گروه صنعت و معدن- هر روز صبح، وقتی کارمندان دو «وزارتخانه ادغامی» در راهروها به یکدیگر می‌رسند، می‌گویند: «چه خبر؟» و اگر دو بار یکدیگر را ببینند، می‌گویند: «دیگه چه خبر؟!» و این طوری «حرف‌ها، حدیث‌ها، گمانه‌ها و شایعه‌ها» همچنان ادامه دارد. تا آنجا ادامه دارد که مقامات مسوول «ادغام» به طور صحیح در این باره اطلاع‌رسانی کنند. ادغام دو وزارتخانه صنایع و معادن و بازرگانی به کجا رسیده است؟ یا به عبارتی، به کجا خواهد رسید؟ این سوالات در حالی مطرح می‌شود که دور جدیدی از شنیده‌ها درباره جدایی، رهایی و حتی پیوند سازمان‌های تابعه به وزارتخانه‌های ادغامی، به گوش می‌رسد. همه شنیده‌ها جزو پس‌لرزه‌های ادغام است.

ادغام ایدرو و ایمیدرو؟

اولین سازمان‌هایی که در حوزه صنعت و معدن زمینه ادغام آنها شنیده می‌شود، ادغام دو سازمان توسعه‌ای در یکدیگر است؛ یعنی ادغام ایمیدرو در ایدرو یا بر عکس. این دو سازمان که بال صنعتی و معدنی وزارت صنایع و معادن محسوب می‌شوند، از جمله سازمان‌هایی هستند که اگرچه از نظر حیطه فعالیت در دو بخش معدن وصنعت فعالیت می‌کنند، اما از نظر ماموریت‌های سازمانی در توسعه بخش‌های سرمایه‌بردار دارای مشابهت‌های کاری هستند.

معدنی‌ها استقلال می‌خواهند

در حالی که ادغام ایدرو و ایمیدرو مورد توجه قرار گرفته است، تاکیدی از سوی معدنی‌ها بر استقلال بخش معدن از وزارتخانه جدید وجود دارد؛ معدنی که بخشی از برنامه‌ها و هدایت‌اش را از ایمیدرو می‌گیرد. معدنی‌ها معتقدند حوزه فعالیت‌شان آنقدر وسیع و بااهمیت است که اگر تحت لوای وزارتخانه جدید قرار بگیرد، ممکن است مورد بی‌توجهی قرار بگیرد؛ البته سرپرست جدید وزارت صنایع و معادن جدایی معدن را منتفی می‌داند، اما تا تصمیم نهایی، بالا و پایین این داستان ادامه دارد.

ایمیدرو با زمین‌شناسی یکی می‌شود

همزمان که گفته‌هایی حاکی از ادغام ایدرو در ایمیدرو همچنین استقلال معدنی‌ها به قوت خود باقی است، ادغام سازمان زمین‌شناسی در «ایمیدرو» نیز مورد توجه قرار گرفته است. استدلالی که پشت سر این ادغام سازمانی قرار دارد، همگن شدن فعالیت اکتشاف و بهره‌برداری از ذخایر معدنی در کشور است. ادغام زمین‌شناسی و ایمیدرو با توجه به پیوستگی و همبستگی حوزه‌های کاری‌شان، منطقی به نظر می‌رسد؛ اما دغدغه کارشناسان، حفظ و حراست از توان کارشناسی سازمان‌های تخصصی نظیر سازمان زمین‌شناسی در روند ادغام به شیوه تجاری است.

شهرک‌های صنعتی به استان‌ها می‌رود

ادغام سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی با سازمان صنایع و معادن استان‌ها از دیگر شنیده‌های درون وزارتی است؛ به طوری که سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی در راس قرار گرفته تا بتواند نیازهای تاریخی خود برای توسعه صنعتی در استان‌های کشور را مرتفع کند؛ البته در این میان شنیده می‌شود که وضعیت سازمان‌های بازرگانی استانی هم در همین روند از ادغام مشخص می‌شود.

«استاندارد» همچنان به دنبال استقلال

«استاندارد» هم که پیش از این بار‌ها و بارها بر طبل استقلال‌طلبی و قرار گرفتن در زیر مجموعه ریاست‌جمهوری کوبیده است، این روزها به طور غیرمستقیم در پی خواسته قدیمی است.

افزون بر این، برخی از این صنعتگران نیز فراتر از استقلال سازمان استاندارد رفتند و خواستار این شدند که استانداردسازی هر حوزه به اتحادیه‌های مربوطه واگذار شود.

به نظر کارشناسان، ضرورت توجه به سازمان‌های تابعه، زمینه موفقیت و عدم موفقیت را برای وزارتخانه جدید به همراه خواهد داشت.

برخی از سازمان‌ها دارای کارهای موازی هستند که ادغام آنها یک ضرورت است، اما از سوی دیگر ادغام وزارتخانه‌هایی که ماموریت‌ها و اهداف متفاوتی دارند موجب تداخل و نادیده گرفتن بخشی از صنعت و معدن و بازار خواهد شد.