در همایشی به ابتکار «دنیای اقتصاد» ارائه شد
تجربه سوئیسی در توسعه صنایع معدنی
دنیای اقتصاد: استفاده از تجارب کشورهای توسعهیافته طی سالهای گذشته همواره یکی از راههای قرار گرفتن در ریل توسعه به شمار میرود. اما این تجارب چه کمکی میتواند به صنعتیسازی سایرکشورهای تازه ظهور صنعتی کند؟ بررسیها نشان میدهد کاهش هزینههای تولید، گارانتیهای بلندمدت، سرازیر شدن تکنولوژی و فناوری و بازگشت پروژههایی غیر قابل اجرا به چرخه فعالیت از جمله مهمترین مزایای استفاده از تجارب شرکتهای خارجی است. این در حالی است که فراگیری الگوهای سرمایهگذاری نیز با ورود برندهای معتبر به کشور بیش از گذشته تسهیل خواهد شد.
دنیای اقتصاد: استفاده از تجارب کشورهای توسعهیافته طی سالهای گذشته همواره یکی از راههای قرار گرفتن در ریل توسعه به شمار میرود. اما این تجارب چه کمکی میتواند به صنعتیسازی سایرکشورهای تازه ظهور صنعتی کند؟ بررسیها نشان میدهد کاهش هزینههای تولید، گارانتیهای بلندمدت، سرازیر شدن تکنولوژی و فناوری و بازگشت پروژههایی غیر قابل اجرا به چرخه فعالیت از جمله مهمترین مزایای استفاده از تجارب شرکتهای خارجی است. این در حالی است که فراگیری الگوهای سرمایهگذاری نیز با ورود برندهای معتبر به کشور بیش از گذشته تسهیل خواهد شد. در همین راستا روز گذشته، شرکت سوئیسی ABB که در زمینه صنایع معدنی پیشرفتهای قابل ملاحظهای داشته است در ایران همایشی با همکاری روزنامه «دنیای اقتصاد» برپا کرد؛ در این همایش از الگوهای استراتژیک صنعتی سوئیس برای تقویت بخش معادن ایران رونمایی شد، الگوهایی که به گفته متولیان این شرکت، کاهش هزینه و انتقال تکنولوژی و دانش را به همراه دارد.
در این همایش که با حضور جمعی از فعالان صنعتی و معدنی کشور و متخصصان شرکت ABB برگزار شد، چند تن از فعالان این شرکت به رویکرد و اهداف این شرکت پرداختند. سعید فهیم مدیرعامل شرکت ABB در ایران با اشاره به شروع فعالیت دوباره این شرکت در ایران، گفت: حدود یک سال است که شرکت ABB فعالیت خود را در کشور از سر گرفته و دارای ۳۶ کارمند از مهندسان و تکنسینهای مجرب ایرانی است. وی درخصوص موقعیت این شرکت در ایران اظهار کرد: این شرکت در ایران از موقعیت مطلوبی برخوردار است، به همین دلیل در نظر داریم فعالیتهای خود را بهصورت طولانی و مستمر ادامه دهیم تا بتوانیم کارمندان ایرانی جذب کنیم. فهیم افزود: این در حالی است که با چند دانشگاه تخصصی معتبر برای اعزام دانشجو به توافق رسیدهایم.
در ادامه این نشست Christer skogum مسوول بخش فروش و بازاریابی شرکت ABB نیز به تشریح فعالیتهای شرکت پرداخت و گفت: این شرکت که مقر آن در سوئیس است در زمینه صنایع معدنی همچون فولاد، سیمان و آلومینیوم فعالیت دارد. مسوول بخش فروش و بازاریابی شرکت ABB در ادامه اظهار کرد: بخش اعظمی از مشتریان این شرکت در حوزه حملونقل و زیرساخت فعالیت دارند و کارهای مختلفی نیز در کشورهای گوناگون در حال انجام است. وی افزود: یک سوم فعالیت شرکت در آسیا و آفریقا، یک سوم در آمریکا و یک سوم دیگر در اروپا انجام میشود، همچنین سوئد، فنلاند و آلمان از جمله کشورهایی هستند که فعالیتهای مستمری با این شرکت دارند.
مسوول بخش فروش و بازاریابی شرکت ABB در ادامه گفت: از سوی دیگر شرکت ABB یک شرکت جهانی به شمار میرود که حتی در زمینه پروژههای نفتی هم مشغول بهکار است؛ این شرکت بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد که نشاندهنده اعتبار و کارآمدی آن است. همچنین از دیگر موضوعاتی که باید به آن اشاره کرد وجود شرکتهای خدماتی است که در جهت خدماترسانی به مشتریان به ارائه سرویس میپردازند. وی ادامه داد: شرکت ABB در حال حاضر حدود ۱۳۵ هزار نفر کارمند دارد و از بهترین استعدادها بهره میبرد. وی گفت: در طول سالهای گذشته مصرف انرژی با افزایش مواجه شده است که همین موضوع جایگاه مهم انرژینو را بیش از پیش نشان میدهد، این در حالی است که شرکت ABB نیز در زمینههایی همچون انرژیهای تجدیدپذیر، سوختهای زیستی و انرژی خورشیدی در صدر قرار دارد.
مسوول بخش فروش و بازاریابی شرکت ABB درخصوص اولویتهای صنعتی در ایران نیز تصریح کرد: موضوعاتی همچون اتوماسیون، نوآوری و فناوری در ایران حائز اهمیت است و این شرکت در این زمینه فعالیتهای گستردهای انجام داده و نسل جدید صنعتی که در آن انسان و ماشین فعالیت دارند را عرضه کرده است. وی در بحث تحقیق و توسعه این شرکت گفت: حدود هشت هزار و ۱۵ نفر در زمینه تحقیق و توسعه این شرکت فعالیت دارند، اما یکی از مزایای این شرکت این است که در تمام پروژهها خدمات ارائه میشود. وی درمورد اقداماتی که قرار است این شرکت در ایران انجام دهد، اظهار کرد: شرکت ABB در نظر دارد علاوه بر راهاندازی یک واحد خدمات سرویس در مقیاس بالا و با وسعت زیاد در ایران، به برگزاری دورههای آموزشی اهتمام ورزد تا همافزایی را از این طریق دنبال کند.
وی خاطر نشان کرد: در زمینه معادن روباز و خاکبرداریهای بزرگ، موتورها و ماشینآلات جدیدی از سوی این شرکت ساخته شده است. این در حالی است که در بخش سیمان میخواهیم هم مدیریت دانش و هم ماشینآلات در اختیار ایرانیها قرار دهیم. در زمینه آلومینیوم هم تجارب بسیاری کسب کردهایم تا فعالان اقتصادی ایران بتوانند با خیال راحت به ماشینآلات این شرکت تکیه کنند.
مسوول بخش فروش و بازاریابی شرکت ABB درمورد صنعت فولاد نیز گفت: از سوی دیگر قرار است مطابق با نیازهای موجود در بخش فولاد ایران، ماشین آلات نصب کنیم، همچنین یکسری فرآیندها را اختراع کردهایم که براساس آن کارها با سرعت بالاتری انجام میشود. این فرآیندها باعث میشود پسماند کمتر و هزینههایی همچون برق با کاهش محسوسی همراه شود. وی یادآور شد: این شرکت بزرگترین بازیگر پالپ و کاغذ در دنیا است، براساس آمارها مصرف کاغذ روزنامه و دستمال کاغذی در جهان با افت مواجه شده است اما در بخش پالپ که بخشی دست نخورده محسوب میشود تقاضای کمی وجود دارد که البته این روند در حال اصلاح و رشد است. وی در پایان گفت: بهطورکلی چرخه محصولات این شرکت بالاست و مطابق با استانداردهای بینالمللی تست میشوند.
راهکارهایی برای کاهش هزینهها
Max Luedtke، مسوول دپارتمان سیمان و معدنکاری در ABB نیز در این همایش گفت: تغییرات زیادی در بخش معدن نسبت به گذشته رخ داده است بهطوری که نرخ محصولات معدنی روز به روز در حال افزایش است. وی با بیان اینکه مدل کسبوکاری که انتخاب میکنیم باید منجر به کاهش هزینه نهایی و عملیات مقرون به صرفه شود، گفت: در این مسیر ما از روش Mine Optimize استفاده خواهیم کرد. از نظر وی این روش باعث کوتاه کردن زمان تحویل و ارائه محصول با صرفهجویی در انرژی و هزینه شرکتها خواهد شد. راهحلهای ارائه شده همراه با این روش، شامل توزیع قدرت، نرمافزار درایو (Drive Application)، سیستم اتوماسیون، زیرساختو خدمات است. وی با بیان آمادگی خود برای فعالیت در بخشهای زیرزمینی و معادن در ایران گفت: در این بخش با مشتریان بهصورت مشترک فعالیت خواهیم کرد و سعی میکنیم با استفاده از تکنولوژیهای جدید هزینههای سرمایهگذاری را کاهش داده و از این طریق بهرهوری و راندمان را افزایش دهیم.
