شماره روزنامه ۶۰۰۷
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۶۱ دنیای اقتصاد

اخبار صنعت، معدن و بازرگانی - روزنامه شماره ۵۹۶۱

  • حفره در آمار تجارت

    دنیای اقتصاد : مقایسه آمارهای صادرات و واردات گمرک ایران و برخی شرکای تجاری از یک حفره آماری قابل توجه پرده برمی‌دارد. بررسی ارقام اعلامی گمرک ایران و چین در سال۲۰۲۳ میلادی، حداقل ۱۴میلیارد دلار اختلاف را نشان می‌دهد. گرچه مسائلی همچون اختلاف در قیمت پایه گمرکی در کشورها، هزینه حمل‌ونقل کالا و قاچاق در تمام جهان می‌تواند بخشی از این تفاوت را توضیح دهد، اما دو عامل مختص به ایران نقش پررنگ‌تری در این پدیده دارد؛ تحریم و ارز چندنرخی. تحریم‌ها باعث شده که عمده تجارت ایران به صورت دومرحله‌ای انجام شود؛ به این معنی که در واردات و صادرات ایران حداقل یک کشور ثالث حضور دارد. علاوه بر این، سیاست‌های ارزی به این مشکل دامن زده است. پیمان‌سپاری ارزی باعث کم‌اظهاری در صادرات و معادلات تخصیص ارز نیز باعث بیش‌اظهاری در واردات شده‌ است. این مداخله عوامل انسانی در فرآیند تجارت بستر را برای غیرشفاف بودن آمارها آماده می‌کند. این عوامل باعث غیررسمی شدن تجارت ایران می‌شود و اقتصاد ایران هزینه آن را به‌طور غیرمستقیم متحمل می‌شود.
  • حمایت از واردات به‌جای تولید

    دنیای‌اقتصاد: چرخش ۱۸۰درجه‌ای دولت در سیاستگذاری برای «حمایت از تولید داخلی نوار تست قند خون»، هم به تولیدکنندگان داخلی شوک وارد کرده و هم افراد دیابتی را با سرگردانی برای تامین این «ابزار حیاتی» مواجه کرده است. به گزارش «دنیای ‌اقتصاد»، اوایل خروج یک‌طرفه آمریکا از برجام، دولت به دلیل تنگنای شدید ارزی از یک‌سو و وابستگی بازار مصرف برخی تجهیزات پزشکی و دارویی از سوی دیگر، سیاست «محدودیت تخصیص ارز ارزان» و حتی «محدودیت تخصیص ارز با قیمت واقعی» به واردات این گروه کالایی را کلید زد.
  • وضعیت ایران در نقشه سرمایه‌گذاری جهانی

    مسعود کمالی اردکانی / عضو هیات علمی موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی
    جریان جهانی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی طی یک‌دهه گذشته در روندی نزولی با افت و خیزهایی همراه بوده و به طور متوسط ۱.۵۵تریلیون دلار در سال گزارش شده است. در حالی که جذب سرمایه کشورهای توسعه‌یافته از روند جهانی پیروی می‌کند، این روند برای کشورهای درحال توسعه، روندی بطئی و صعودی بوده است.
  • هزینه کیفی انزوای صنعتی

    دنیای اقتصاد -گروه صنعت و معدن: ایران در رتبه‏‏‌بندی شاخص پیچیدگی اقتصادی، به ‏‏‌رغم اتخاذ سیاست‏‏‌های متعدد و خودتحریمی برای رسیدن به خودکفایی صنعتی، جایگاه بالایی نسبت به کشورهای منطقه ندارد. این به آن معناست که در تولیدات و صادرات کشور از دانش پیچیده‌ای استفاده نمی‌شود و کالاهایی اغلب ساده تولید و صادر می‌شود. براساس آمارهای منتشرشده از سوی مرکز توسعه دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۲۱، ایران در شاخص پیچیدگی اقتصادی، رتبه‏‏ ۷۳ را از میان ۱۳۳کشور جهان به خود اختصاص داده که بیانگر این است که کالای ایرانی از لحاظ دانش و فناوری تولید در سطح بالایی قرار ندارد. اما اگر بخواهیم دقیق‏‏‌تر به اوضاع کیفیت صنعت و تولیدات بپردازیم، بررسی میزان محصولات با فناوری بالا در سبد محصولات غیرنفتی صادراتی، تصویر روشن‏‏‌تری ارائه می‌دهد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر