۵ ماه از درخواست ارائه طرح عملیاتی واحدهای صنعتی گذشت
وزیر نامه نوشت اما پیگیری نشد
گروه صنعت و معدن- پنج ماه از ارسال نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به واحدهای صنعتی برای ارائه برنامههای عملیاتی این واحدها گذشت، اما ظاهرا برنامههای واحدهای تولیدی یا به وزارت صنایع نرسیده یا به فراموشی سپرده شده است. اوایل اردیبهشتماه مهدی غضنفری در نامهای، واحدهای تولیدی را ملزم کرد برای تحقق اهداف تولید ملی برنامههای عملیاتی ویژه خود را در قالب پنج محور ارتقای کیفیت محصولات تولیدی، افزایش بهرهوری و کاهش قیمت تمامشده، بهبود خدمات به مشتریان، صادرات محصولات به بازارهای خارجی، سرمایهگذاری، نوسازی و اشتغال ارائه کنند. نامهای که در همان زمان فعالان اقتصادی از ابلاغ نشدن آن خبر داده و برخی دیگر اعلام کردند اجرای محورهای اعلام شده از سوی وزیر، زمان بر بوده و در یک سال پیشرو دستیابی به این اهداف غیرممکن است. علاوه بر صنعتگران، غضنفری معاونان خود در حوزه تولید را نیز ملزم کرده بود پس از دریافت برنامههای مذکور از واحدهای تولیدی، هر سه ماه یک بار پیشرفت آنها را پایش کرده و با هماهنگی کامل تلاش کنند موانع حوزه کسبوکار برای تحقق این برنامهها را حل و فصل کنند. اما با گذشت پنج ماه از ارائه نامه ظاهرا تاکنون پایشی از سوی معاونان این وزارتخانه صورت نگرفته و این نامه در حد یک طرح باقی ماند. با رسیدن به نیمه دوم سال جاری فعالان صنعتی با اعلام عدم اجرایی شدن طرح پیشنهادی وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام میکنند اجرای محورهای مورد توجه از سوی غضنفری در شرایط کنونی امکانپذیر نخواهد بود.
تغییر برنامه سالانه امکانپذیر نیست
علیرضا اشرف، دبیر انجمن قند و شکر که ابتدای سال جاری از عدم ارائه نامه مذکور خبر داده بود در پاسخ به این پرسش که آیا این انجمن برنامه عملیاتی خود را ارائه کرده است به «دنیای اقتصاد» میگوید: در صورتی که وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستار برنامه عملیاتی بود. به طور حتم درخواست این وزارتخانه اجرایی شده؛ اما آنچه مسلم است امکان رسیدن به محورهای مد نظر در مدت زمان مذکور امکانپذیر نخواهد بود. به گفته اشرف، ابتدای سال جاری چنین طرحی از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح شد؛ اما مسکوت ماند و پیگیری نشد. دبیر انجمن قند و شکر معتقد است، در حال حاضر بحث اصلی حفظ صنعت و تولید است، چرا که امروزه در شرایطی قرار داریم که برای تامین مواد اولیه و قطعات با مشکلات بسیاری مواجه هستیم به همین دلیل چنین طرحهایی نمیتواند کمکی به صنعت کند. به گفته برخی از فعالان صنعتی برنامه تولید بنگاههای صنعتی پیش از شروع سال به همین دلیل تغییر آن در طول سال امکانپذیر نیست، به همین دلیل پیشنهادی از سوی وزیر برای سال جاری کاربردی نخواهد بود . اشرف نیز با تایید اظهارات مطرح شده تصریح کرد: صنایع تبدیلی بهمن ماه هر سال برای تولید تصمیمگیری میکنند و کارخانههای تولیدکننده نیز براساس برنامه نسبت به تولید سال آینده تعیین ظرفیت میکنند که این امر امکان تغییر در برنامه تولید را از آنها سلب میکند. دبیر انجمن قند و شکر در پاسخ به این پرسش که آیا اجرای پنج محور مد نظر وزیر صنعت، معدن و تجارت در شرایط کنونی امکانپذیر است میگوید: در خصوص بهرهوری به دلیل اینکه بحث رقابتپذیری مطرح است کارخانههای تولیدکننده پیگیر آن هستند، اما درخصوص نوسازی در شرایط کنونی امکان اجرای این طرح وجود ندارد و تولیدکنندگان ناچارند از دستگاههای موجود در خطوط استفاده کنند. اشرف در خصوص اینکه آیا امکان افزایش ظرفیت تولید در سال جاری وجود دارد نیز عنوان کرد: تولیدکنندگان قند و شکر تنها میتوانند به برنامهریزی صورت گرفته در سال گذشته عمل کنند و امکان افزایش تولید وجود ندارد با این حال برخی از کارخانهها افزایش ظرفیت تولید برای سال آینده را در دستور کار قرار دادهاند که اجرایی شدن آن نیز به شرایط کشاورزی و تولید وابسته است.
