شماره روزنامه ۶۱۰۳
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۰۷۶ دنیای اقتصاد

اخبار صنعت، معدن و بازرگانی - روزنامه شماره ۶۰۷۶

  • الزامات توسعه فناورانه

    دکتر سعيد نايب
    رفاه تابعی از توان تولید یا ظرفیت‌های تولید جامعه است. به این معنی که هر قدر ظرفیت‌های تولیدی یک جامعه افزایش یابد، رفاه در آن جامعه افزایش خواهد یافت. در نگاه آدام اسمیت ظرفیت‌های تولیدی جامعه نیز تابعی از دو متغیر تقسیم کار و انباشت سرمایه است؛ با این توضیح که در نگاه اسمیت تنها عامل محدودکننده پیشرفت فنی انباشت سرمایه بوده و از این‌رو از بیان انباشت سرمایه درواقع تحقق پیشرفت فنی را دنبال می‌کرده است. براین اساس، در نگاه اسمیت رفاه جامعه نتیجه دو عامل تقسیم کار و پیشرفت فنی است و این دو عامل در مفهوم فناوری قرار می‌گیرند.
  • «صمت» در دور باطل

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: تفکیک و ادغام‏‏‏‌ به واژه‏‏‏‌های تکراری در ادبیات اقتصادی ما بدل شده‌ و در عمل کارآیی و اثرگذاری خود را از دست داده‌اند. از زمان تشکیل وزارت تجارت در سال‌۱۲۸۵ تاکنون، شاهد تفکیک و ادغام‏‏‏‌های متمادی این نهاد با بخش صنعت بوده‏‏‏‌ایم و هنوز هم نسخه صحیحی برای درمان این وضعیت تجویز نشده‌است. در هفته‌های اخیر و در جریان بر‌‌گزاری نشستی میان فعالان بخش‌خصوصی با جمعی از نمایندگان کمیسیون‌های اقتصادی مجلس خبر تفکیک مجدد وزارت صمت شنیده شد. این پرونده مجددا توسط مجلس جدید و در ابتدای فعالیت دولت چهاردهم، گشوده خواهد شد، اما این سوال مطرح می‌شود که تفکیک یا ادغام و صرف هزینه برای بررسی و حتی اجرای این دست طرح‌ها، تا چه میزان بر اقتصاد ما اثرگذار خواهد بود و به کسب نتیجه اثربخش در شرایط اقتصادی کنونی منتج خواهد شد؟ آیا با توجه به مشکلات حاکم بر حوزه تولید و تجارت، بهتر نیست این انرژی صرف تدوین رویکرد کلانی برای توسعه صنعتی کشور شود؟
  • جایگاه استراتژیک دبیرکل

    دنیای اقتصاد -مریم بابایی: تعدد مسائل کسب‌وکار، تنوع بخش خصوصی، تضاد منافع بخش‌های مختلف، نحوه سیاستگذاری و تصمیم‌گیری نهادهای حاکمیتی در ایران، سرعت تغییرات محیطی و تحولات بین‌المللی و... کرسی دبیرکل در اتاق بازرگانی را تبدیل به‌جایگاهی محوری، استراتژیک و تاثیرگذار کرده‌است. این کرسی در صورتی‌که براساس راهبرد صحیح و با هوشمندی، آگاهی و اشراف به مسائل عمل کند، می‌تواند منشأ تغییر و تحولات مثبت به نفع بخش‌خصوصی و زیرمجموعه اتاق بازرگانی باشد و در مقابل در صورتی‌که شناخت همه‌جانبه‏‏‏‌ای از بخش‌خصوصی نداشته‌باشد، اولویت‏‏‏‌بندی، سطح‏‏‏‌بندی و برنامه‏‏‏‌ریزی صحیحی برای حل مسائل کسب‌وکار و نحوه حل آن صورت نگیرد و فاقد توانایی لابی‌گری و مذاکره با حاکمیت و سیاستگذار به نفع فعالان اقتصادی و بخش‌خصوصی باشد، به‌جایگاهی تشریفاتی، اداری و فاقد اثر مثبت و خروجی تقلیل می‏‏‏‌یابد. براساس قانون اتاق بازرگانی، دبیرکل وظیفه اداره‌کلیه امور اجرایی اتاق و همچنین اجرای سیاستگذاری‏‏‏‌ها و اولویت‌ها را دارد. تدوین استراتژی‌ و برنامه‏‏‏‌ریزی، هماهنگی و ارتباطات، مدیریت منابع انسانی، نظارت بر اجرای برنامه‏‏‏‌ها، تحلیل و ارزیابی عملکرد، تبلیغ و ترویج فعالیت‌ها و حفاظت از منافع اعضا از جمله وظایف محوری دبیرکل در اتاق بازرگانی است، اما چگونه سیاست‌ها، اهداف و اجرا در همسویی کامل قرار می‌گیرند و منافع اعضا به بهترین شکل پیگیری می‌شود و موثر عمل‌کردن این کرسی به چه مولفه‏‏‏‌هایی بستگی دارد؟
  • تعامل مجلس و اتاق ایران نقش موثری در توسعه اقتصادی دارد

