پورمختار:جمنا افتاد دست پایداری و شکست خورد
«چه کسی حرف آخر را می زند؟» این سوالی است که هنوز در اردوگاه راست پاسخی برای آن وجود ندارد و هر بار که پای انتخاباتی وسط می آید سر و کله تشکلی هم پیدا می شود تا شاید بتواند همه اصولگرایان را زیر یک چتر جمع کند اما همیشه یک قدمی رسیدن به نتیجه باز عایدی جز اختلاف وجود ندارد. بعد از آنکه جمنا یا همان جبهه مردمی نیروهای انقلاب در انتخابات قبل موجی از نقد را برای خود به جا گذاشته بود حالا احزاب راست به صرافت افتادند تا پرچم لیدری را به دست بگیرند برای همین اصلاحات درونی را آغاز کرده اند اما ایا این تغییرات می تواند موثر باشد؟ محمدعلی پور مختار معتقد است این تغییرات مفید است اما برای حرف آخر زدن نظرش این است که تشکلی مانند جمنا بهتر از جامعتین می تواند ایفای نقش کند. البته این تمام صحبت های پورمختار نبود پای احتمال حضور قالیباف و رئیسی به انتخابات مجلس هم باز شد. آنچه در ادامه می خوانید مشروح این گفت و گو است؛
تشکل های اصولگرایی به سمت ایجاد تغییرات درونی پیش رفته اند از جمنا گرفته تا موتلفه و جامعه روحانیت به نظر شما این تغییرات چقدر می تواند موثر باشد مثلا جمنا تمرکز را بر استان ها گذاشته است چقدر این عامل می تواند پله ترقی برای او محسوب شود؟
جمنا که اصلا از استان ها پا گرفت و رشد کرد و اینکه امروز گفته می شود قرار است بر استان ها تمرکز شود چیز جدیدی نیست. البته ایراد هم در خود استان ها بود که انتخابات را دادند به یک جریان خاص و آنها انتخابات را به دست گرفتند که برای مثال حضور نمایندگان مجلس را اصلا در نظر نگرفتند.
منظور شما از جریان خاص چیست؟
منظور من بیشتر متوجه جبهه پایداری است
جبهه پایداری که از ابتدا با جمنا مخالفت داشت
نه اختلافی نداشت و در شهرستان ها وابستگان به این جبهه بودند . درحالی که ما قرار بود جذب حداکثری داشته باشیم. نمی توانیم هم خود را محدود کنیم و هم انتظار داشته باشیم رای بیاوریم افکار عمومی این موضوع را نمی پذیرد مخصوصا جایی که باید اقناع وجود داشته باشد و بتوانیم همه افکار را نمایندگی کنیم. به هر حال این انتقادی بود که به جمنا وارد بود و امروز عملا در رکود است.
موتلفه یک روندی داشت که از ابتدا آن را در پیش گرفته بود و از آنجایی که شکل حزبی تری دارد آن روند همچنان ادامه دارد؛ حال به سمت جوانگرایی هم برود باز شیوه او تغییر نمی کند و تصمیمات از دبیرکل به سطوح پایین تر ابلاغ می شود آنچه بیشتر مشهود است این است که در شهرستان ها هم این حزب فعال شده است و بعضا می بینیم در شهرستان ها مشغول دفتر زدن هستند که به نظرم این کار خوبی است و اصلاحاتی است که می تواند به تغییر شرایط منجر شود.
جامعه روحانیت هم تغییراتی ایجاد کرد و بعد از چند سال دبیرکل خود را تغییر داد تغییرات درون این تشکیلات به چه معنا است؟
جامعه روحانیت تنها تغییری که ایجاد کرد این بود که دبیر کل را تغییر داد و یک فرد جوانتر و البته فعال تری را در راس کار قرار داد. به هر حال آقای پورمحمدی فرد فعال و جوانی است که فرصت کافی برای حضور، سخنرانی و اثرگذاری در مجامع را دارد و به نظرم این تغییر رویکرد تغییر خوبی بود. به نظرم جامعه روحانیت از این لاکی که برای خود ایجاد کرده بود که شاید دلیلش اشتغالات یا شرایط سنی بود خارج شده است.
چه لاکی؟
اینکه خیلی فعال نباشد. البته ما توقع نداریم جامعه روحانیت مثل یک حزب کار کند به هر حال آن یک جایگاه فقهی،علمی، مرجعیت دارد که باید کارکردهای خود را داشته باشد اما طبیعی است که وقتی فعال تر باشد می تواند اثرگذارتر هم باشد.
تا زمانی که آقای مهدوی کنی بود اصولگرایان یک جایگاه شیخوخیت برای این تشکل قائل بودند اما به مرور این جایگاه تنزل پیدا کرد چقدر این تغییرات به منظور آن است که آن جایگاه از دست رفته را دوباره به دست بیاورد؟
امروز هم دارد اما قبول دارم که یک مقداری این جایگاه تضعیف شد چرا که هم فعال نبوده است و هم یکسری اختلافات درون این تشکل ایجاد شد که بعضا انشقاق ایجاد شد و همین عامل باعث شد تا آن جایگاه اصلی تضعیف شود. البته همچنان جامعتین و نه تنها جامعه روحانیت مبارز بلکه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اثرگذاری را در جریان اصولگرایی دارند منتها یک مقداری این ها محدود شدند به خود قم.
البته به نظر می رسد حضور و تاثیر گذاری جامعه مدرسین از جامعه روحانیت هم کمتر شده است.
بله این صحبت درست است و دلیلش هم همان است که گفتم یعنی آنها محدود شدند به قم که امیدوارم تغییرات جامعه روحانیت به جامعه مدرسین هم برسد و یک جوان فعال را در راس کار قرار دهند که اثرگذارتر شوند. ما امروز نیاز داریم نیروهای انقلابی حضور بیشتری داشته باشند چه در بدنه دولت باشند چه در قوه قضائیه و مجلس و ... امروز با تهدیدات دشمنان نیروهای انقلابی باید احساس تکلیف کنند و در همه عرصه ها حضور داشته باشند و فعال باشند. انها باید پا به عرصه بگذارند نقدها را بیان کنند و البته راهکارها را هم ارائه کنند متاسفانه اصلی ترین ایراد فعالان سیاسی این است که فقط انتقادگر هستند و هیچ کدام راه حل نمی دهند. صرف بیان ایرادات که حلال مشکلات نیست اصل این است که کار تحقیقی شود و با مطالعه یک طرح جایگزین ارائه کنند اگر به بیانیه دادن باشد که اطلاعات ما بیشتر است و بهتر می توانیم بیانیه بدهیم درحالی که این پیشنهادات کارشناسی خود را با همکاری دولت و مجلس و می توانند به قانون تبدیل کنند. متاسفانه این روحیه در هیچ یک از احزاب سیاسی و فعالان سیاسی ما وجود ندارد.
شما می گویید باید راهکار ارائه دهیم اما برخی اصولگرایان امروز صراحتا می گویند ما باید برای رسیدن به قدرت و پیروزی در انتخابات آینده بر روی ناکامی های دولت و مجلس تمرکز کنیم چقدر این شیوه رقابت صحیح است؟
ببینید رقابت الزامات خود را دارد که یکی از آنها همین است یعنی دست گذاشتن بر نقاط ضعف کما اینکه دولت آقای روحانی نسبت به دولت قبل از خود این شیوه را به کار بست و حتی امروز هم آن را ادامه می دهد بنابراین نباید به این گفته ها خیلی ایراد گرفت.
پس این واقعیت است که اصولگرایان منتظر شکست دولت هستند و بر روی آن حساب باز کرده اند؟
نه حساب باز نکرده اند؛ من اصلا نمی گویم این شیوه همه رقابت است و قطعا دیگران هم چنین نظری ندارند که فقط باید بر نقاط ضعف دولت کار کرد. مضاف بر اینکه اصلا نیازی به تکیه کردن نیست خود به خود عیان است. فارغ از اینها به نظر من فعالان سیاسی و به ویژه احزاب در رقابت های سیاسی باید بیش از آنکه به نقاظ ضعف طرف مقابل تکیه کنند باید بر بر برنامه های خود تمرکز کند از سوی دیگر رفتارهای گذشته در حافظه ملت باقی می ماند که ما چه کردیم و اگر تقاضای قبول مسوولیت داریم قرار است چه کاری انجام دهیم. بنابراین مجموعه این رفتارها است که رقابت سیاسی را شکل می دهد.
با همه این تفاسیر برای انتخابات آینده قرار است جمنا یا تشکلی مشابه آن محور وحدت شود یا جامعتین؟
فعلا در این رابطه بحثی نشده است اما این یک اصل است که باید یک اتفاق نظر حاصل شود حال در هر قالبی
امروز این اتفاق نظر وجود ندارد؟
نه هنوز بحثی نشده است که بخواهیم بگوییم نشسته اند و صحبت کرده اند چنین اتفاقی رخ نداده است. در هر صورت جمنا یک جنبه دموکراتیک تری دارد و با همه انتقاداتی که نسبت به آن وجود دارد و غیر فعال بودن آن که خودش دلیل دیگری بر ضعف آن هست اما با همه این وجود این سازوکار را در انتخابات مناسب تر می دانم اگر جمنا فعالیت خود را گسترده تر کند و از ظرفیت دیگر بخش ها استفاده کند.
چقدر احتمال دارد محسن رضایی، قالیباف و رئیسی وارد انتخابات مجلس شوند؟
من بعید می دانم آقای رئیسی وارد انتخابات مجلس شوند در مورد رضایی و قالیباف هم هیچگاه از آنها نپرسیدم.
یعنی در بین اصولگرایان چنین بحثی نشده است؟
نه تا حالا صحبتی نشده است. البته ممکن است در لیست دادن نقش داشته باشند
یعنی قرار است رئیسی لیست انتخابات بدهد؟
محتمل است و اتفاقا چنین موضوعی می تواند مفید باشد به هر حال او یکی از لیدرهای اصولگرایی است که در انتخابات 96 هم اقبال زیادی به او نشان داده شد و این مسئله می تواند کمک کند که رئیسی تبدیل به یک قطب شود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر