مهدی نصرتی
در خبرها آمده ‌است که خوشبختانه دولت محترم، افزایش تعطیلات عید فطر را در دستور کار خود قرار داده‌است. این اقدام علاوه بر تعظیم این عید بزرگ و امکان تفریح و مسافرت مردم، می‌تواند از بروز برخی بی‌نظمی‌ها نیز جلوگیری کند.

یکی از این بی‌نظمی‌ها نامشخص بودن تعطیلات است؛ به‌گونه‌ای که روز دقیق عید فطر مشخص نیست و تعیین تعطیل بودن با تعطیل نبودن به آخرین لحظات موکول می‌شود. به این ترتیب در مورد چنین روزهایی نه می‌توان به عنوان یک روز تعطیل برنامه ریزی کرد و نه می‌توان قرارهای کاری تنظیم نمود.
در برخی کشورها، مردم برنامه کاری و تفریحی خود را حتی تا دوسال آینده نیز می‌دانند و کل اقتصاد نیز به گونه‌ای است که برنامه‌ریزی و منظم بودن در زندگی روزمره را تشویق و تصمیمات آنی و لحظه‌ای را تنبیه می‌کند. به طور مثال، افراد با پیش خرید بلیت هواپیما از چند ماه قبل از تخفیف برخوردار می‌شوند؛ در صورتی‌که اگر بخواهند در فاصله چند روز مانده تا سفر بلیت تهیه کنند، باید قیمت بسیار بالاتری را بپردازند. بر عکس، شرایط در کشور ما به گونه‌ای است که این گونه منظم بودن را با تنبیه مواجه خواهد ساخت.
اینکه نحوه تعیین و اعلام روز عید چگونه است و آیا می‌توان روز عید را پیشاپیش تعیین نمود، مساله‌ای فقهی یا نجومی است و خارج از بحث ما قرار دارد. اما قدر مسلم در حوزه سیاست گذاری می‌توان یک روز مشخص را تعطیل اعلام کرد و مردم را از بلاتکلیفی نجات داد.
بنابراین پیشنهادی که به صورت مشخص در اینجا مطرح می‌کنیم این است که دولت و مجلس محترم، وضعیت تعطیلات عید فطر را برای سال جاری و سال‌های آینده، پیشاپیش تعیین کنند. برای این منظور می‌توان به این ترتیب عمل کرد: از هم اکنون می‌دانیم که دامنه نوسان عید فطر برای سال‌های آینده در یک محدوده سه روزه خواهد بود. ماه‌های شعبان و رمضان هریک می‌توانند ۲۹ یا ۳۰ روزه باشند. یعنی با چهار احتمال مواجه هستیم که در نهایت، عید سعید فطر در یک دامنه سه روزه قرار خواهد گرفت. لذا هر سه روزی که عید فطر قطعا یکی از آنها خواهد بود تعطیل اعلام شود. به طور مثال در مورد سال جاری (سال ۹۰) می‌توانستیم پیشاپیش تعیین کنیم که جدول احتمالات عید سعید فطر به شکل جدول زیر خواهد بود و پیشاپیش این امکان وجود داشت که روزهای ۸ تا۱۰ شهریور به عنوان تعطیلات عید فطر سال ۹۰ اعلام شود.
البته در مورد سال جاری احتمالات 1و2 منتفی شده‌اند، ولی در مورد سال‌های آتی برحسب تقویم قمری می‌توان چنین الگویی را به کار برد و روزهای تعطیل برای سال بعد را تعیین و اعلام کرد. نیازی به توضیح ندارد که این تعطیلات هرسال برحسب تقویم شمسی تغییر می‌کند.