ناگفتههایی از تریاکهای خطرناک ۲۰۱۶
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، با توجه به استفاده سودجویان از تریاک و مخلوط کردن آن با سرب برای سنگین شدن و سود بیشتر، گزارشهایی از مسمومیتهای حاد در سراسر کشور به مسئولان رسید تا آنها از مصرف کنندگان تریاک درخواست کنند از خرید تریاک صرف نظر و با مراجعه به داروخانه ها شربت تریاک تهیه کنند.
مدت زیادی از افزایش یکباره قیمت شیشه به علت انهدام کارگاههای تولیدشیشه در کشور و سختگیریهای انجام شده در واردات پیش سازهای مخدر نمیگذرد و مطابق انتظار معتادان به شیشه به سمت مصرف مخدرهای سنتی گرایش پیدا کرده اند.
در این شرایط مخدرهایی مانند هروئین و تریاک جایگزین مناسبی برای شیشه شدند تا به گفته کارشناسان حوزه اعتیاد، اتفاق خوبی رقم بخورد چرا که به گفته آنها اعتیاد به مخدرهای سنتی را می توان درمان کرد اما در مقابل اعتیاد به شیشه هیچ درمانی ندارد.
قیمت شیشه ۵ برابر شد
پنجم تیرماه سال گذشته بود که رسانه ها خبر از افزایش پنج برابری قیمت شیشه دادند و نوشتند: «در حالیکه حدود دو ماه پیش قیمت هرگرم شیشه دربازار ۲۰ هزار تومان بود، این مخدر صنعتی اکنون با قیمت گرمی ۱۰۰ هزار تومان به مصرف کنندگان فروخته میشود.»
این افزایش قیمت بی شک حاصل برخورد مستمر با تولیدکنندگان و بستن آشپزخانههای متعدد آنها است. ضمن آنکه نباید فراموش کنیم که نظارت بیشتر و فعالتر در مرزها موجب شده تا ورود پیشسازها به داخل کشور نیز محدود شود تا قیمت این مخدر خطرناک تا ۵ برابر افزایش پیدا کند.
نکته مثبت این افزایش قیمت این است که هزینه بالای استعمال این مخدر مانع گرایش جوانان به سمت آن میشود.
نوسانات قیمت شیشه ادامه داشت و گاهی اوقات این مخدر با قیمت گرمی ۶۰ و ۷۰ و گاهی نیز با قیمت گرمی ۱۲۰ هزار تومان در یک سال گذشته به فروش رسید، تا معتادانی که اکثرا متجاهر و کارتن خواب هستند و با خرده فروشی و خرده دزدی خرج مواد را در میآوردند، نتوانند این مخدر صنعتی را تهیه کنند.
بحران تزریق
پیشتر درمانگران اعتیاد که از نزدیک با مصرفکنندگان در ارتباط هستند، هشدار داده بودند که گروهی از شیشهایها به سبب همین گرانی به سمت تزریق این مواد رفتهاند که دیروز این هشدار، از مرجعی رسمی نیز تایید شد.
پرویز افشار معاون کاهش تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر در یک سایت خبری گفته است که میزان این تزریقها به مرزی نگرانکننده رسیده و گروهی از معتادان شیشهای که پیش از این با روش تنفسی یا تدخینی نئشه میشدند، حالا به سمت تزریق رفتهاند.
این مقام مسئول تایید کرد علت این تغییر روش گرانی شیشه است؛افزایش قیمتی که عدهای از مصرفکنندهها را به سمت هروئین کشانده و عدهای دیگر را به مصرف تزریقی. در مصرف تزریقی به نسبت بقیه روشها، مواد کمتری مصرف میشود و طبیعی است در این روزها که شیشه مادهای گران محسوب میشود، معتادان برای صرفهجویی در هزینهها تزریق را ترجیح میدهند. اما ظاهر تزریق گرچه به صرفه به نظر میرسد ولی عوارضی دارد که پرویز افشار درسه بخش خلاصهاش میکند: تخریب مغز، از بین رفتن قدرت تشخیص و از دست دادن مهارتها.
وحشتناک تر از شیشه
محمد عبدخدا، درمانگر در خصوص این که چرا تزریق شیشه تا این اندازه خطرناک است توضیح داد: اولین خطر به دوچیز ربط دارد؛ نخست خطر مربوط به استریل نبودن تزریق، خراب شدن رگها با تزریقهای بد و بروز آمبولی و دوم خطر ناشی از موادی که برای افزایش حجم به شیشه اضافه میشود و آن را ناخالص میکند.
پس وقتی شیشه تزریق میشود هم احتمال انتقال بیماری واگیر وجود دارد و هم خطر آسیب دیدن رگها و عوارض بعدیاش، ضمن این که اگر هنگام تزریق، هوای سرنگ به خوبی تخلیه نشود یا ذرات شیشه به خوبی با حلال مخلوط نشود، آمبولی (هوا یا ذرات غیرمحلول) رخ خواهد داد؛ آمبولی یعنی حرکت ماده جامد، مایع یا گاز درون رگها، مسدود شدن رگها و سرانجام ایجاد لخته خون اما ناخالصیهایی که به شیشه اضافه میشود با توجه به جنس آنها عوارض مختلفی در بدن دارد که مهمترین آن تشدید اثرات مخرب شیشه است، ضمن این که به گفته عبدخدا، گاهی موادی سمی مانند جیوه به شیشه اضافه میشود که خاصیت کشندگی دارد.
با این حال شیشه با همه ناخالصیهایش هنوز انتخاب اول ۲۵ درصد معتادان کشور است و برای عدهای دیگر از معتادان حکم ماده دوم مصرفی در کنار مخدرهای سنتی را دارد، آن هم به روش خطرناک تزریقی در حالی که کارشناسان تاکید دارند شیشه برای تزریق و مصرف وریدی ساخته نشده است.
روند صعودی قیمت هروئین و گرایش به تریاک
از ابتدای امسال نیز قیمت هر گرم هروئین که ماده جایگزین شیشه برای معتادان شده بود، بیش از ۶ برابر افزایش یافت و از گرمی ۳ هزار تومان به گرمی ۲۵ هزار تومان رسید.
قیمت هروئین در سال ۹۳ هر گرم ۱۲ هزار تومان بود اما با محدودیتهایی که برای شیشه بوجود آمد، قاچاقچیان هروئین بیشتری وارد بازار کردند تا قیمت آن به گرمی ۳ هزار تومان کاهش یابد. اما اکنون که یک سال از این ماجرا میگذرد با بسته شدن گلوگاهها و کشفیات توسط پلیس، قیمت هروئین نیز افزایش یافته و معتادان چاره ای نمی بینند جز مصرف تریاک.
بیشتر در مورد تریاک و ناخالصی های آن شنیده بودیم و از فضولات انسانی و حیوانی که با آن مخلوط میکنند تا سود بیشتر نصیبشان شود، به گوشمان رسیده بود اما اکنون کار از فضولات گذشته و ماده ای کشنده با آن مخلوط می کنند که به عنوان سنگین ترین فلز دنیا شناخته میشود.
سرب در تریاک و مسمومیت های حاد اورژانسی
پرویز افشار روز گذشته نسبت به وجود سرب در تریاک هشدار داد و از تمامی رسانههای دیداری و شنیداری، سایتها و فضای مجازی خواست در این زمینه اطلاعرسانی کنند و سوءمصرفکنندگان را نسبت به عوارض مرگبار ناخالصیها آگاه کنند.
او همچنین از مراکز درمانی سراسر کشور خواست با اطلاعرسانی چهره به چهره و همچنین نصب اطلاعیه نسبت به افزایش بیرویه ناخالصی و مواد مضری که قاچاقچیان به موادمخدر میافزایند اطلاعرسانی کنند.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستادمبارزه با مواد مخدر ضمن ابراز نگرانی شدید از افزودن ناخالصیهای خطرناک و تاسف عمیق از زیادهطلبی و سودجویی سوداگران مرگ و قاچاقچیان موادمخدر افزود: با اتخاذ سیاست منطقی و متوازن و کنترل پیشسازهای مواد محرک به ویژه کنترل پیشسازهای شیشه )مانند پسوافدرین) و همچنین کاهش شدید تولید ترامادول که با همکاری صمیمانه سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت صورت گرفت و جای تقدیر و تشکر فراوان دارد، در طول ۶ ماهه گذشته قیمت شیشه به شدت افزایش یافت.
افشار گفت: با این افزایش قیمت انتظار میرفت که معتادان به سمت مواد سنتی مانند تریاک گرایش پیدا کنند. این گرایش به صورت محسوس اتفاق افتاد و با توجه به افزایش تقاضای تریاک انتظار میرفت قیمت آن افزایش قابل توجهی یابد متاسفانه قاچاقچیان و توزیعکنندگان مواد با درک این واقعیت و در راستای حفظ بازار خویش با افزودن ناخالصی به ویژه سرب که بسیار سنگین است و افزودن مقدار کمی از آن که وزن مواد را به شدت بالا میبرد تلاش دارند تا قیمت تریاک را پائین نگه داشته و مشتری خویش را حفظ نمایند، غافل از اینکه افزودن این ماده بسیار خطرناک بوده و علاوه بر مسمومیت حاد باعث افزایش شدید عوارض و حتی مرگ و میر می شود و صدمات جبرانناپذیری را متوجه افراد و جامعه می کند.
او در ادامه گزارشات متعدد از بخشهای اورژانس و مسمومیتهای بیمارستانهای سراسر کشور در خصوص مسمومیت با سرب بسیار نگرانکننده است.
توزیع شربت تریاک رایگان برای معتادان
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: با هماهنگی به عمل آمده با وزارت بهداشت و درمان و مراکز درمانی و همچنین برگزاری جلسه اورژانس با رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت و کارشناسان و مدیران مربوطه و مکاتبه فوری با معاون درمان وزارت بهداشت و سایر اعضای کمیته درمان زمینه توزیع سریع و فوری شربت تریاک در تمامی مراکز درمانی کشور فراهم شده و مراکز درمانی میتوانند با قید فوریت سهمیه اضافه درخواست کنند و همچنین بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو ذخیره شربت تریاک و سایر داروهای آگونیست در حد کفایت موجود است و نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
پرویز افشـار از تمامی معتادان کشور خواست مطلقا از خرید و مصرف تریاک و موادمخدر از دست قاچاقچیان خودداری کرده و جهت درمان اصولی و منطقی بویژه درمان با مواد آگونیست به مراکز مجاز درمان در سراسر کشور مراجعه کنند.
او گفت: مراکز مجاز شامل تمامی مراکز سرپایی یا اقامتی دارای مجوز از وزارت بهداشت یا سازمان بهزیستی میباشند و بیماران و خانوادهها میتوانند از طریق خط ملی مشاوره اعتیاد به شماره ۰۹۶۲۸ نزدیکترین مرکزدرمانی را استعلام و انتخاب کنند.
همچنین افشـار از تمامی پزشکان و درمانگران اعتیاد در سراسر کشور خواست نسبت به اجرای طرح نهایت اهتمام و همکاری را داشته باشند.
افشار گفت: در صورت ضرورت شربت تریاک و داروهای آگونیست در بسته خدمتی کاهش آسیب مانند مراکز DIC نیز قرار خواهد گرفت.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر