تجارت ایران در ماه اول سال
دنیای اقتصاد: آمار تجارت خارجی منتشر شده از سوی گمرک ایران در ماه نخست سالجاری حاکی از آن است که تراز تجاری کشور در مدت زمان مذکور ۳۷۵ میلیون دلار بوده که بر این اساس مجددا صادرات کشور از واردات سبقت گرفته است. همچنین حجم تجارت خارجی به لحاظ ارزشی ۵ میلیارد و ۷۱ میلیون دلار رقم خورده است. بر این اساس، میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور(به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی)، از نظر وزنی بالغ بر ۸ میلیون و ۶۲ هزارتن و از نظر ارزشی ۲ میلیارد و ۷۲۳ میلیون دلار بوده است.
دنیای اقتصاد: آمار تجارت خارجی منتشر شده از سوی گمرک ایران در ماه نخست سالجاری حاکی از آن است که تراز تجاری کشور در مدت زمان مذکور ۳۷۵ میلیون دلار بوده که بر این اساس مجددا صادرات کشور از واردات سبقت گرفته است. همچنین حجم تجارت خارجی به لحاظ ارزشی ۵ میلیارد و ۷۱ میلیون دلار رقم خورده است. بر این اساس، میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور(به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی)، از نظر وزنی بالغ بر ۸ میلیون و ۶۲ هزارتن و از نظر ارزشی ۲ میلیارد و ۷۲۳ میلیون دلار بوده است. میزان واردات نیز، از لحاظ وزنی ۲میلیون و ۹۱ هزار تن و از لحاظ ارزشی ۲ میلیارد و ۳۴۸ میلیون دلار بوده است.
از سویی دیگر، براساس اطلاعاتی که سازمان توسعه تجارت در سالهای قبل منتشر کرده است، صادرات غیرنفتی در فروردین ماه سال ۹۵ بالغ بر ۸ میلیون و ۱۸۳ هزار تن به ارزش ۳ میلیارد و ۶ میلیون دلار بوده است. در فروردین سال ۹۴ نیز میزان صادرات به لحاظ وزنی ۵ میلیون و ۹۳۴ هزار تن و به لحاظ ارزشی ۲ میلیارد و ۷۸۶ میلیون دلار بوده است. بنابراین صادرات در فروردین ۹۶ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، از نظر وزنی افت ۴۸/۱ درصدی و از نظر ارزشی نیز افت ۴۱/۹ درصدی را تجربه کرده است.
صادرات
در بین ۵کشور عمده طرف معامله در فروردین ماه سالجاری، بیشترین تراز تجاری مثبت، به ترتیب به کشورهای عراق، افغانستان، چین، هند و امارات متحده عربی اختصاص یافته است. از بین کشورهای نام برده شده، چین با ۶۱۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۵۹/۲۲ درصد بیشترین ارزش صادرات را به خود اختصاص داده است؛ در حالی که افغانستان با ۱۴۷ میلیون دلار کمترین میزان ارزش صادرات را در بین این پنج کشور از آن خود کرده است. همچنین از بین ۱۰۶ کشور مقصد صادرات، عمده صادرات کشور طی فروردین ماه سال ۹۶ به کشورهای چین، امارات متحده عربی، عراق، هند و جمهوری کره صورت گرفته است. از بین اقلام عمده صادراتی که در سه بخش پتروشیمی، میعانات گازی و سایر کالاها طبقهبندی شده، بالغ بر ۱۶/۲۴ درصد از وزن و ۱۹/۳۸ درصد از ارزش صادرات، به گروه «کالاهای پتروشیمی» تعلق داشته است. «میعانات گازی» که پس از محصولات پتروشیمی سهم بالایی در سبد صادراتی کشور دارد، به ترتیب حدود ۵۸/۱۵ و ۱۱/۱۸ درصد از وزن و ارزش کل صادرات را به خود اختصاص داده است. به این ترتیب، سهم سایر کالاها به ۲۶/۶۰ درصد از وزن و ۷۰/۴۳ درصد از ارزش صدور کالا میرسد.
مطابق آمارها، عمدهترین اقلام صادر شده در فروردین ماه سالجاری، شامل «میعانات گازی» به ارزش ۴۹۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۱/۱۸ درصد، «متانول» به ارزش ۱۳۲ میلیون دلار و سهم ارزشی ۸۵/۴ درصد، «پروپان مایعشده» به ارزش ۱۰۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۷۸/۳ درصد، «پلیاتیلن گرید فیلم» به ارزش ۹۸ میلیون دلار و سهم ارزشی ۶۰/۳ درصد و «آهن و فولاد غیرممزوج» به ارزش ۹۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۵۶/۳ درصد بوده است. همچنین متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در مدت مذکور در حدود ۳۳۷ دلار بوده است.
واردات
براساس گزارش آماری سازمان توسعه تجارت از میزان واردات در سال ۹۵ میتوان گفت، واردکنندگان ایرانی در فروردین سال ۹۶ معادل ۲ میلیون و ۹۱ هزار تن کالا را به ارزش ۲ میلیارد و ۳۴۸ میلیون دلار به بازار کشور وارد کردهاند. مقایسه این آمار با آمار منتشر شده در فروردین سال ۹۵ (آمار سازمان توسعه تجارت) نشان میدهد که واردات در فروردین امسال معادل ۶۲/۸ درصد از نظر وزنی و ۵۹/۱۸ درصد از نظر ارزشی نسبت به واردات در فروردین سال گذشته، افزایش داشته است.
از بین کالاهای وارد شده به کشور، بیش از ۱۴/۶۷ درصد از ارزش کل واردات فروردین ۹۶، به گروه کالاهای واسطهای به ارزش یک میلیارد و ۵۷۷ میلیون دلار اختصاص داشته است. کالاهای مصرفی با ۴۶/۱۷ درصد از ارزش در رتبه دوم با ارزشی معادل ۴۱۰ میلیون دلار و کالاهای سرمایهای با ارزش ۳۶۲ میلیون دلار و ۴۰/۱۵ درصد از ارزش در رتبه سوم قرار دارند. اقلام عمده وارداتی طی فروردین ماه سال ۹۶، به ترتیب «ذرت دامی» به ارزش ۱۴۴ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۲/۶ درصد، «برنج» به ارزش ۷۴ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۴/۳ درصد، «وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر ۱۵۰۰ سیسی تا ۲۰۰۰ سیسی بهجز آمبولانس و هیبریدی» به ارزش ۶۴ میلیون دلار و سهم ارزشی ۷۴/۲ درصد، «کنجاله سویا» به ارزش ۵۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۳/۲ درصد و «موز سبز تازه یا خشک کرده» به ارزش ۵۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۲/۲ درصد بوده است. متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی یک هزار و ۱۲۳ دلار بوده است. کشورهای عمده صادرکننده کالا به ایران، چین، امارات متحده عربی، ترکیه، جمهوری کره و هند بودهاند. آمارها نشان میدهد کشور چین با وارداتی به ارزش ۴۸۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۶۶/۲۰ درصد، بیشترین سهم ارزشی را داشته است. بعد از آن کشور امارات متحده عربی است که توانسته در مدت یادشده، ۴۰۲ میلیون دلار با سهم ارزشی ۱۲/۱۷ درصد به ایران، صادرات انجام دهد.
ارسال نظر