وی به معدن Vale در برزیل اشاره کرد و گفت: این معدن از بزرگترین معادن سنگ آهن در دنیا است که توانستیم با بهرهگیری از سیستم کنترل یکپارچه اتوماسیون و قدرت روشهایی برای کاهش هزینه تولید در این معدن ارائه دهیم. مسوول دپارتمان سیمان و معدنکاری در ABB بیان کرد: این شرکت به منظور تصمیمگیری بهتر درخصوص پروژهها و ارائه خدمات، نیازمند همکاری شرکتهای ایرانی در ارائه اطلاعات و دادههای لازم در شروع همکاری با این شرکت است.
بهسازی کارخانهها
در این همایش همچنین Suvendra dev das، مسوول شرکت ABB در خاورمیانه با بیان اینکه این شرکت به دنبال سیستم کنترل در محصولات مختلف است، گفت: از مواد خام و انتقال آن گرفته تا نورد سرد و گرم فرآیندهایی است که در این شرکت انجام میشود و خدمات در سطح نصب فرآیندهای سرد و گرم برای مشتریان و سیستم برقرسانی کارخانهها نیز از این جملهاند.
وی اظهار کرد: از سوی دیگر حدود ۱۰۰ سال است که بهسازی کارخانهها از سوی شرکت ABB صورت میگیرد. معماری سیستمهای کنترل، سیستمهای باز و سیستمهای ثالث نیز از دیگر مزایای این شرکت به شمار میرود که مسوول شرکت ABB در خاورمیانه به آن اشاره کرد و در مورد ظرفیتهای صنعت فولاد گفت: در بخش فولاد میتوانیم انواع کورهها، تکنولوژی و خدمات الکترونیک را ارائه دهیم، البته این شرکت میتواند تمام حوزه فلزات را پوشش دهد.
زعیم مهربان، مدیر پروژه شرکت ABB نیز گفت: متخصصان این شرکت با استفاده از دانش تخصصی خود در حوزه متالورژی آماده ارائه طیف وسیعی از محصولات الکترومغناطیسی (EMS) برای صنایع هستند. از نظر وی بهبود قابل توجه کیفیت محصولات، افزایش بهرهوری، کاهش هزینههای عملیات، نیاز کمتر به تعمیرات و نگهداری، ایمنی محیط کار و استفاده بهینه از منابع از مزیتهای استفاده از محصولات EMS است. به گفته زعیم، این شرکت همچنین توانسته راهکارهایی به منظور کاهش مصرف انرژی از طریق بهبود مستمر فرآیندها در بلندمدت ارائه دهد. وی با اشاره به دستگاه ArcSave که نسل جدیدی برای کورههای الکترونیکی محسوب میشود، گفت: ما با استفاده از این دستگاه توانستیم ۴ تا ۶ دلار به ازای هر تن محصول در انرژی صرفهجویی کنیم و از این طریق بهرهوری را به میزان ۶ درصد افزایش دهیم. وی افزود: در بخش ریختهگری ABB توانسته با بهرهگیری از محصولات خود، سرعت ریختهگری را همزمان با بالا بردن کیفیت محصول افزایش دهد. همچنین این شرکت توانسته با استفاده از تکنولوژی فیبر نوری دقت اندازهگیری در فرآیند ریختهگری مداوم را افزایش دهد.
Franz Rietschel، مدیر تولید جهانی این شرکت نیز آمادگی خود را از طریق فراهم کردن تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز استخراج مواد معدنی، اکتشاف و توسعه و حملونقل مواد در بخش معدن اعلام کرد. وی با اشاره به تجربه این شرکت در انجام پروژههایی در کشورهای کانادا، چین، روسیه و شیلی گفت: ما توانمندیها و ظرفیتهای مختلفی را در دفاتر مهندسی خود ایجاد کردهایم و با استفاده از مهندسی پایه، مهندسی نرمافزار، متخصصان درایوها، توزیع نیرو و... راهحلهای گوناگونی در جهت صرف انرژی کمتر، کاهش زمان و افزایش قابلیت اطمینان تجهیزات در این بخش ارائه میدهیم.
سه هدف حضور سوئیسیها در ایران
مدیر منطقه آسیا و خاورمیانه یکی از شرکتهای بزرگ و قدیمی سوئیس است. او بر این باور است که شرکت ABB برای حضور در ایران سه هدف «کاهش هزینه مهندسی اولیه»، «مقرون به صرفه کردن پروژهها» و «بازگرداندن پروژههای غیر قابل اجرا به چرخه فعالیت» را دنبال میکند. در ادامه گفتوگوی «دنیای اقتصاد» را با مهرزاد آشناگران درمورد چند و چون فعالیتهای این شرکت سوئیسی میخوانید.
سابقه شرکت ABB به چه زمانی بازمیگردد و این شرکت در چه پروژههای مهمی در ایران فعالیت داشته است؟
شرکت ABB با سابقه بسیار طولانی در بخش صنایع معدنی ایران مشغول به فعالیت است که این سابقه به سال ۱۹۹۰ میلادی بازمیگردد. این شرکت درپروژههای بسیار موفقی همچون «چادرملو»، «گلگهر» و «اردکان» حضور داشته است، اما متاسفانه به دلیل شرایط خاصی برای مدتی از بازار دور بودیم. تمام تلاش ما این است که با توجه به فعالیتهای در دست اجرا به بازار دهه ۹۰ خود بازگردیم.
آیا شرکت شما باتوجه به پتانسیلهای بالایی که دارد توانسته در ایران اشتغالآفرینی کند؟
طبیعتا اگر این شرکت به موقعیت قبلی خود برگردد، میتواند حجم پروژههای خود را همانند دهه ۹۰ به دست آورد. این موضوع باعث میشود که شرایط هم به لحاظ کمی و هم کیفی به سطح مطلوبی برسد، در این موقعیت شرکت ABB به یک تیم بسیار قوی برای به عهده گرفتن بخشی از کارهای مهندسی در ایران نیازمند خواهد شد. به همین دلیل یکی از اهداف ما در سالهای پیش رو ایجاد یک تیم قوی پشتیبانی و مهندسان در سالهای آینده است.این شرکت تولیدکننده سیستم برق و اتوماسیون به شمار میرود و چارچوب کاری آن شامل تجهیزاتی است که امکان انتقال ساخت این تجهیزات در ایران وجود دارد، کمااینکه شروع به ساخت بخشی از این تجهیزات شده و در حال حاضر شرکتهایی هستند که تجهیزات را تحت نظارت شرکت ABB در ایران تولید میکنند. این در حالی است که اکنون امضای توافقنامههای همکاری با چندین شرکت داخلی به سرانجام رسیده و امیدواریم با انتقال تکنولوژی این شرکتها را به نقطه مشارکت با سایر کشورهای بزرگ برسانیم. با این اقدام هم انتقال تکنولوژی و هم انتقال دانش شرکت ABB به شرکتهای ایرانی میسر خواهد شد.
هدف این شرکت برای حضور و فعالیت در شرکتهای داخلی ایران چیست؟
هدف ABB برای فعالیت در ایران، رسیدن به نقطهای است که از لحاظ سرویسهای مهندسی به پروژهها کمک کند. در این راستا در نظر داریم با کاهش هزینه پروژهها و کارهای مهندسی اولیه، سیستم را در ایران بهینه و به صرفه کنیم. در کنار کاهش هزینه و راهاندازی سیستم بهینه نیز باید بتوان پروژهها را مقرون به صرفه کرد. این شرکت در نظر دارد با استفاده از ایدهها و راهحلهای تکنیکی بهتر، یک پکیج کلی ارائه کند تا پروژههایی که به نظر میرسد به دلیل کمبود نقدینگی دیگر قابل اجرا نیستند، قابل اجرا شوند.
ارسال نظر