شماره روزنامه ۶۰۳۸
|

  • پارادایم شیفت از نفت به تولید

    دنیای اقتصاد: سیاستگذاری بلندمدت و کلان اقتصادی به‏‌منظور تغییرات ساختاری در اقتصاد ایران، تقریبا در تمامی دولت‏‌های گذشته، با ناکامی مواجه بوده و آنچه بر فضای غالب سیاستگذاری حاکم است، سیاستگذاری‏‌های مناسبتی و اقتضایی بوده است. به عبارتی فعالان اقتصادی یا به دلیل وابستگی اقتصاد به نفت، در معرض شوک‏‌های خارجی قرار داشته‌اند یا به دلیل نبود برنامه‏‌ای هدفمند و قابل‏‌اجرا، در معرض تصمیمات خلق‏‌الساعه قرار دارند؛ فضایی که قربانی اصلی آن، تولید و درنتیجه اشتغال و رفاه عمومی است.
  • معجزه صادراتی صنایع سبک

    دنیای اقتصاد-میثم قریشی: در زمان اصلاحات اقتصادی پهلوی دوم در ایران بیش از ۷۰‌درصد جمعیت کشور در مناطق روستایی زندگی می‌کردند و کشاورزی بخش بزرگی از تولید ناخالص کشور را تشکیل می‌داد. توسعه اقتصادی ایران به طرف صنایع سنگین روسی رفت و با ورود کارخانه‌های فولاد، پتروشیمی، ‏‏‏‌ سیمان و ماشین‏‏‏‌سازی، فصل جدیدی در اقتصاد کشور آغاز شد. مهاجرت از روستا‌ها به شهر‌ها تشدید شد و جمعیت نیروی کار حاشیه‏‏‏‌نشین شهری رو به افزایش گذاشت. از آن تاریخ واردات کالای کشاورزی روندی روبه‌رشد پیدا کرد و وابستگی به کالاهای اساسی وارداتی کشور را با بحران کسری تراز تجاری سالانه مواجه کرد. تجارت کالای صنعتی سنگین به دلیل کیفیت پایین و بهای تمام‌شده بالا، به‌صرفه نبود و اصلاحات اقتصادی به چالش کشیده شد و تا امروز کشور را در دام خود نگه داشته‌است. برای آسیب‏‏‏‌شناسی علل این موضوع و بررسی عبرت‏‏‏‌های تاریخی به سراغ مطالعه کشورهای درحال‌توسعه مشابه ایران رفتیم و اقتصاد چین را برای تجزیه و تحلیل انتخاب کردیم.
  • تعرفه آب مشترکان پرمصرف و بدمصرف پلکانی محاسبه می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور با اشاره به پیشبرد برنامه منابع و مصارف آب برای عبور بدون تنش از تابستان جاری، گفت: تعرفه پلکانی برای مشترکان پرمصرف و بدمصرف در راستای مدیریت منابع آبی اعمال می‌شود.
  • نیمی از ظرفیت سدهای تهران خالی است

    دنیای‌اقتصاد: مدیر روابط‌‌عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب منطقه۴ تهران گفت: خشکسالی‌‌های انباشته در چهار سال گذشته، کاهش نزولات آسمانی، افزایش جمعیت و توسعه شهر تهران و در نهایت مصرف بی‌‌رویه برخی از شهروندان به افت منابع سطحی (سدهای پنج‌‌گانه تامین‌‌کننده آب تهران) منجر شده، به‌‌نحوی‌‌که هم‌اکنون نیمی از ظرفیت سدهای پنج‌‌گانه تامین آب شرب تهران خالی است.
  • احصای چالش‌های فعالان اقتصادی

    دنیای اقتصاد: کمیسیون‌های تخصصی اتاق بازرگانی ایران با هدف احصا و بررسی چالش‌های اجرایی، مقرراتی و قانونی پیش‌روی فعالان اقتصادی در حوزه‌های مختلف فعالیت می‌کنند. اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در دوره دهم با ایجاد دو کمیسیون جدید، تعداد کمیسیون‌های تخصصی را به ۲۰ کمیسیون رساند که پوشش‌دهنده تمام حوزه‌های تخصصی فضای کسب‌وکار هستند.
  • پایان تلخ کارخانه تولید جوراب

    دنیای‌اقتصاد: سادات‌تهرانی در سال‌۱۳۳۷ دفتر و محل کارخانه استارلایت را در (کاووسیه نبش مدرس) خریداری و همه ماشین‌ها را در یک‌جا متمرکز کرد، سپس برخی از زمین‌های اطراف آن را برای گسترش فعالیت خریداری کرد. افزایش تولید نیازمند انبار بود؛ از این‌رو زمینی به مساحت ۹۶۰ متر‌مربع در خیابان ۳۰ تیر خرید تا آن را به انبار تبدیل کند. تولید سالانه کارخانه در سال‌۱۳۴۷ با ۴۲۰ پرسنل سیصد و پنجاه‌هزار دوجین جوراب زنانه از جنس نایلون و انواع جوراب مردانه با سرمایه دویست ‌میلیون ‌ریال بود.
  • جایگاه ایران در عرصه جهانی

    دنیای اقتصاد: سالیان طولانی گذشت اما هنوز راه توسعه ایران مشخص نشده‌است. عده‌ای تجارت آزاد و ذوب‌شدن در اقتصاد جهانی را تجویز می‌کنند؛ در مقابل تعدادی از حمایت‌های دولتی و دخالت آن در تمام حوزه‌های اقتصادی دفاع می‌کنند، اما ادبیات توسعه اقتصادی راه سومی معرفی می‌کند که دست از افراط و تفریط در نسخه‏‏‏‏‏‌پیچی برای جوامع برداشته‌است.
  • دغدغه بنیان‌های تولیدی کشور

    دنیای‌اقتصاد: نخستین نشست هم‌اندیشی کمیته صنعت، معدن و تجارت ستاد مرکزی مسعود پزشکیان، روز سه‌شنبه ۲۹خرداد با حضور تعدادی از کارآفرینان، مدیران صنعتی و صاحبان کسب‌وکارها برگزار شد. در این جلسه، مهم‌ترین چالش و موانع پیش‌روی تولید و تجارت کشور، مورد بررسی قرارگرفت.
  • رشد ۴.۵درصدی خرید تضمینی گندم

    دنیای‌اقتصاد: مجری طرح گندم وزارت جهادکشاورزی، گفت: میزان خرید تضمینی گندم امروز نسبت به ابتدای دولت سیزدهم یعنی مشابه سال‌۱۴۰۰- ۱۳۹۹ معادل ۷۴‌درصد رشد داشته‌است. به گزارش «ایرنا» سهراب سهرابی افزود: بر اساس گزارش سامانه شرکت بازرگانی دولتی ایران (سیفا)، میزان خرید تضمینی گندم تا پایان روز پنج‌شنبه ۳۱ خرداد ماه به میزان ۴میلیون و ۷۷۰‌ ‌‌هزارتن و ارزش گندم‌های خریداری‌شده معادل ۸۴ همت است.
  • «قابلیت سازمانی» متغیر فراموش‌شده صنعت

    دنیای اقتصاد-امیررضا انگجی: مشکل اصلی دستیابی به رقابت با فناوری‌‌‌های جدید این است که رقابت‌‌‌پذیری نه‌تنها با قیمت عوامل داخلی، بلکه در درجه اول توسط بهره‌‌‌وری نیروی کار، نهاده‌‌‌ها و موجودی سرمایه سازمان‌های اقتصادی داخلی با استفاده از این فناوری‌‌‌ها تعیین می‌شود. این بهره‌‌‌وری تا حد زیادی به ساختار سازمانی شرکت بستگی دارد و نه فقط به کیفیت و کمیت موجودی سرمایه و مهارت‌‌‌های رسمی نیروی کار آن. در اقتصاد ایران «قابلیت سازمانی» در بنگاه‌ها یک متغیر فراموش‌شده است و همین علت اصلی تداوم حیات بنگاه‌هایی است که با ضرر یا حاشیه سود پایین به تولید و فعالیت ادامه می‌دهند.
  • تنگنای ارزی صنعت آب

