درخواست روسیه از آمریکا برای وساطت در موضوع اوکراین

گروه بین‌الملل- وزرای امور خارجه آمریکا و روسیه روز جمعه (۱۱ آوریل - ۲۲ فروردین) برای بار دوم درباره اوضاع اوکراین تلفنی صحبت کردند. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در گفت‌وگو با همتای آمریکایی خود، خواستار وساطت کاخ‌سفید در کاهش «فشارها بر روس‌تبارهای اوکراین» شده و در برابر، نخست‌وزیر دولت موقت اوکراین هم از «جدایی‌طلبان» خواسته است سلاح‌هایشان را زمین بگذارند.

به گزارش «ایسنا»، به نقل از پایگاه خبری فری پرس ژورنال، جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، همتای روسی‌اش در دومین مکالمه تلفنی که روزجمعه داشتند درباره اهمیت دستیابی به راه‌حلی صلح‌آمیز برای وضعیت امنیتی در شهرهای کلیدی شرق اوکراین از طریق مذاکره تاکید و هر دو مقام استفاده از زور را برای رسیدن به اهداف سیاسی رد کردند. کری و لاوروف درباره اقدامات برای خروج تسلیحات شیمیایی از سوریه نیز گفت‌وگو کردند.

جن ساکی افزود: آنها درباره احتمال نشست چهار جانبه چند روز آتی، که کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجه اتحادیه اروپا به آن اشاره کرده بود نیز گفت‌وگو کردند.

لاوروف همچنین در گفت‌وگو با همتای آمریکایی خود، خواستار وساطت کاخ‌سفید در کاهش «فشارها بر روس‌تبارهای اوکراین» شد و در برابر، نخست‌وزیر دولت موقت اوکراین هم از «جدایی‌طلبان» خواسته سلاح‌هایشان را زمین بگذارند.

به گزارش منابع روسی، لاوروف در این تماس از کری خواست از نفوذ خود بر رهبران اوکراین استفاده کند تا مانع از اعمال خشونت علیه طرفداران روسیه در مناطق شرقی و جنوبی اوکراین شود.

به گفته لاوروف امکان حل و فصل مسالمت‌آمیز این مناقشه وجود دارد: «بر این باورم که امکان کاهش تنش در اوکراین وجود دارد. اقدام اساسی در این راستا شامل اعمال اصلاحات حقیقی و نه ظاهری در قانون اساسی اوکراین است، به نحوی که حقوق همه شهروندان این کشور، بدون استثنا تضمین شود.»

وزیران امور خارجه آمریکا و روسیه قرار است چهارشنبه (۱۶ آوریل) به همراه کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ژنو درباره بحران اوکراین مذاکره کنند.

شرکت وزیر خارجه اوکراین در این نشست هنوز مشخص نیست. به گزارش بی.بی.سی از سوی دیگر، آرسنی یاتسنیوک، نخست‌وزیر موقت اوکراین در شهر دونتسک، در شرق این کشور با رهبران جدایی‌طلب طرفدار روسیه دیدار کرده است.

جدایی‌طلبان در این شهر، ساختمان مرکزی دولت محلی را تصرف کرده‌اند و اوضاع در دونتسک متشنج است.

یاتسنیوک در سخنانی از معترضان خواسته سلاح‌های خود را زمین بگذارند، وی می‌گوید: «معتقدم باید این موضوع را به‌طور مسالمت‌آمیز حل و فصل کنیم. ما به آنها پیشنهاد کردیم ساختمان‌های اداری را ترک کنند و سلاح‌های خود را تحویل دهند. در عوض ما تضمین می‌دهیم که بازداشت‌شان نکنیم. انتخاب با آنها است.» همزمان، آمریکا در تازه‌ترین اقدام از تحریم چند نفر از مقام‌های سیاسی کریمه در رابطه با پیوستن این منطقه خودمختار به روسیه خبر داده است.

یکی از تحریم‌شدگان، سرگئی سکوف، معاون پیشین پارلمان اوکراین است و شش نفر دیگر از تحریم‌شدگان از رهبران جدایی‌طلب در کریمه هستند.

تحریم تازه آمریکا همچنین شامل یک شرکت گاز مستقر در این شبه جزیره به نام چرنومونفت‌گاز هم می‌شود.

هدف از این کار ممانعت از خریداری سهام این شرکت به وسیله گازپروم روسیه در جریان خصوصی‌سازی احتمالی آن است.