    دنیای‌اقتصاد: پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران با اشاره به بر‌‌گزاری نشست مشترک هیات‌رئیسه اتاق ایران و کمیسیون اقتصادی مجلس، بر نقش تاثیرگذار تعامل مجلس و اتاق ایران در راستای توسعه اقتصاد کشور و حل مشکل بنگاه‌های اقتصادی تاکید کرد. باقری افزود: اتاق ایران می‌تواند با توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی این مجموعه در شناخت مساله و ارائه راهکار برای مشکلات اقتصادی کمک کند.
  • با پایان برنامه ششم توسعه ممنوعیت واردات چه تغییری می‌کند؟

    دنیای‌اقتصاد: رئیس کمیسیون گمرک اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه از ابتدای سال‌۱۴۰۳، با پایان برنامه ششم توسعه، دولت دیگر اختیار ممنوع‌کردن کالاها را به واسطه تولید مشابه داخلی ندارد، گفت: دولت در حال‌حاضر می‌تواند از ابزار سود بازرگانی برای حمایت از تولید داخل استفاده کند، اما سایر ممنوعیت‌های واردات همچنان پابرجاست که مهم‌ترین آنها مربوط به واردات کالاهای لوکس و غیرضروری است. به گزارش «ایسنا» محمدرضا فاروقی اظهار کرد: مطابق ماده‌۲۲ احکام دائمی توسعه کشور، هرگونه وضع موانع غیرتعرفه‌‌‌‌‌ای و غیرکارشناسی جز در مواقعی که موازین شرع اقتضا می‌کند، ممنوع اعلام‌ شده‌است.
  • ضرورت نهادینه‌کردن مفهوم درستکاری در کسب‌وکار

    دنیای‌اقتصاد: نمایندگان بخش‌خصوصی در نشست نوزدهم کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق تهران به بررسی ابعاد مفهوم درستکاری تجاری (Business Integrity) پرداخته و خواستار ضرورت معرفی، ترویج و نهادینه‌‌‌‌سازی آن به روش‌های مختلف با استفاده از تجربه جهانی در فضای کسب‌وکار کشور شدند.
  • فعالیت‌های فرهنگی

    دنیای‌اقتصاد: سالور پس از انقلاب با حکم مهندس بازرگان، نخست‌وزیر دولت موقت، مدتی سرپرست بنیاد علوی (پهلوی سابق) شد. او تنها مدت کوتاهی در این مسوولیت خدمت کرد. سالور در سال‌۱۳۲۱ معاونت فنی کارخانه سیمان ری را به عهده داشت. در آن زمان، کارخانه ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ پرسنل داشت. او بـا تهیه آذوقه مثل سیب‌زمینی و آرد برای کارگران، به حل مشکلات آنها در بحران نان و کمبود مواد غذایی ناشی از جنگ‌جهانی دوم کمک کرد.
  • لیست خسارات قطعی برق

    دنیای اقتصاد: ایران گرفتار ابربحران ناترازی برق شده است. این ابربحران با به تعطیلی کشاندن صنایع و ایجاد اخلال در فرآیند تولید صنعتی شروع و با سرایت آن به بخش خانگی همچنان ادامه دارد. بررسی میدانی «دنیای‌اقتصاد» نشان می‏دهد که در بخش خانگی علاوه بر قطعی چندباره برق در طول روز، به دلیل کاهش ولتاژ برق، بسیاری از لوازم برقی دچار آسیب و نقص کارکرد شده‌اند. همچنین امکان استفاده همزمان از بسیاری از لوازم برقی در منازل وجود ندارد. نوسان ولتاژ خارج از جدول اعلامی قطع برق به صنایع، همچنین آسیب قطعات دستگاه‌های تولیدی و صنعتی در واحدها و مشاغل مختلف صنعتی را به دنبال داشته است.
  • همکاری اتاق تهران و سازمان صنایع کوچک

    دنیای‌اقتصاد: نمایندگان بخش خصوصی در نشست چهاردهم کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران که با حضور فرشاد مقیمی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی برگزار شد، بر ضرورت تدوین دوره‌های فنی و حرفه‌ای برای آموزش نیروی کار ماهر، ایجاد انگیزه برای کار در شهرک‌های صنعتی و همکاری اتاق تهران و سازمان برای راه‌اندازی میز ارائه خدمت به واحدهای صنعتی فعال در شهرک‌ها در اتاق تهران تاکید کردند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر