نیاز 87 درصدی آب معدنی به واردات «پت»

کمبود مواد اولیه در کمیته مشترک «صنعت» و «پتروشیمی» بررسی می‌شود

گروه صنعت و معدن- به دنبال دشوار شدن فرآیند تامین مواد اولیه کارخانه‌های آب معدنی، کمیته‌ای مشترک بین وزارت صنعت، معدن و تجارت و واحدهای پتروشیمی مسوول پیگیری این موضوع شدند. دو ماه پیش بود که فعالان صنعت آب معدنی نسبت به عرضه محدود «پت» (PET) به عنوان ماده اولیه بطری‌های پلاستیکی در بورس کالا هشدار دادند و با ارسال نامه‌ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار رفع این مشکل شدند. مشکلات کارخانه‌های تولید آب معدنی در حالی هنوز باقی است که در حاشیه نمایشگاه بین‌المللی نوشیدنی و صنایع وابسته، فعالان این صنعت با طرح مشکلات خود با محمدصادق مفتح، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت این طور جواب گرفتند که با تشکیل کمیته‌ای با واحدهای پتروشیمی مشکل تامین مواد اولیه کارخانه‌های آب معدنی پیگیری خواهد شد.

عرضه محدودیت در بورس کالا

اینکه مشکلات تولید آب معدنی تا چه حد جدی است موضوعی است که پیمان فروهر، دبیر انجمن تولیدکنندگان آب معدنی در رابطه با آن می‌گوید: در حال حاضر کمبود عرضه «پت» در بورس کالا یکی از مشکلات اساسی کارخانه‌های آب معدنی است. به طوری که در مقابل ۱۵هزار تن تقاضا برای خرید «پت»، تنها ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ (حداکثر ۱۳درصد) تن از سوی واحدهای پتروشیمی در بورس کالا عرضه می‌شود. وی در گفت‌و‌گو با «دنیای اقتصاد» افزود: بنابراین بخش اعظم از نیاز کارخانه‌های تولید آب معدنی(حدود ۸۷ درصد) باید از خارج از کشور تامین شود. این در حالی است که با توجه به افزایش قیمت ارز، قیمت این ماده از مرز کیلویی ۳۰۰۰ تومان نیز گذشته است. وی افزود: در حال حاضر برخی از واحدهای پتروشیمی به دلیل افزایش نرخ ارز به جای عرضه «پت» در بورس کالا، این ماده را در اختیار تجار می‌گذارند تا آن را صادر کنند.

دبیر انجمن تولیدکنندگان آب معدنی با اشاره به توقف فعالیت برخی از کارخانه‌های آب معدنی، گفت: با توجه به اینکه تولیدکنندگان آب معدنی امتیاز ویژه‌ای را از دولت نمی‌گیرند، کمبود نقدینگی باعث سخت‌تر شدن فعالیت سایر کارخانه‌ها خواهد شد.

درخواست افزایش قیمت آب معدنی

فروهر در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش قیمت ارز، برای اقتصادی شدن فعالیت کارخانه‌ها، قیمت آب معدنی تا چه میزان باید افزایش یابد، گفت: در حال حاضر قیمت یک بطری یک و نیم لیتری آب معدنی ۳۸۰ تومان است. در واقع در مقایسه با هزینه‌های تولید، قیمت این محصول بسیار ارزان است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان آب معدنی ادامه داد: هم‌اکنون قیمت هر بطری ۵/۱ لیتری آب معدنی در کشورهای همسایه از جمله ترکیه بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان است؛ بنابراین اساسا آب معدنی بعد از افزایش شدید هزینه‌ها به خصوص از سال گذشته از سوی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان بسیار پایین قیمت‌گذاری شد. وی ادامه داد: به نظر من اگر قیمت آب معدنی (بطری یک و نیم لیتری) حداقل تا ۵۰۰ تومان افزایش یابد، بخشی از مشکلات واحدها به دلیل کمبود نقدینگی برطرف شود.

بر اساس این گزارش، قیمت یک بطری یک و نیم لیتری آب معدنی در حالی هم‌اکنون ۳۸۰ تومان تعیین شده است که در سال ۸۹ با افزایش هزینه‌های تولید، انجمن قیمت آب‌های معدنی نیم لیتری را از ۲۵۰ تومان به ۳۰۰ تومان و قیمت آب‌های معدنی یک و نیم لیتری را از ۳۰۰ تومان به ۳۵۰ تومان افزایش داد، اما با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، دولت قیمت آب معدنی را تعدیل کرد و قیمت آب‌های نیم لیتری را به ۲۰۰ تومان و یک و نیم لیتری را به ۳۰۰ تومان کاهش داد.

پس از آن با طرح دولت برای آزادسازی قیمت‌ها در سال گذشته، دولت مجوز افزایش قیمت آب‌های معدنی را صادر کرد. مجوزی که باعث شد قیمت آب‌های معدنی نیم لیتری در سال گذشته به ۲۵۰ تومان و قیمت آب‌های معدنی یک و نیم لیتری ۳۵۰ تومان تعیین شود. امسال نیز قیمت آب معدنی یک و نیم لیتری با افزایش ۳۰ تومانی به ۳۸۰ تومان افزایش یافت. قیمتی که به گفته دبیر انجمن تولیدکنندگان آب معدنی در شرایط فعلی باید حداقل تا ۵۰۰ تومان افزایش یابد. فروهر پیش از این در مورد آزادسازی قیمت آب معدنی گفته بود: در صورت آزادسازی قیمت آب معدنی خطری مردم را تهدید نخواهد کرد؛ چرا که این محصول استراتژیک نیست و مردم می‌توانند آب شرب خانگی را جایگزین آب معدنی کنند. از سوی دیگر آزادسازی قیمت آب معدنی باعث ایجاد رقابت بین تولیدکنندگان و حتی در ادامه کاهش قیمت‌ها می‌شود.

تولیدکنندگان منتظر نتایج کمیته

دبیرکل انجمن تولیدکنندگان آب‌های معدنی و آشامیدنی ایران با بیان اینکه اگر این روند متوقف نشود، ادامه فعالیت بسیاری از واحدها امکان پذیر نخواهد بود، گفت: در حال حاضر کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی با محدودیت تامین منابع مالی، رشد حداقل ۳۰درصدی در هزینه‌های تولید در سه ماه اول سال، افزایش شدید نرخ مواد اولیه، محدودیت در واردات ماشین‌آلات و لوازم یدکی و افزایش نرخ ارز روبه‌رو هستند. حال باید دید که نتایج تشکیل کمیته ای بین دولت و واحدهای پتروشیمی چه کمکی به کارخانه‌های تولید آب معدنی می‌کند.

آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان می‌دهد که در سال گذشته در حدود یک میلیارد و ۵۰۰لیتر آب بسته بندی در کشور تولید شده است؛ اما هنوز سرانه مصرف آب در کشور پایین است. در حال حاضر در کشور ترکیه سرانه مصرف آب ۱۰۰لیتر است، این در حالی است که این میزان در ایران بین ۱۰ تا ۱۵ لیتر است. از سوی دیگر، بر اساس آمارهای وزارتخانه ۱۲۵ کارخانه در کشور آب معدنی تولید می‌کنند؛ اما تعدادی از این کارخانه‌ها به دلیل غیراقتصادی بودن دچار مشکل هستند. با توجه به اینکه این صنعت بسیار هزینه بر است در حال حاضر بین ۸۰ تا ۹۰ واحد فعال وجود دارد.