حسین سلیمی،گفت: تصمیم دولت در حوزه ارز، تصمیم مهم و تاثیرگذاری است و می‌تواند اثرات مثبتی بر اقتصاد داشته باشد.

به‌گفته وی باید در نظر بگیریم تا دیروز یک سیستم چند نرخی ارزی فعال بود که تأثیر مخربی بر اقتصاد داشت ولی از چند روز گذشته دولت آن را به تک‌نرخی تبدیل کرده است. اعلام عدد تک‌نرخی اگرچه با ملاحظات و مصلحتی انجام‌شده ولی در عمل کار مثبتی است.

سلیمی تصریح کرد: هرکسی که به‌عنوان دولت مسئولیتی در حوزه اقتصاد کلان دارد باید راه‌حلی پیدا می‌کرد که ارز از کشور خارج نشود. سالانه ۲۰-۳۰ میلیارد دلار ارز از مملکت خارج می‌شود. در این شرایط دولت باید جلوی این کار را می‌گرفت و چاره‌ای جز این نداشت. درهرصورت اجرای این محدودیت‌ها در بازار اقتصادی و شرایط امروز اقتصادی سیاست خوبی است.

او گفت: اگرچه تصمیم دولت در حوزه یکسان‌سازی نرخ ارز تصمیم خوبی است اما، شیوه پیشنهادشده در طرح یکسان‌سازی برای تخصیص ارز مسافرتی را می‌توان یکی از پرچالش‌ترین مباحث در این طرح عنوان کرد که از یک‌سو می‌تواند خریدوفروش اسکناس ارز را در بازار غیررسمی جلوگیری کند و از سوی دیگر می‌تواند دلایل موجهی برای شکل‌گیری دوباره این بازار به‌وجود بیاورد. براساس ابلاغیه‌ها و مصوبات دولت و بانک مرکزی در ماجرای یکسان‌سازی نرخ ارز، هرگونه خریدوفروش ارز در بازار آزاد قاچاق است و صرافی‌ها نیز اجازه خریدوفروش ارز را ندارند.

به گفته سلیمی جدای از تمهیداتی که در طرح یکسان‌سازی برای جلوگیری از قاچاق ارز و خروج آن از کشور اندیشیده شده، اقداماتی نیز برای جذب پس‌اندازهای ارزی جامعه و سرمایه‌گذاری نقدینگی ریالی آن‌ها در نظر گرفته‌شده است؛ اما شیوه عملیاتی شدن همچنان مبهم است.

سلیمی گفت: فعالان اقتصادی بخش خصوصی در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی دنبال تعیین و تکلیف نرخ ارز بودند؛ هم صادرکننده‌ها و هم واردکننده‌ها به دلایل متعدد، متقاضی تک‌نرخی شدن ارز بودند اما اینکه بر چه اساسی نرخ ارز تعیین شود، محل اختلاف‌نظر بود.

او ادامه داد: چند روز قبل در شورای‌عالی بورس به من گفته شد که شما فعالان اقتصادی از تک‌نرخی شدن نرخ ارز باید خیلی خوشحال باشید! البته ما حتماً از ثبات خیلی بیشتر از بی‌ثباتی استقبال می‌کنیم. در نرخ تعیین‌شده صادرکننده‌ها به دلیل پایین بودن نرخ ارز از این اتفاق گله‌دارند و واردکننده‌ها و صنعت‌گرها که کالا و قطعات واسطه‌ای یا ماشین و مواد خام وارد می‌کنند بالا بودن این نرخ را دلیل نارضایتی خود می‌دانند.

او گفت: البته ۶۰ درصد صادرات در ایران از طریق صنعت پتروشیمی است و این بخش، از نرخ تعیین‌شده که ۱۰ درصد بالاتر از قبل است، احساس رضایت دارند.

او تاکید کرد: مشکل اصلی بازار ارز در ایران این است که این بازار نسبت به همه مصرف‌کننده‌ها خوب عمل‌نکرده است. در این بازار حتی برای هیچ گروهی، نه واردکننده‌ها و تولیدکننده‌ها و نه متقاضیان نرخ برای ارز مسافرتی گشایشی نشده است. دولت باید هرچه سریع‌تر بتواند جلوی این مسئله را بگیرد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.