نماینده فرانسوی: کنگره و دولت آمریکا طرح جایگزینی برای برجام ندارند
«دلفین او»، نماینده جناح «جمهوری به پیش» در مجمع ملی فرانسه که از مبتکران نامه سرگشاده به نماینده آلمانی، انگلیسی و فرانسوی خطاب به کنگره آمریکا درباره برجام هست، مصاحبهای را با روزنامه «لیبراسیون» انجام داده است.
به نماینده پارلمان آلمان، انگلیس و فرانسه در نامه ای سرگشاده که پنجشنبه این هفته در رسانه ها منتشر شد، از کنگره آمریکا خواستند تا از توافق هسته ای ایران حمایت کند.
در ادامه متن مصاحبه این نماینده فرانسوی با لیبراسیون میآید.
چرا اکنون این نامه سرگشاده منتشر شد؟
رئیس جمهور ماکرون چند روز دیگر در واشنگتن با دونالد ترامپ ملاقات خواهد کرد. قطعاً توافق هسته ای ایران در برنامه گفتگوهای آنها خواهد بود اما مهلت تعیین شده از سوی ترامپ تا سه هفته دیگر پایان خواهد یافت. قرار است وی در آن تاریخ بگوید که آیا از توافق خارج خواهد شد یا تعلیق تحریم ها را تمدید خواهد کرد.
خروج رئیس جمهور امریکا از توافق چه پیامدی خواهد داشت؟
اروپایی ها به ویژه گروه «سه کشور اروپایی» (آلمان، فرانسه، انگلیس) بر این باورند که حتی در صورت خروج آمریکا، در توافق باقی خواهند ماند. با این حال احتمال دارد که ایران نیز پس از خروج آمریکا از توافق، تصمیم مشابهی اتخاذ کند و چنین رویدادی فاجعه آمیز خواهد بود. این بدین معنی است که ایران دیگر به توافق پایبند نخواهد بود و در واقع می تواند فعالیت های هسته ای خود را که تا کنون به شدت کنترل شده است، از سربگیرد. بنابراین خطر گسترش تسلیحات در منطقه پیش خواهد آمد. عربستان سعودی اعلام کرده است اگر ایران برنامه هسته ای خود را از سر بگیرد، این کشور نیز برنامه هسته ای را آغاز خواهد کرد.
نامه شما خطاب به کنگره امریکا بود. اما کنگره چکار می تواند انجام دهد؟
این نخستین ضرب الاجل تعیین شده از سوی ترامپ نیست که باید هر سه ماه یک بار تعلیق تحریم ها را تمدید کند. آخرین بار او مسئولیت خروج را نپذیرفت و تصمیم گیری در این باره را به کنگره واگذار کرد. کنگره می تواند درباره خروج آمریکا از توافق تصمیم بگیرد، اما همچنین می تواند بر دولت ترامپ فشار وارد کند. قبل از فرا رسیدن دوازدهم ماه مه، ما می خواهیم بر سیاست داخلی آمریکا تاثیر بگذاریم. کنگره می تواند صدای اعتدال باشد. دموکرات ها طرفدار توافق هستند، بخش زیادی از جمهوریخواهان با آن مخالفند. با این حال آخرین ضرب الاجل نشان داد که نه کنگره و نه دولت آمریکا طرح جایگزین برای توافق هسته ای ندارند. به ویژه به همین دلیل است که تا کنون تصمیمی افراطی در این باره گرفته نشده است و این در حالی است که ترامپ در زمان مبارزات انتخاباتی خود گفت که از توافق هسته ای خارج خواهد شد. وی به لفاظی ها در این زمینه ادامه داده و تصمیماتی نیز اتخاذ کرده است. اعضای کنگره که موضع انتقادی به توافق داشتند، سپس به پیامدهای جدی خروج از آن که نه تنها باعث گسترش تسلیحات هسته ای خواهد شد بلکه به اعتبار امریکا آسیب وارد خواهد کرد می اندیشند، زیرا پای توافق مهم دیپلماسی بین المللی مطرح است که پنج عضو دائمی شورای امنیت آن را امضاء کرده اند و سازمان ملل متحد نیز آن را تائید کرده است.
نگرانی شما در مورد نقض توافق چیست؟
اگر ایرانی ها بلافاصله خارج شوند، پیامدها برای گسترش سلاح های هسته ای فاجعه بار خواهد بود، اما همچنین خطر تند شدن مواضع ایرانی ها وجود خواهد داشت. مذاکرات بر سر توافق، امکان گشایش راههای گفتگو با تهران و ازسرگیری روابط اقتصادی را فراهم کرده بود، اگرچه منافع در حد انتظارات ایران و شرکت های فرانسوی نبوده است. ما تلاش کردیم درباره موضوعاتی که در توافق نیست، یعنی گفتگوهایی درباره برنامه موشک های بالستیک و درگیری های منطقه ای ایران (سوریه، یمن) را با این کشور داشته باشیم. خروج آمریکا و ایران به معنی پیروزی محافظه کاران ایرانی است که آن را توجیهی برای مخالفت اولیه خود خواهند دید و تضعیف روحانی را در پی خواهد داشت که طرف گفتگوی ماست. این موضوع در تمام سطوح فاجعه بار خواهد بود.
آیا اروپایی ها می توانند عقیده دونالد ترامپ را تغییر دهند؟
امیدوارم. کار متقاعد ساختن در سطح رابطه شخصی بین امانوئل ماکرون و دونالد ترامپ روی می دهد. به همین دلیل دیدار رئیس جمهور فرانسه بسیار مهم است. دونالد ترامپ درباره موضوعات دیگر مانند بیست و یکمین کنفرانس تغییرات آب و هوا تغییر عقیده داد، اگرچه انتصابات اخیر به خصوص جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی، چندان امیدوار کننده نیست. آخرین فردی ( ماکرون)که با رئیس جمهور ترامپ صحبت خواهد کرد، شاید قبل از تاریخ سرنوشت ساز دوازدهم ماه مه بتواند بر وی نفوذ داشته باشد.
به طور اساسی باید جدی بودن خودمان را به آمریکا نشان دهیم و نشان دهیم که اقدامات ایران در منطقه را به طور جدی در نظر می گیریم. چندین کشور اروپایی در شورای وزرای امور خارجه که روز دوشنبه در لوکزامبورگ برگزار شد، تحریم های جدیدی را بر ضد برنامه موشک های بالستیک تهران پیشنهاد دادند. ایتالیا با آن مخالفت کرد. حملات اخیر به سوریه بدون ارتباط با موضوع ایران، بیانگر همکاری بین واشنگتن، پاریس و لندن است و نشان می دهد که ما در توازن قدرت در خاورمیانه که ما می توانیم قاطع باشیم، ساده لوح نیستیم.
آیا غربی ها می توانند بر سیاست منطقه ای ایران در سوریه و به میزان کمتر در یمن تاثیر بگذارند؟
باید راه های گفتگو را گشود. در سفر ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، به تهران در چهارم مارس وی را همراهی می کردم. این موضوعات در این مذاکرات در سطح بسیار بالا مطرح بود. در یمن منافع ایران چندان مطرح نیست. این درگیری است که تمام بازیگران را بسیار سریع و آسان گرد میز مذاکره جمع خواهد کرد. قبلاً این موضوعات در مذاکرات ما با ایرانی ها مطرح نبود. به آنها گفتیم که بر اسد فشار وارد کنند تا بمباران های غیرنظامیان و بمباران شیمیایی را متوقف سازد و امکان ارسال کمک های بشردوستانه را فراهم کند. آقای روحانی و وزیر امور خارجه وی، محمد جواد ظریف، مذاکرات را با موضوع هسته ای بسیار پیچیده آغاز کردند. اگر نخستین مذاکره با شکست مواجه شود، احتمال دارد بقیه مذاکرات به همین سرنوشت دچار شوند.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر