قسمت پایانی

گروه صنعت و معدن- روز گذشته در قسمت اول این گزارش به مشکلاتی که در پس اجرای طرح بنگاه‌های اقتصادی زودبازده وجود دارد پرداخته شد و امروز آخرین بخش آن از نظرتان می‌گذرد: عضو شورای عالی تامین اجتماعی معتقد است، بنگاه‌های اقتصادی زودبازده باید در جهت تکمیل فعالیت‌های بنگاه‌های بزرگ تشکیل شوند، در غیر این صورت در آخر کار تنها به عنوان بدهکار به دولت باقی می‌مانند. علی دهقان‌کیا گفت: این طرح در مراحل مقدماتی قرار دارد و هنوز به نتیجه‌ای خاص نرسیده است. او افزود: تسهیلات بانکی باید براساس نیازهای داخل به متقاضیان پرداخت شود چراکه در غیر این صورت دولت در اجرای این طرح نیز دچار بی‌برنامگی می‌شود.

دهقان‌کیا بیان کرد: همچنین فعالیت بنگاه‌های اقتصادی زودبازده باید هم راستا با فعالیت بنگاه‌های بزرگ باشد، چراکه بنگاه‌های بزرگ توانایی ایجاد واحدهای کنترل کیفیت را دارند و بنگاه‌های کوچک باید برای تکمیل فعالیت بنگاه‌های بزرگ اقدام کنند.

آسیب‌پذیر بودن بنگاه‌های کوچک مساله دیگری است که منتقدان طرح بنگاه‌های اقتصادی زودبازده آن را مطرح می‌کنند.

در حقیقت عدم ثبات سیاست‌های اقتصادی به‌خصوص در بخش صنعت، نامناسب بودن قوانین کار، تامین اجتماعی، بهره بانکی، واردات بی‌رویه و کمبود مواد اولیه سبد مشکلات کلان صنعت را تشکیل می‌دهد که بنگاه‌های کوچک به دلیل آنکه سهم کوچکی از تولید و بازار را در اختیار دارند به‌تبع آن قدرت متفاوت و مبارزه با مشکلات را ندارند.

معاون وزیر صنایع و معادن در این زمینه می‌گوید: بنگاه‌های کوچک در شهرک‌های صنعتی باید چگونگی بقا و توسعه روزافزون را بیاموزند. نوتاش، مدیرعامل شرکت صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران همچنین می‌افزاید: ما با اعتقاد به این مساله طرح استقرار مشاورین در شهرک‌های صنعتی را اجرا کردیم تا از آنجا که واحدهای مستقر در این شهرک‌ها توانایی استخدام مشاور را ندارند، بتوانند از این مشاوران در شهرک‌ها استفاده کنند.

معاون امور مجلس و توسعه مدیریت وزارت کار و امور اجتماعی نیز از پیش‌بینی تدابیری تازه برای جلوگیری از ورشکستگی بنگاه‌های کوچک و زودبازده خبر می‌دهد. او به ایسنا گفته است: شرکت‌های هلدینگ و مادر تخصصی برای پشتیبانی از بنگاه‌های اقتصادی زودبازده و پایداری بیشتر آنها تشکیل می‌شود که این امر احتمال ورشکستگی بنگاه‌ها را به شدت کاهش می‌دهد.

محمد وکیلی درباره بنگاه‌های اقتصادی زودبازده گفت: دولت در گذشته به افراد وام اشتغال پرداخت می‌کرد، در حالی که امروز به بنگاه‌ها وام پرداخت می‌کند و این بنگاه‌ها می‌توانند تحت حمایت شرکت‌های مادر تخصصی قرار گیرند تا هلدینگ شوند که این امر پایداری بیش از پیش بنگاه‌های زودبازده را تضمین می‌کند. او اظهار کرد: سیاست وزارت کار در راستای فعال کردن بنگاه‌های اقتصادی زودبازده است که بلافاصله پس از فعال شدن آنها شرکت‌های مادر تخصصی نیز ایجاد کرده که دولت نیز از این شرکت‌های

مادر تخصصی حمایت خواهد کرد.

احتمال ورشکستگی کم است

وکیلی با اشاره به پایین بودن احتمال ورشکستگی بنگاه‌های اقتصادی زودبازده گفت: در دنیا شرکت‌های مادر تخصصی دارای ریزش و زایش هستند، در حالی که در ایران با چنین وضعیتی مواجه نیستیم و باید به این نقطه دست پیدا کنیم که وزارت کار نیز در این راستا از کارآفرینانی که توانایی تاسیس شرکت‌های مادر تخصصی را داشته باشند، حمایت می‌کند.

معاون پشتیبانی و توسعه مدیریت وزارت کار و امور‌‌اجتماعی بیان کرد: البته وزارت کار در‌حال‌حاضر برای حمایت از بنگاه‌های اقتصادی زودبازده در غیاب شرکت‌های مادر تخصصی از عامل چهارم استفاده می‌کند، به طوری که متخصصان مجرب و کاردان را به عنوان عامل چهارم معرفی کرده است تا بنگاه‌ها را پشتیبانی کنند و تا زمان راه‌اندازی شرکت‌های مادر تخصصی به فعالیت‌های خود ادامه دهند.