بورس تهران و روزهای طلایی
بورس تهران روز گذشته پس از ۶۸ ماه، توانست رکورد تاریخی شاخص کل را بشکند.
علیرضا کدیور
بورس تهران روز گذشته پس از ۶۸ ماه، توانست رکورد تاریخی شاخص کل را بشکند. شاخص بورس پیشتر بالاترین سطح تاریخی خود را در اواسط مردادماه ۸۳ ثبت کرده بود که دیروز پس از ۵/۵ سال موفق به فتح دوباره آن شد. این رکوردشکنی در شرایطی اتفاق افتاد که بورس تهران به بالاترین ارزش تاریخی خود معادل ۵/۷۲ میلیارد دلار نیز دست یافت. همچنین ثبت میانگین بازدهی ۹/۱۰ درصدی طی تنها ۱۴ روز کاری فروردینماه امسال، رکورد تاریخی بالاترین بازدهی طی فروردینماه را که متعلق به سال ۸۲ (سال رویایی بورس) بود نیز جابهجا کرده است؛اما یکی از عوامل اصلی رشد شاخص بورس طی روز گذشته، انتشار خبر پذیرش هدفمندسازی یارانهها با رقم ۲۰ هزار میلیاردتومان توسط دولت بود.
در حقیقت یکی از نگرانیهای اصلی فعالان بورس طی چند روز گذشته، احتمال افزایش سقف آزادسازی یارانهها از ۲۰ هزار میلیارد تومان فعلی در بودجه ۸۹ به ۳۵ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان به درخواست دولت بود. وضعیتی که میتوانست هزینه واحدهای تولیدی از جمله شرکتهای بورسی را تا سطح زیادی افزایش دهد که در نهایت منجر به کاهش سودآوری و قیمت سهام شرکتها میشد.اما علاوه بر خبر فوق که حداکثر میتواند برای چند روز بر بورس تاثیرگذار باشد، عمدهترین دلیل جهش شاخص بورس طی روزهای گذشته، رکود عمیق حاکم بر سایر بازارهای رقیب بورس از جمله بازار مسکن و پول است؛ رکودی که در شرایط فعلی به واسطه نقدشوندگی بالای بازار سهام، امکان ورود به بازار با هر میزان نقدینگی و در نهایت رشد قیمت جهانی مواد خام، تنها گزینه بورس را پیش روی سرمایهگذاران ریسکپذیر قرار میدهد.در این میان، نکته قابل توجه رکود بخشهای مختلف اقتصادی از جمله مسکن بهعنوان صنعت پیشرو و تاثیرگذار بر سایر صنایع است که با وجود رکود حاکم بر آنها، شرکتهای بورسی در جهت معکوس شاهد افزایش قیمت سهام هستند.
در این میان اظهار نظر رییس سازمان بورس نیز درخصوص افزایش قیمت سهام در نوع خود جالب توجه است. وی رکود بازارهای رقیب بورس و نبود فرصت سفتهبازی در این بازارها را دلیل اصلی رونق بازار سهام قلمداد میکند. این در حالی است که به اعتقاد اکثر کارشناسان سطح فعلی قیمت سهام اکثر شرکتها در بورس، تناسب منطقی با بازده اوراق مشارکت، نرخ تورم و سایر شاخصهای کلان اقتصاد داخلی ندارد.
بهنظر میرسد هجوم فعلی سرمایهگذاران به بورس عمدتا با هدف کسب سود کوتاهمدت صورت پذیرفته است؛ شرایطی که محدودیتهای حاکم بر معاملات سهام در بورس آن را تشدید کرده است.اما در این میان، باید تجربه گذشته بورس در صرف زمان ۵/۵ سال برای بازگشت به نقطه صفر مغتنم شمرده شود. بورس تهران در سال ۸۲ به واسطه شرایط حاکم بر بخشهای مختلف اقتصادی، سیاستگذاریهای مدیران وقت بورس و تبلیغات گسترده برای ورود سرمایهگذاران به بورس، با هجوم نقدینگی و حبابی شدن قیمت سهام مواجه شد. شرایطی که در سال جاری نیز میتواند در صورت عدم تدبیر مسوولان سازمان بورس تکرار شده و در نهایت به قهر ۵ ساله سرمایهگذاران حقیقی با بورس منجر شود و به همین دلیل لازم است تدابیر لازم برای جلوگیری از تکرار تاریخ اتخاذ شود.
ارسال نظر