تدوین برنامه عملیاتی زمانبر است
عبدالحمید قدیمی دبیر انجمن صنفی ریخته گری ایران نیز درباره اینکه آیا این انجمن برنامه عملیاتی را برای وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال کرده است میگوید: چنین درخواستی به انجمن ریخته گری ارائه نشده اما در صورت درخواست نیز امکان تهیه آن در مدت زمان کوتاه امکانپذیر نبود.
به گفته قدیمی، صنعت ریخته گری به سه دسته کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم بندی میشود که ساختار آنها یک شکل نیست به همین دلیل نمیتوان در مدت زمان کوتاه برای آن برنامه عملیاتی تعریف کرد. دبیر انجمن صنفی ریخته گری ایران در ادامه با اشاره به اینکه بخشی از مشکلات این صنعت به دولت بازمیگردد میگوید: عدم اجرای برنامههای بودجهای و عملیاتی از سوی دولت موجب شده تا این صنعت با مشکلات بسیار مواجه شود. قدیمی معتقد است تدوین استراتژی بلند مدت برای صنعت در شرایط کنونی بیش از طرحهای مختلف جوابگو خواهد بود؛ اما تاکنون در این خصوص اقدام اساسی صورت نگرفته است.
ارائه برنامه بدون پاسخ
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به واحدهای صنعتی برای ارائه برنامه عملیاتی ویژه خود حداکثر تا ۱۰اردیبهشتماه، گفت: نزدیک به ۳۰شرکت زیر مجموعه انجمن نساجی بعد از رسانهای شدن این نامه، برنامههای خود را اعلام کردند. علیرضا حائری با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت در دو تا سه ماه اول سال جاری که با نام سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی نامگذاری شده است، تب و تاب زیادی برای اعلام برنامههایش در جهت تولید ملی داشت، گفت: بعد از ارسال این نامه واحدهای زیرمجموعه انجمن برنامههای خود را در پنج محور ارتقای کیفیت محصولات تولیدی، افزایش بهرهوری و کاهش قیمت تمام شده، بهبود خدمات به مشتریان، صادرات محصولات به بازارهای خارجی، سرمایه گذاری، نوسازی و اشتغال ارائه کردند،
بر این اساس قرار بود که با ارائه این برنامهها و تخصیص منابع لازم از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت هر سه ماه یک بار میزان پیشرفت واحدهای صنعتی در پنج محور مذکور پایش شود. این در حالی است که با گذشت چند ماه از آن زمان هنوز اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به عدم وجود استراتژی خاص برای حمایت از تولید، ادامه داد: در ماههای اخیر تحولات اقتصادی کشور آنقدر سریع بوده و بخشنامههای مختلفی نیز از سوی دستگاههای دولتی ابلاغ شده است که برخی از آنها در طول زمان فراموش میشود.
حائری با بیان اینکه با افزایش محدودیتها هر روز تصمیم جدیدی برای تولید گرفته میشود، گفت: سال گذشته اتحادیه اروپا با تعیین یک مهلت شش ماهه برای قطع واردات نفت از ایران خبر داد و به دنبال آن بسیاری از کشورها نقل و انتقال پول با ایران را محدود کردند. اگر مسوولان از همان زمان یک برنامه مشخص را برای مقابله با این محدودیت پیشبینی میکردند، امروز با تصمیمگیریهای مختلف روبهرو نبودیم و فعالان صنعتی تکلیف خود را میدانستند که برای یک ماه یا دو ماه آینده چه رویکردی را باید در پیش بگیرند.
فعالیت قطعهسازان تحتتاثیر نقدینگی
ساسان قربانی، دبیر انجمن قطعهسازان از دیگر کسانی است که در مورد نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به واحدهای صنعتی برای ارائه برنامه عملیاتی، میگوید: از اوایل سال ۹۱ مشکلات اقتصادی و در راس آن مشکل نقدینگی، همه فعالیتهای واحدهای قطعهسازی را تحت شعاع قرار داد، به طوری که اکثریت واحدها هیچ فعالیت اضافهای نسبت به سال گذشته انجام ندادهاند.
وی افزود: هر گونه اقدام برای اصلاح تولید، تامین مواد اولیه، افزایش دستمزد و پرداخت دیون بانکها نیاز به نقدینگی دارد. به گفته او، واحدهای قطعهسازی برنامههای بهبود کیفیت را بر اساس اعلام نیاز از سوی خودروسازان تعیین میکنند. دبیر انجمن قطعهسازان با بیان اینکه برنامه واحدها به طور مستقیم به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام نمیشود، گفت: در حال حاضر دو شرکت بزرگ خودروسازی به ما اعلام میکنند که تولیداتمان را تا چه میزان افزایش دهیم؛ بنابراین ارتباط ما با خودروسازها است.
ارسال نظر