یک پیشنهاد خاص برای حل مشکلات اقتصادی
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: این پیشنهاد شامل تشکیل یک نهاد و شورای فراقوهای به مثابه آنچه شورای عالی امنیت ملی در حوزه سیاست و امنیت کشور انجام می دهد است و در حوزههای اقتصادی پیگیر مشکلات و نیازهای اساسی خواهد بود و خارج از چهارچوبهای بروکراتیک در این رابطه تصمیمگیری خواهد کرد و مصوبات آن لازم الاجرا تلقی میشود.
غلامحسین شافعی به یکی از مهمترین پیشنهادات پارلمان بخش خصوصی برای حل مشکلات اقتصادی اشاره کرد و گفت: این ساختار فراقوهای، نهایتا برای بازه زمانی مشخص به اتکای ماده ۱۱۰ قانون اساسی، پیگیر تحولات اقتصادی خواهد بود.
وی با انتقاد از رویکردهای جزیرهای و منفصل در اقتصاد کشورمان، این جنس نگاهها و رویهها را عامل مشکلات اقتصادی امروز ایران برشمرد و متذکر شد: حتی گاهی شاهدیم، ساختارهای تصمیم گیر و تصمیم ساز در کشور مقابل هم قرار می گیرند و این جنس رویکردها باعث شده تا اغلب تصمیمات اساسی برای اقتصاد ایران، ضریب کافی پیدا نکنند.
وی همچنین از تفسیرپذیری قوانین گفت که عامل تداخل در قضاوتها و تصمیمگیریها شده و راه برونرفت از این وضعیت را اتکا به همین نهادی فراقوهای دانست و یادآور شد: اغلب کشورهایی که توسعه مطلوبی را در بازه زمانی اندکی تجربه کردند، این ساختار را ایجاد کرده و از آن بهره مند شدهاند. در چین نهادی با عنوان کمیسیون ملی توسعه و اصلاحات (NDRC)، در تایوان شورای برنامهریزی و توسعه اقتصادی (CEPD)، در سنگاپور هیات توسعه اقتصادی با عنوان (EPB)، کره جنوبی هیات برنامه ریزی اقتصاد(EDP) و در مالزی سازمان توسعه صنعتی مالزی (MIDA) به صورت جامع، دستگاه ها و ساختارهای متولی را زیر یک چتر آورده و در سایه آن نوعی وفاق شکل گرفته است.
وی ساختار نهاد پیشنهادی اتاق را چنین برشمرد: این نهاد متشکل از کارشناسان تحصیلکرده و با تجربه، نمایندگان بیت رهبر معظم انقلاب، نمایندگان قوای حاکمیتی، اعضایی از جامعه دانشگاهی در حوزه های اقتصادی، فنی و علوم اجتماعی، نمایندگانی از مدیران بخش خصوصی، تولیدی و بنگاه های اقتصادی و اعضایی از بخش کارگری خواهد بود.
توسعه بی ضابطه مراکز تولیدی و انباشت تولیدات در انبارها
شافعی در ادامه با اشاره به برنامه ششم توسعه و ظرفیتهایی که در این رویکرد کلان به تولید و به ویژه صنایع کوچک وجود دارد گفت: علی رغم ظرفیتهای مطلوب در این برنامه، به بعضی ارکان آن انتقاد داریم. برای نمونه، در موضوع صنایع کوچک و متوسط آن رویکرد کلان اعمال نشده است.
وی ادامه داد: از جمله مباحثی که در این بخش مورد تاکید ما بود، بحث تعیین اولویت توسعه صنایع در نقاط مختلف کشور نظر به ظرفیتها، مزیتها و نیازهای موجود بود. این رویکرد باید به طور منطقه ای و باید پیگیری شود تا در هر خطه به تناسب منابع و امکاناتی که وجود دارد صنایع مرتبط توسعه یابند. در این میان مکانیابی مناسب صنایع و مزیتسازی برای استانها در صنایع مختلف، از دیگر مباحث بودند که باید در این برنامه کلان مورد توجه قرار می گرفتند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ادامه به صدور مجوز و ایجاد صدها بنگاه تولیدی مشابه و همسو اشاره کرد که صرفه اقتصادی ایجاد نمیکنند و با توجه به سطح تقاضا و ظرفیت بازار، اتلاف منابع به شمار میآیند.
شافعی ادامه داد: برای نمونه در حوزه صنعت خودرو، در حال حاضر ۴۹پروانه صادر شده و ۳۲مرکز جدید نیز در حال ساخت هستند که مجموع این واحدهای تولیدی را به عدد ۸۱ میرسانند. این همه در حالیست که آلمان تنها ۱۲کارخانه خودروسازی دارد، آمریکا ۲۹ عدد و اسپانیا نیز ۱۰مورد است. تعداد این کارخانه ها در ژاپن ۱۱ مورد ، فرانسه ۸ و کره و ایتالیا، هر کدام ۵مورد است.
وی افزود: شمار واحدهای تولید سیمان در کشورمان به عدد ۱۶۵ میرسد، این همه در حالیست که کرهجنوبی با ۱۰واحد، سه برابر حجم ما، تولید سیمان دارد. اما یکی از حوزههای قابل تامل دیگر؛ بخش تولید موتورسیکلت است که برای آن در مجموع ۲۱۰ پروانه تولیدی صادر شده است اما جالب اینجاست که کل واحدهای تولیدی موتورسیکلت در مجموع کشورهای اندونزی، تایوان، ترکیه، عربستان، پاکستان، هند، ویتنام، تایلند، بنگلادش، فیلیپین، چین، مالزی، ژاپن و کره جنوبی، به ۸۲ مورد میرسد. نمونههایی از این دست، نشان از یک حرکت اقتصادی غلط دارد که رونق تولید را با چالش روبه رو می کند.
شافعی از انباشت حجم زیادی از محصولات بنگاه های تولیدی در انبارها گفت و یادآور شد: حتی اگر امروز تمامی مشکلات ما در حوزه سیاسی و بین المللی حذف شود و درهای بازارهای جهانی به روی ما گشوده شود، باز هم این حجم تولید فراتر از نیاز بازار خواهد بود.
وی تاکید کرد: اصولا دیدگاهی که معتقد است، تکثرگرایی نشانی از توسعه می باشد، غلط بوده و صنعت ما تاکنون از چنین رویکردی متضرر شده است.
شافعی در ادامه به مشکلاتی پرداخت که دامنگیر حوزههای کشاورزی کشور هستند و «آب» را چالش اصلی این بخش توصیف کرد.
وی گفت: بنا به تاکید بعضی متولیان امر، باید با درختان شهرمان عکس یادگاری بیاندازیم چرا که تداوم این وضعیت باعث می شود تا در آینده از آنها نشانی نیابیم.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر