سه‌شنبه هفته گذشته بود که شبکه خبری بی‌بی‌سی از دسترسی به ایمیل‌هایی خبر داد که محتوای شان دلالت بر تلاش یک بازرگان وابسته به امارات برای برکناری «رکس تیلرسون» وزیر خارجه سابق آمریکا داشت؛ تیلرسون امروز (سه‌شنبه) به ناگاه از کار برکنار شد.

بی‌بی‌سی هفته پیش گفته بود که «الیوت برویدی» بازرگان وابسته به امارات و از حامیان مالی کارزار انتخاباتی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در دیدار با وی، تیلرسون را «ضعیف» و «برج ژله‌ای» خوانده و برکناری وی را خواستار شده است.

ترامپ امروز به ناگاه در توئیتر از برکناری رکس تیلرسون خبر داد؛ معاون دیپلماسی عمومی تیلرسون که اتفاقا او هم ساعتی پس از رئیس سابقش از کار برکنار شد، گفته که تیلرسون از برکناری خود خبر نداشته و این خبر را همچون دیگران در توئیتر ترامپ دیده است.

برویدی پس از انتشار این گزارش، سریعاً انگشت اتهام را به سمت قطر گرفته و گفته بود که قطری‌ها ایمیلش را هک کرده و «شاید هم محتوای آن را دستکاری کرده باشند.»

بهرحال این تاجر اماراتی با صراحت نگفته بود که آیا در دیدار با ترامپ چنین درخواستی از وی داشته یا قطری‌ها در این خبر دست برده‌اند.

ترامپ گفته که دلیل برای برکناری تیلرسون، اختلاف نظر با او در خصوص برجام است؛ تیلرسون خواهان ادامه حضور کشورش در برجام بوده حال آنکه گزینه پیشنهادی ترامپ برای جایگزینی وی یعنی «مایک پمپئو» که فعلاً رئیس سیا است، پیش از ورود به سازمان اطلاعات مرکزی و در زمان پوشیدن ردای نمایندگی مجلس کشورش، پیش و پس از انعقاد برجام، با هرگونه توافق هسته‌ای با ایران مخالفت کرده و حتی تغییر نظام حاکم بر ایران را خواستار شده بود.

در یک سالی که از دولت ترامپ می‌گذرد، گزارش‌های متعددی منتشر شده مبنی بر اینکه امارات به واسطه ارتباط نزدیک با گروه موسوم به «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» (FDD) که روابط بسیار نزدیکی با ترامپ دارد، در کاخ سفید نفوذ پیدا کرده است. هرچند نمی‌توان با قطعیت گفت که آیا امارات در برکناری تیلرسون نقش داشته یا نه، اما دستکم می‌توان تصور کرد که تصمیم امروز ترامپ حکام ابوظبی را که بر اساس گزارش‌ها، تیلرسون را طرفدار قطر و حامی برجام می‌دانسته‌اند، خرسند کرده است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.