پاسخ گازی ایران به اروپا

مدیرعامل شرکت ملی گاز: بدهی مشترکان بیش از ۲هزار میلیارد تومان است

گروه سوخت و نیرو- دور جدید تحریم‌های اروپا در حالی بازار صادراتی گاز ایران را هدف گرفته است که مقام‌های مسوول در «نفت» این اقدام را عاملی در جهت افزایش قیمت گاز و انحصار روسیه در صادرات گاز به کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌دانند. ایران در حالی دومین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد که با هدف افزایش سهم تجارت گاز تا پایان برنامه پنجم مذاکرات و قراردادهایی را با کشورهای اروپایی به منظور صادرات گاز در دستور کار قرار داده بود. مدیرعامل شرکت ملی گاز در نشست خبری که روز گذشته برگزار شد، در پاسخ به تحریم صادرات گاز ایران از سوی اتحادیه اروپا، اعلام کرد: در حال حاضر ایران صادرات گاز به اروپا ندارد. اما کشورهای اروپایی برای اینکه انحصار صادرات گاز روسیه را از بین ببرند، مذاکراتی را با ایران انجام داده بودند و قراردادهایی هم در دست امضا داشتند.

جواد اوجی با اشاره به اینکه اگر تحریم گازی ایران اجرا شود، قیمت گاز افزایش خواهد یافت، افزود: در این شرایط وابستگی کشورهای اروپایی به گاز روسیه هم افزایش خواهد یافت و در این میان فقط کشورهای اروپایی متضرر می‌شوند.

ایران منبع مطمئن تامین گاز

به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، وی در ادامه با اشاره به مذاکرات گازی ایران با کشورهای همسایه گفت: در حال حاضر با کشورهای همسایه از جمله عراق، ترکیه، آذربایجان، حوزه خلیج فارس و هند یا قرارداد صادرات گاز داریم یا در حال مذاکره هستیم، بنابراین در صورت اجرایی شدن دور جدید تحریم‌ها مشکلی پیش نمی‌آید. به گفته مدیرعامل شرکت ملی گاز، اتحادیه اروپا هیچ منبع مطمئنی، چون ایران برای تامین گاز مورد نیازش ندارد. وضعیت برداشت از ذخایر گازی، میزان مصرف گاز مشترکان، وضعیت گازرسانی در زمستان امسال، بدهی گازی، قراردادهای صادرات گاز و هدفمندی یارانه‌ها از دیگر محورهای خبری مدیرعامل شرکت ملی گاز بود. اوجی ذخایر قابل برداشت گاز کشور را ۳۴هزار میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: تاکنون ۲هزار و ۳۹میلیارد مترمکعب گاز برداشت شده است.

وی با اشاره به برداشت گاز در مدت شش ماه اول سال، افزود: در طول نیمه اول امسال ۵/۶۹ میلیارد متر مکعب گاز و ۸/۱۰ میلیون متر مکعب میعانات گازی برداشت شده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: هم اکنون ایران ۳۴ هزار و ۵۰۰ کیلومتر خط فشار قوی، ۶۹ ایستگاه تقویت فشار و ۲۴۰ دستگاه توربو کمپرسور دارد. اوجی با اشاره به میزان مصرف گاز خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در ۷ ماه ابتدایی سال گفت: تاکنون ۶/۲۷ میلیارد مترمکعب گاز در این بخش‌ها مصرف شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶درصد رشد داشته است. وی همچنین با اشاره به گازرسانی به صنایع و نیروگاه‌ها گفت: امسال روزانه ۵/۸۱ میلیون مترمکعب گاز به صنایع تحویل دادیم که ۴/۳ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است، همچنین در ۷ ماه ابتدایی سال ۳۰ میلیارد مترمکعب گاز تحویل نیروگاه‌‌ها شده است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به آمار صادرات و واردات گاز در مدت ۷ ماه ابتدای سال گفت: در طول این ۷ ماه ابتدای سال ۰۷/۵ میلیارد متر مکعب صادرات گاز و ۷/۲میلیارد مترمکعب واردات گاز داشته‌ایم. به گفته وی، میزان صادرات گاز ایران نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک درصد رشد و میزان واردات گاز ۵۲درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.

وی همچنین با اشاره به تعداد شهرها و روستاهایی که از نعمت گاز برخوردارند، گفت: هم اکنون ۹۲۲شهر و ۱۳هزار روستا در کشور از نعمت گاز برخوردارند.

آمادگی برای تامین گاز زمستانی

مدیرعامل شرکت ملی گاز همچنین با تشریح اقدامات این شرکت برای تامین گاز زمستانی گفت: در ۶ ماه اول سال تعمیرات اساسی ۱۳ پالایشگاه کشور انجام شد و نزدیک به ۷۰درصد از قطعات مورد نیاز نیز از داخل کشور تامین شده است. وی با بیان اینکه این آمادگی وجود دارد که علاوه بر تولید سال گذشته ۳۰میلیون مترمکعب گاز ترش میدان پارس جنوبی نیز در زمستان در پالایشگاه‌های فجر جم و بیدبلند فرآورش شود، گفت: ۵/۴۵ درصد از گاز تولیدی کشور از پارس جنوبی، ۱۷درصد از مجموعه پارسیان و ۱۷درصد نیز از فجرجم تامین می‌شود.

افزایش مصرف با ورود موج سرما

اوجی همچنین از افزایش مصرف گاز در روز گذشته (اول آبان) با ورود موج جدید سرما به کشور گفت: به دلیل سرد شدن هوا اوج مصرف گاز به ۴۰۵میلیون مترمکعب رسید و پیش‌بینی می‌کنیم در زمستان امسال مصرف گاز به ۵۷۰ تا ۵۸۰میلیون مترمکعب برسد. وی با اشاره به برطرف شدن مشکل ذخیره سازی گاز در میدان «سراجه» قم گفت: هم اکنون روزانه ۷ میلیون مترمکعب گاز به این مخزن تزریق می‌شود و تاکنون ۴۱۰ میلیون مترمکعب گاز در این میدان ذخیره شده است. اوجی با اشاره به آمار مصرف گاز در طول شش ماه ابتدایی سال گفت: ۸۷درصد مشترکان الگوی مصرف را رعایت کردند و قبوضی که برای آنها صادر شد سبز رنگ بود. ۱۲درصد نیز در مرز هشدار و قبض زرد رنگ و یک درصد هم خارج از الگوی مصرف و قبض قرمز دریافت کرده‌اند.

اوجی با اشاره به اینکه ۸۶ درصد مشترکان قبوض ماهانه‌شان کمتر از ۱۰ هزار تومان بوده است، ادامه داد: ۲/۱۰ درصد از مشترکان بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان، ۹۲/۱ درصد از مشترکان بین ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان و کمتر از ۲/۰ درصد از مشترکان مبالغ پرداختی‌شان بیشتر از ۱۰۰ هزار تومان بوده است.

طلب شرکت گاز از مشترکان

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به بدهی واحدهای مختلف به شرکت ملی گاز گفت: هم‌اکنون نیروگاه‌ها ۹۵۱ میلیارد تومان، صنایع ۶۴۰میلیارد تومان، جایگاه‌های «سی‌.ان.‌جی» ۳۸۰ میلیارد تومان و بخش دولتی نیز ۱۲۱ میلیارد تومان به شرکت گاز بدهکار هستند. وی در ادامه با اشاره به تعهد شرکت ملی گاز برای تولید یک میلیارد و ۳۰۰میلیون مترمکعب گاز تا پایان برنامه پنجم توسعه، گفت: برای رسیدن به این هدف باید سالانه ۵ تا ۶هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری صورت گیرد. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه با اشاره به احداث خطوط جدید ششم و هفتم سراسری گفت: خط لوله ششم سراسری تا پایان سال ۹۲ به مرز بازرگان می‌رسد که از این خط تا خرداد و تیرماه سال آینده می‌توان روزانه ۲۵ میلیون متر مکعب گاز را به عراق صادر کرد.

وی ادامه داد: در احداث خط هفتم از طرف پاکستانی بسیار جلوتر هستیم، به طوری که در پایان سال۹۲ نیز به نقطه صفر مرزی پاکستان می‌رسیم و می‌توانیم ۵/۲۳ میلیون مترمکعب گاز را به این کشور در زمان تعیین شده (سال ۲۰۱۴میلادی) صادر کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر شایعه قطع واردات گاز از ترکمنستان توضیح داد: در حال حاضر واردات گاز ما از ترکمنستان ۴ تا ۵میلیون مترمکعب در روز است که دلیل آن انجام تعمیرات بوده است. اما این آمادگی وجود دارد که این میزان به ۳۰ تا ۴۰میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد.

امسال افزایش قیمت نداریم

وی در پایان با اشاره به وضعیت افزایش قیمت گاز در سال جاری گفت: امسال قیمت گاز تغییری نمی‌کند. وی با اشاره به تاثیر افزایش قیمت گاز بر مصرف نیز گفت: افزایش قیمت‌ها میزان مصرف مشترکان خانگی را تا ۲۰درصد کاهش داده است؛ اما میزان مصرف گاز در بخش صنعت به دلیل اختلاف قیمت گاز و سوخت مایع افزایش یافته است.