    دنیای اقتصاد: در صدوبیست‏‏‏‌ویکمین نشست شورای گفت‏‏‏‌وگو، دلایل اجرایی‌نشدن تعدادی از مصوبات جلسات قبل شورا مورد بررسی قرارگرفت. همچنین اعضای شورای گفت‏‏‏‌وگو به بررسی مشکلات شرکت‌های آب‏‏‏‌شیرین‏‏‏‌کن پرداختند و مقرر شد پرداخت مطالبات معوق این شرکت‌ها و تغییر گروه کالایی تجهیزات آب‏‏‏‌شیرین‏‏‏‌کن‏‏‏‌ها، پیگیری شود. کاهش اعتبارات خرید تضمینی آب و پساب در بودجه‌۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ و عدم‌پرداخت مطالبات معوق از سال‌۱۴۰۰ که به رقمی بالغ ‏‏‏‌بر ۴‌هزار و ۶۰۰‌میلیارد‌تومان رسیده، از جمله مشکلات این بخش است. همچنین تغییر اولویت گروه کالایی تجهیزات آب‏‏‏‌شیرین‏‏‏‌کن‏‏‏‌ها و قرارگرفتن آنها در گروه کالاهای لوکس و عدم‌تخصیص به‌موقع ارز موردنیاز را باید به مجموعه این مشکلات اضافه کرد.
  • سیاست‌های ارزی؛ عامل اختلال در صادرات پسته

    دنیای‌اقتصاد: رئیس هیات‌‌‌‌مدیره انجمن پسته گفت: به‌دلیل سیاست‌های ارزی دولت در مورد چگونگی برگشت ارز، تجار ایرانی توان صادرات پسته و رقابت در بازارهای خارجی را ندارند.
  • راهکارهای عملی برای برون‌رفت از ناترازی

    دنیای‌اقتصاد: شانزدهمین جلسه کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق تهران به‌منظور تبادل‌نظر و همفکری درباره ناترازی برق و همچنین تدوین بسته سیاستی با حضور نمایندگان بخش‌خصوصی برگزار شد.
  • دولت آینده و جبران پسرفت

    دنیای اقتصاد: بر اساس گزارش اتاق ایران، سند توسعه تجاری کشور باید مبتنی بر سند توسعه صنعتی با هدف قرار گرفتن در زنجیره‏ ارزش جهانی تنظیم شود. موفقیت این سیاست صنعتی به کاهش هزینه‌های اجرای قراردادها و مدیریت مزایای از دست‌رفته ساختار حل و فصل سیاسی وابسته است.
  • تجارت در همه ابعاد

    دنیای اقتصاد: اتاق بازرگانی و صنعت آلمان-ترکیه ( AHK Turkey) بخشی از شبکه جهانی اتاق‌های بازرگانی آلمان در خارج از کشور با ۱۵۰دفتر در ۹۳کشور است. این اتاق در سال‌۱۹۹۴ تاسیس شده‌ و از آن زمان به‌عنوان یک پلتفرم مهم برای مبادلات اقتصادی بین آلمان و ترکیه، بیش از هزار شرکت عضو را در کسب‌وکار بین‌المللی خود پشتیبانی کرده‌است. روابط تجاری بین آلمان و ترکیه به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد و این دو کشور همواره روابط اقتصادی و بازرگانی نزدیکی داشته‌اند. در دوره‌های مختلف تاریخی، آلمان شریک تجاری مهمی برای امپراتوری عثمانی و سپس جمهوری ترکیه بوده‌است. به‌عنوان مثال، در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، آلمان یکی از بزرگ‌ترین بازار‌های صادراتی برای کالاهای عثمانی محسوب می‌شد. پس از جنگ‌جهانی دوم و تثبیت جمهوری ترکیه، روابط اقتصادی میان دو کشور به‌طور فزاینده‌ای توسعه یافت، به‌ویژه از دهه‌۱۹۶۰ به بعد که جریان مهاجرت نیروی کار از ترکیه به آلمان آغاز شد، میزان تجارت و سرمایه‌گذاری متقابل نیز افزایش چشمگیری یافت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر