«دنیای اقتصاد» در نشست نمایندگان پارلمان بخش خصوصی، مشکلات صنعت اصفهان را بررسی کرد
رناسی: نوسان نرخ ارز مهمترین مشکل تولید است
مجید مجیدینژاد - نگرانیها پیرامون مسائل صنعتی استان «مصطفی رناسی» رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی، صنایع و معدن و کشاورزی اصفهان را روبهروی «سیروس موتمن» رییس کمیته مرکز تحقیقات فولاد و «ابراهیم احمدی» رییس کمیته بررسی مزیتهای سرمایهگذاری را در کنار خبرنگار ما نشاند تا در نشستی به تشریح وضعیت واحدهای صنعتی استان بپردازند. در این نشست دغدغههای تولید به ویژه در سال تولید ملی حمایت از کار و سرمایه ایرانی از ابعاد و زوایای مختلفی مورد بررسی قرار گرفت. نکته قابل تاملی که میتوان از چنین نشستهایی استنباط کرد، این است که در شرایط فعلی حاکم، شاید بیش از زمان دیگری میتوان به تجارب، راهکارهای و دغدغههای بخش خصوصی برای رفع موانع تولید در کشور اعتماد کرد.
رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان در این نشست گفت: نتایج نظرسنجی پیامکی کمیسیون صنعت و معدن اتاق از ۴۳۴ واحد تولیدی استان نشان میدهد که به ترتیب مسائل بانکی، امور مالیاتی، مسائل مربوط به تامین اجتماعی و کار و امور اجتماعی بیشترین دغدغههای حال حاضر کارآفرینان را تشکیل میدهد. همچنین در نظرسنجی دیگری مشخص شد بیشترین نگرانی تولیدکنندگان در حوزه مسائل بانکی به ترتیب از چالش پرداختهای ارزی، سرمایه در گردش، تامین وثایق، معوقات بانکی و سرمایه ثابت نشات میگیرد.
مصطفی رناسی در ادامه به پیشنهاد ارائه شده از سوی شرکتکنندگان در این نظرسنجی اشاره کرد و گفت: از میان ۳۶۴ شرکتکننده ۲۵۱ نفر با ارز تک نرخی ثابت، ۶۸ نفر با ارز شناور، مدیریت شده، ۲۷ نفر با ارز شناور و ۱۸ نفر با ارز چند نرخی موافق بودند.
وی بیشترین مشکل فعالان اقتصادی در شرایط کنونی را نوسانات نرخ ارز دانست و گفت: واحدهای تولیدی برای بازپرداخت بدهی ارزی خود باید به بازار آزاد مراجعه کنند، زیرا ارز مرجع در اختیار آنان قرار نمیگیرد. از سوی دیگر افرادی که درخواست گشایش اعتبار آنها مربوط به چندین ماه قبل بوده و مبلغی را برای خرید ارز پرداخت کردهاند، امروز مجبور به پرداخت مابهالتفاوت قیمت ارز روز نسبت به زمان گشایش اعتبار هستند. رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی اصفهان خواستار ارائه ارز تکنرخی با ثبات به فعالان اقتصادی شد و گفت: با بینظمی کنونی بازار، امکان تقویت تولید ملی وجود ندارد، زیرا تولید نیازمند شرایط با ثبات است.
وی با انتقاد از فروش خام سنگآهن و افزایش صادرات آن گفت: زمانی که میتوانیم به جای فروش هر تن سنگآهن ۵۰ دلاری آن را به شمش تبدیل کرده و معادل هر تن ۷۰۰ دلار قیمتگذاری کنیم چرا مواد اولیه را به صورت خام صادر میکنیم؟
وی روشهای تولید فولاد در کشور را سنتی دانست و گفت: فولادسازان کشور باید به روشهای نوین در تولید فولاد دست پیدا کنند و این مهم نیازمند ایجاد مرکز تحقیقات فولاد است. موتمن خاطرنشان کرد: کشورهایی مانند ترکیه، سوئد و کرهجنوبی با ایجاد این مراکز توانستند علاوه بر تامین نیاز داخلی خود صادرات را نیز افزایش دهند. وی با انتقاد از وجود طرحهای متعدد فولادسازان در سایر استانها بدون در نظر گرفتن شرایط و مزیتهای استانی گفت: این قبیل طرحها نوعی هدر دادن سرمایههای بانکی است. چراکه طرح فولادسازی باید در مکانی اجرا شود که زیرساخت آن فراهم شده باشد. وی افزود: متاسفانه برای ایجاد یک واحد ۸۰۰ هزار تنی تولید فولاد در سایر استانها منابع بسیاری به کار گرفته میشود که مقرون به صرفه نیست. ابراهیم احمدی، رییس کمیته بررسی مزیتهای سرمایهگذاری کمیسیون صنعت و معدن اتاق اصفهان و رییس انجمن خودرو استان اظهار کرد: کمیته تخصصی زیر نظر کمیسیون صنعت و معدن اتاق اصفهان با همکاری گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان به جمعآوری اطلاعات و دادههای مزیتهای سرمایهگذاری استان میپردازد. وی با اشاره به اینکه خودروسازی با صنعت فولاد تفاوت بسیار دارد، افزود: خودرو محصولی نهایی است و باید تغییر کند تا چشم مردم خسته نشود بنابراین در خودروسازی باید سرمایهگذاری کلان صورت گیرد و سود آن به بیش از ۴۰ درصد برسد. وی گفت: متاسفانه صنعت خودرو ایران به دلیل عدم توجه به شرایط اقتصادی خودروسازان عقبتر از رقبای آسیایی است.
احمدی با بیان اینکه عنصر اصلی خودرو شامل آهن، آلومینیوم، فولاد، پلیمر و مس از سال گذشته تاکنون سه برابر شده است، اما قیمت خودرو تغییر قابل توجهی نداشته افزود: در صورتی که قیمت خودرو واقعی نشود قطعهسازان با تعدیل نیرو مواجه خواهند شد. وی تعرفه را بزرگترین چماق بر سر خودروسازی کشور دانست و گفت: تا زمانی که خودروسازان قیمتها را تعیین نکنند مشکل حل نخواهد شد و تنها در صورت آزادسازی قیمتها میتوانیم با خودروسازان خارجی رقابت کنیم. وی به وضعیت قیمتگذاری خودروی تولید داخل اشاره کرد و افزود: هزینههای تولید خودرو از سال ۷۶ تاکنون ۱۱۰۰ درصد رشد داشته. این در حالی است که قیمت خودرو در همین مدت با ۲۰۰ درصد افزایش روبهرو بوده است.
وی اجرای برنامه پنج ساله را که طی آن قیمت ارز هر سال با افزایش روبهرو شود، سیاستی مدبرانه برای واقعی کردن نرخ ارز دانست و گفت: قیمت ارز باید همزمان با تورم افزایش یابد ولی متاسفانه در طول هشت سال گذشته دولت اجازه افزایش نرخ ارز را نداد و در طول چند ماه گذشته فنر فشرده ارز آزاد شد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به عملکرد ناموفق اتاق مبادلات ارزی اشاره کرد و گفت: این اتاق نه تنها نتوانسته است گرهی از مشکلات واحدهای تولیدی باز کند، بلکه فعالان اقتصادی را با نوعی سردرگمی مواجه کرده است. وی گفت: در شرایط تحریم اقتصادی از مسوولان، انتظار بیشتری در جهت تسهیل فضای کسب و کار داریم. کمترین درخواست واحدهای تولیدی اجرای قوانین مصوب مجلس است که از آن جمله میتوان به قانون رفع موانع تولید و بهبود مستمر فضای کسب و کار اشاره کرد. عضو هیات نمایندگان اتاق اصفهان خاطرنشان کرد: تولید در شرایط سختی به سر میبرد و برای حفظ اشتغال موجود باید قوانین مصوب مجلس را با تمام توان به اجرا درآورد. رییس کمیته ایجاد مرکز تحقیقات فولاد کمیسیون صنعت و معدن اتاق اصفهان نیز در این نشست گفت: نامگذاری سال تولید ملی یک شعار مهم و اثرگذار است که ظرفیت نامگذاری برای حداقل ۵ سال متوالی را دارد. سیروس موتمن پشتوانه صنعت کشور را تولید فولاد دانست و گفت: کشورهایی مانند کره جنوبی و ترکیه که همزمان با ایران اقدام به تولید فولاد کردند، امروز تولیدات بسیار متفاوتی دارند که علت آن برنامهریزی دقیق در این زمینه است.
وی توانمندی ساخت ماشینآلات و قطعات مورد نیاز فولادسازی در کشور را قابل تحسین دانست و گفت: با وجود این مزایا در تولید کمی فولاد موفق نبودهایم. موتمن همچنین دانش ذوبآهن و فولاد را راهگشای صنعت و صنایع زیردستی کشور برشمرد و گفت: پس از صنعت نفت، فولادسازی دومین صنعتی است که میتواند اقتصاد و صنعت کشور را متحول سازد.
ارسال نظر