طی بیانیهای از سوی تشکلهای صنفی صورت گرفت؛
هشدار شدید نسبت به دولتی شدن انتخابات نماینده مدیران مسئول در هیات نظارت بر مطبوعات
متن بیانیه این تشکلهای صنفی به شرح زیر است:
یکی از ارکان اصلی فعالیت مطبوعات در جمهوری اسلامی ایران، هیات نظارت بر مطبوعات می باشد که در طول حیات مطبوعات ا ز ابتدا تا انتها ( از صدور مجوز تا تداوم، تعلیق و ابطال آن) جایگاه و نقش کلیدی ایفا می نماید.
هیات نظارت بر مطبوعات با توجه به جایگاه حاکمیتی آن و وظایفی که قانونگذار بر عهده آن نهاده است در رشد و توسعه کمی و کیفی مطبوعات، ارتقای جایگاه رسانه ها و افزایش سطح آگاهی جامعه، رسالت خطیری را به دوش میکشد.
نگاهی به ترکیب هفت نفره هیات نظارت بر مطبوعات که بر اساس قانون تعیین شده، نشان می دهد که برای تشکیل این رکن اساسی حیاتی ، شش نماینده از سوی قوای سه گانه ، حوزه علمیه قم وشورای عالی انقلاب فرهنگی تعیین می شوند و تنها و تنها یک نماینده از سوی مطبوعات ( با برگزاری انتخابات و رأی مستقیم و مخفی مدیران نشریات بدون حق وکالت) برگزیده و در این هیات حضور دارد. فارغ از آنکه این ترکیب تا چه میزان مطلوب و مناسب برای پویایی ، کارآمدی و اثربخشی رسانه ها در کشور می باشد، نکته مهم تر این است که همان یک نماینده مدیران مسئول مطبوعات ، چگونه انتخاب میشود!؟
روند انتخاب نماینده مدیران مسئول نشریات در دوره های اخیر به گونه ای بوده که عملا شرایط برای برگزاری یک رقابت منطقی و عادلانه به طور جدی مخدوش گردیده و این روند غیر منطقی در دوره جدید هیات نظارت بر مطبوعات که انتخاب آن قرار است در ۲۷ آبان ماه جاری برگزار شود، بیش از پیش شده و به منظور جلوگیری از تداوم این روند ناعادلانه اهم ایرادات و اشکالات آن ذکر میشود:
۱- به رغم سیاست ها و استراتژی های کلان نظام جمهوری اسلامی مبنی بر جلب مشارکت بخش خصوصی برای اداره امور، متاسفانه مشاهده می شود که در زمینه انتخاب تنها نماینده مدیران مسئول در هیات نظارت بر مطبوعات، برخی از مقامات دولتی با بهره مندی از انواع رانت ها، ارتباطات و ابزارها طی سالیان گذشته جایگاه بخش خصوصی را در این هیات اشغال کرده و اکنون نیز برای دوره جدید برنامه ریزی نموده اند. این در حالی است که همانگونه که در ابتـدای این اطـلاعیه بیان گـردید از ترکیب هفت نفره این هیات، تعـداد شش نفر از حاکمیت هستند و لذا نهایت بی عدالتی و ظلم در حق مطبوعات است که تنها نماینده آنها نیز در این هیات از مدیران ارشد دولتی باشد. خوشبختانه این موضوع مورد توجه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی نیز قرار گرفته و تعداد کثیری از نمایندگان بطور رسمی و مکتوب نسبت به منع کاندیداتوری مقامات دولتی در این انتخابات، به جناب آقای دکتر صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی تذکر داده اند، اما متاسفانه دیده شده که همچنان برخی در تلاش برای رای آوردن دوباره نامزد دولتی در این انتخابات هستند؛ اتفاق نامبارکی که در دوره قبل این هیات رقم خورد و معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همزمان به عنوان نماینده مدیران مسئول نشریات نیز در این هیات حضور داشت که در تناقض آشکار بود.
۲-با عنایت به اهمیت اصل اساسی چرخش نخبگان و محدودیت در انتخاب یک شخص برای بیش از دو دوره در بسیاری از مناصب مهم از جمله ریاست جمهوری و ...، لذا انتظار می رود که این موضوع در برگزاری انتخابات نماینده مدیران مسئول که خود نیز مدعی این قبیل مباحث در جامعه هستند، مورد توجه قرار گیرد تا سایر مدیران نشریات نیز امکان حضور در این عرصه و خدمت به جامعه مطبوعات را داشته باشند. در حالی که عده ای درصدد هستند تا نامزد دولتی این انتخابات به رغم چندین دوره حضور در این هیات،این نمایندگی را به پستی مادام العمر تبدیل نموده و همچنان بر این جایگاه تکیه زند.
۳-مدیران مسئول نشریات در سال های گذشته هر دوسال یکبار به مناسبت برگزاری این انتخابات، مجمع و گردهمـایی را برگـزار میکـردند و ضمن تبادل نظر و دیدار مجـدد، انتخابات نیز صـورت می گرفت. متاسفانه از دوره گذشته به بهانه الکترونیکی کردن این انتخابات،گردهمایی مذکور نیز منتفی شده و مدیران نشریات این فرصت با ارزش را از دست داده اند، حال آنکه میتوان درکنار حضور واجدین رأی در یک مجمع ( با توجه به تعداد آنها)، نسبت به رأی گیری به صورت الکترونیکی نیز اقدام نمود. البته در خصوص مجری انتخابات الکترونیک و ارتباط آن با یکی از کاندیداهای دولتی (طبق تجربه دوره قبل)، نگرانی ها و شائبه های فراوانی وجود دارد که امید است در این زمینه چاره اندیشی شود.
با عنایت به ایرادات و اشکالات یاد شده و تماس ها و مراجعات بسیاری از مدیران شناخته شده مطبوعات و هشدار بابت تداوم روند غیر منطقی و ناعادلانه در انتخابات آینده و همچنین تذکر جمعی از نمایندگان محترم در مجلس شورای اسلامی نسبت به این موضوع، انتظار می رود که اعضای محترم هیات نظارت بر مطبوعات به ویژه جناب اقای دکتر صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رئیس این هیات و مسئول دبیرخانه آن، با اعلام تنفس سه ماهه برای برگزاری این انتخابات، تدابیر و اقدامات لازم را برای رفع ایرادات اساسی و جدی فوق الذکر، اندیشیده و انجام دهند تا در دولت تدبیر و امید شاهد فراهم کردن بستر و سازوکار برگزاری انتخاباتی عادلانه و رقابتی در میان مدیران مسئول نشریات و تحقق حقوق حداقلی مطبوعات بخش خصوصی در کشور باشیم.
تنها در این صورت می توان امیدوار به حضور فعال مدیران مسئول مطبوعات در این انتخابات صنفی بود وگرنه شاهد انصراف بسیاری از مدیران نشریات تاثیرگذار و تشکل های صنفی مربوطه و برگزاری انتخاباتی سرد و بی روح خواهیم بود که به هیچ وجه شایسته این دولت و جامعه فرهنگی نیست، کما اینکه در برخی مناسبات قبلی نظیر نمایشگاه مطبوعات نیز در سال گذشته نتایج این قبیل بی تدبیری ها و بی توجهی به هشدارها را تجربه کرده ایم.
رئیس هیئت مدیره خانه مطبوعات و رسانه های کشور
رئیس انجمن مدیران روزنامه های غیردولتی
مدیرعامل شرکت تعاونی مطبوعات کشور
رئیس انجمن مدیران نشریات کشور
رئیس انجمن نشریات تخصصی کشاورزی
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر