ژنو2 موضوع نشست فوق العاده اتحادیه عرب

گروه بین‌الملل- پس از سفرهای منطقه‌ای دبیرکل اتحادیه عرب به کشورهای منطقه برای آماده سازی نشست ژنو۲، روز گذشته این اتحادیه نشست فوق‌العاده‌ای را برگزار کرد. به نوشته سایت الجزیره اخضر ابراهیمی نتیجه دیدار خود از کشورهای منطقه را دراختیار وزیران عرب قرار داد تا زمینه‌های لازم برای برگزاری ژنو۲ را فراهم کند. از نکات قابل توجه در این نشست حضور مخالفان حکومتی سوریه بود که درخصوص نحوه حضور آنها در ژنو رایزنی شد. پیش از این برخی از مخالفان سوری حضور خود در ژنو را مشروط اعلام کرده بودند. ائتلاف مخالفان سوری یکی از شروط خود را حضور نیافتن ایران و برکناری اسد از قدرت بیان کرده بود. همزمان با این رایزنی‌ها روزنامه واشنگتن پست فاش ساخت که کشورهای عربی خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی، قصد دارند مخالفان اسد را تا بن دندان مسلح کنند. به نوشته این روزنامه، عربستان سعودی قصد دارد که درباره بحران سوریه راه خود را از آمریکا جدا کند. عربستان سعودی از ایالات متحده انتظار داشت که سوریه را منطقه پرواز ممنوع اعلام کند و از مخالفان سوری پشتیبانی هوایی کند. اگرچه به نوشته گزارش نویس این روزنامه تا پیش از این نیز کشورهای حوزه خلیج فارس از مخالفان سوری حمایت تسلیحاتی می‌کرده‌اند اما بر اساس شرایط تازه آنها می‌خواهند که با ارقام مالی سنگین‌تری ارتش آزاد سوریه و سایر مخالفان مسلح را پشتیبانی کنند. مقامات عربستان سعودی می‌گویند که نیروهای «سیا» و سایر مقامات آمریکایی حمایت تسلیحاتی ضعیفی از مخالفان سوری داشته‌اند. این در شرایطی است که عمده نگرانی غربی‌ها از بحران سوریه به حضور القاعده و اسلامگرایان تندرو همچون جبهه النصره باز می‌گردد که به گفته تحلیل‌گران همین موضوع باعث شده است که این کشورها در خصوص کمک‌های تسلیحاتی به مخالفان سوری ابراز تردید کنند. در مقابل عربستان سعودی قصد دارد که در کشور اردن پایگاهی برای آموزش مخالفان اسد تاسیس کند و توپخانه‌های سنگین‌تری نیز در اختیار شبه نظامیان قرار دهد. در این باره گفته می‌شود که برخی از مخالفان تندرو مشروط حاضر شده‌اند که در سوریه حضور داشته باشند. آنها می‌خواهند که هویتشان برای ایالات متحده مخفی باقی بماند.

به اعتقاد کارشناسان با فعالیت‌های موازی عربستان سعودی درباره بحران سوریه حل شدن مسائل آتی با ابهام رو‌به‌رو شده است. جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده پیش از این نیز از مقامات عربستانی خواسته بود که در خصوص سوریه با آنها هماهنگ باشد. به گفته برخی کارشناسان رابطه عربستان سعودی و ایالات متحده به مرحله فرسایشی نزدیک شده است. با این حال جان کری از روزگذشته سفرهای خود را برای دیدار با مقامات عرب آغاز کرده است و در نخستین ایستگاه خود در مصر متوقف شده است. او قرار است با مقامات عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن و اسرائیل نیز دیدار داشته باشد. به گفته روزنامه واشنگتن پست عمده درخواست کشورهای منطقه از ایالات متحده پشتیبانی هوایی از مخالفان سوری است که پس از بحران «گاز سارین» استفاده شده در سوریه درخواست کرده بودند.

ایالات متحده اما پس از چند روز توافقات گذشته با کشورهای عربی را لغو کرد و با روسیه قرارداد تازه‌ای مبنی بر انهدام بمب‌های شیمیایی موجود در سوریه بست. یکی از مقامات سعودی در گفت‌وگوی تلفنی با این روزنامه گفت: ما در این مورد توافق کرده بودیم اما برای لغو حملات هوایی به ما اطلاع داده نشد. رییس اطلاعات عربستان سعودی، شاهزاده بندر بن سلطان از طریق سی‌ان‌ان متوجه شده است که ایالات متحده توافقات را به هم زده است.

به نوشته این روزنامه پس از افشای این موضوع رابطه عربستان با ایالات متحده به سردترین نقطه خود در دهه اخیر نزدیک شده است. در حالی که پیش از این عربستان سعودی و کشورهای منطقه ارتباط تجاری و تسلیحاتی تنگانگی با هم داشته‌اند. این در شرایطی است که فرانسه در خصوص سوریه با عربستان سعودی همکاری بیشتری داشته است و وزیر دفاع فرانسه در دیدار با همتای سعودی خود قول داده است که کمک‌های تسلیحاتی خود را از مخالفان سوری دریغ نکند.

در این زمینه «کارن دی یانگ» کارشناس خاورمیانه نیز اعتقاد دارد که ترکیه در کنار سعودی‌ها ایستاده است و او نیز منتقد

ایالات متحده نسبت به رویکرد اخیر واشنگتن درباره سوریه شده است. در حالی که در هفته گذشته وزیر امور خارجه ایران و ترکیه در آنکارا با هم دیدار داشتند و نگرانی‌های خود را در خصوص سوریه ابراز کردند، عربستان سعودی نگران این موضوع است که با وارد شدن ایران به بحران سوریه، و رویکرد دیپلماسی تازه دو کشور ایران و ایالات متحده برای گفت‌وگو، ریاض را نگران این موضوع کرده است که آنها درخصوص سوریه شکست سنگینی متحمل شوند. یکی از مقامات ارشد عربستانی در گفت‌وگو با واشنگتن پست چنین مطلبی را ابراز کرده است و حتی اعلام کرده که با رویکرد تازه ایالات متحده آمریکا اسرائیل، متحد خود را نیز تنها گذاشته است. همچنین نزدیکی ایالات متحده با اخوان المسلمین مصر از دیگر نگرانی‌های عربستان سعودی است که آل سعود از مخالفان مرسی و گروهش به حساب می‌آیند. در شرایطی که پس از شبه کودتای رخ داده شده در مصر ایالات متحده آمریکا کمک‌های مالی و نظامی خود را قطع کرد، عربستان سعودی با همراهی کویت ۱۲ میلیارد دلار به قاهره کمک مالی کرده است.