اعلام آمادگی مخالفان بشار اسد برای شرکت در نشست ژنو

اسد: انتخابات ۲۰۱۴ تعیین می‌کند که بمانم یا بروم گروه بین‌الملل- رییس تشکیلات مخالفان سوریه در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد از اعلام آمادگی مخالفان دولت سوریه برای شرکت در نشست ژنو -۲ خبر داد. با این همه او اضافه کرد که هدف این نشست باید تشکیل یک دولت انتقالی با اختیارات کامل باشد. به گزارش خبرگزاری رویترز، این نخستین بار است که تشکیلات اپوزیسیون سوریه برای شرکت در نشستی را که قرار است با حمایت ایالات‌متحده و روسیه برگزار شود، اعلام آمادگی می‌کند. گروه یاد شده همواره حضور در چنین نشستی را به‌ویژه پس از حمله شیمیایی روز ۲۱ اوت -سی‌ام اوت- به حومه دمشق رد کرده‌بود.

احمد جبرا، رییس تشکیلات مخالفان سوریه، در نامه خود به تاریخ ۱۹ سپتامبر - پنج‌شنبه ۲۸ شهریور- که یک نسخه از آن به دست خبرگزاری رویترز رسیده، گفته است که اپوزیسیون «آمادگی خود را برای دستیابی به توافق در نشست آتی ژنو اعلام می‌کند.»

او افزوده است: اما «همه طرف‌ها باید موافقت کنند که هدف از برگزاری چنین نشستی تشکیل یک دولت انتقالی با اختیارات کامل خواهد بود» همان‌گونه که در نخستین نشست ژنو در سال گذشته بر چنین خواسته‌ای تاکید شد.

شورشیان و مخالفان سیاسی رییس‌جمهوری سوریه همچنین تاکید کرده‌اند که بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه، نباید هیچ نقشی در دولت انتقالی داشته باشد. این در شرایطی است که حکومت سوریه هر گونه انتقال قدرت را رد کرده است.

احمد جبرا در نامه خود از شورای امنیت خواسته است تا توافق روسیه و ایالات‌متحده درباره خلع سلاح شیمیایی سوریه را با تاکید بر بند هفتم منشور سازمان ملل تبدیل به قطعنامه کند، این موضوع راه را برای استفاده از زور در صورت همراهی نکردن دمشق با آن هموار می‌کند. او همچنین از این شورا خواسته است که «اقدامات ضروری» برای ایجاد آتش بس در سوریه و آزادی هزاران فعال صلح طلب را در دستور کار خود قرار دهد.

شورشیان و متحدان آنها یعنی آمریکا و برخی از کشورهای غربی در یک ماه گذشته دولت بشار اسد را متهم کرده‌اند که در حمله شیمیایی به حومه دمشق دست داشته‌اند. ولی سوریه و متحدان اصلی آن یعنی روسیه و ایران، شورشیان را به دست داشتن در این حمله متهم کرده‌اند.

حمله یاد شده بیش از ۱۴۰۰ کشته بر جای گذاشته است که ۴۰۰ نفر آنها کودک بوده‌اند.

سوریه به تعهدات خود عمل کرد

همزمان سازمان منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی اعلام کرد که دمشق همه مدارک خواسته شده درباره سلاح‌های شیمیایی خود را در موعد مقرر به این سازمان تحویل داده است. به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، سازمان منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی عصر شنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: «دمشق به تعهدات خود در زمینه ارائه لیست سلاح‌های شیمیایی خود و برنامه‌های مرتبط با آن عمل کرده و همه مدارک خواسته شده را در موعد مقرر که تا پایان روز شنبه بود، به این سازمان تحویل داده است.

بنابر اعلام سازمان مذکور، این اطلاعات هم اکنون در کمیته فنی سازمان در حال بررسی است و به زودی مرحله بعدی درباره خلع سلاح شیمیایی سوریه آغاز خواهد شد.

سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی که زیر نظر سازمان ملل فعالیت می‌کند همچنین از دولت دمشق خواسته است تا برای انهدام کامل سلاح‌های شیمیایی سوریه به این سازمان کمک کند. سازمان مذکور روزجمعه نشست خود را درباره سوریه که قرار بود دیروز، یکشنبه، برگزار شود به وقت دیگری موکول کرد و قرار است در این نشست که هنوز زمان آن مشخص نشده ۴۱ کشور عضو سازمان، مساله انهدام سلاح‌های شیمیایی سوریه و پیوستن این کشور به معاهده منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی را بررسی کنند.

پیش بینی می‌شود سوریه در ماه اکتبر (ماه آینده میلادی) به شکل رسمی صد و نودمین کشور عضو سازمان منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی شود و توافقنامه‌های این سازمان را به طور کامل اجرا کند.

برخی زرادخانه‌های شیمیایی سوریه در کنترل مخالفان

در تحولی دیگر، وزیر امور خارجه روسیه با تاکید بر لزوم از بین بردن سلاح‌های شیمیایی سوریه اعلام کرد، اطلاعات موجود در اختیار روسیه نشان می‌دهد که گروه‌های مسلح سوری برخی از مناطقی را که انبارهای سلاح‌های شیمیایی در آن قرار دارد، تحت اشغال خود دارند.

به گزارش «ایسنا» به نقل از سایت شبکه خبری روسیا الیوم، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دیروز، یکشنبه، تاکید کرد: «سلاح‌های شیمیایی سوریه باید از بین برود.»

او همچنین اضافه کرد: «اطلاعاتی که روسیه دارد ثابت می‌کند که گروه‌های مسلح، برخی از مناطقی را که سلاح‌های شیمیایی سوریه در آنها ذخیره شده است، به اشغال خود درآورده‌اند.»

لاوروف در مصاحبه با شبکه یک تلویزیون روسیه همچنین بازگشت کارشناسان سازمان ملل به سوریه را امری ضروری خواند. او در ادامه اعلام کرد که کشورش آماده است تا نیروهایی را برای تامین امنیت بازرسان سازمان ملل به سوریه اعزام کند. وزیر خارجه روسیه همچنین غرب را به سوء‌استفاده از مساله سلاح‌های شیمیایی سوریه به عنوان بهانه‌ای برای حمله نظامی به این کشور متهم کرد.

لاوروف تاکید کرد: «برخی توافق روسیه و آمریکا درباره سلاح‌های شیمیایی سوریه را به عنوان یک فرصت برای نجات جهان از مقادیر فراوان سلاح‌های شیمیایی نمی‌دانند بلکه آن را به مثابه فرصتی می‌بینند برای انجام اقداماتی که روسیه و چین هرگز اجازه آن را نمی‌دهند.»

وزیر امور خارجه روسیه در ادامه گفت: «آمریکا با وارونه جلوه دادن سناریوی صلح سوریه در حال تهدید کردن روسیه و جهان است. واشنگتن بحران سوریه را سیاسی می‌کند. آمریکا از جنگ داخلی در خاورمیانه استفاده می‌کند تا برتری خود را حفظ و این منطقه را وادار کند تا به ساز آمریکا برقصد.»

با این همه، رییس دستگاه دیپلماسی روسیه تاکید کرد که رویکردش هیچ ارتباطی با روند صلح دمشق و طرح روسیه برای امحای تسلیحات شیمیایی دولت بشار اسد ندارد.

لاوروف در ادامه از آمریکا درخواست کرد تا با حقایقی که در جهان وجود دارد روبه‌رو شود و بپذیرد که سوق دادن افکار عمومی آمریکا در جهت نامناسب صحیح نیست.

اسد: از قدرت دست نمی‌کشم

همزمان بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه اعلام کرد که انتخابات سال ۲۰۱۴ است که مشخص می‌کند که چه کسی در سوریه قدرت را به دست می‌گیرد.

به گزارش «ایسنا»، به نقل از روزنامه السفیر لبنان، بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه در دیدار با «ورونیکا دو کایز»، یک عضو اتحادیه اروپا گفت: «من برای در اختیار داشتن قدرت در سوریه تلاش نمی‌کنم، اما زمانی که ببینم کشتی در حال غرق شدن است آن را به حال خود رها نخواهم کرد.»

او افزود: «انتخابات ۲۰۱۴ است که مشخص می‌کند چه کسی در سوریه حکومت خواهد کرد و رییس کشور می‌شود.»

اسد ادامه داد: «هرگز از قدرت دست نخواهم کشید و این ملت سوریه است که مشخص می‌کند چه کسی در انتخابات سال ۲۰۱۴ اداره سوریه را به دست خواهد گرفت.»

این عضو پارلمان اروپا به نقل از بشار اسد گفت: «او تاکید کرده است من برای حفظ قدرت در سوریه تلاش نمی‌کنم. من زندگی دیگری در کنار ریاست‌جمهوری دارم اما نمی‌توانم کشتی را که در حال غرق شدن است رها کنم.»

اسد درباره امکان همکاری‌اش با مخالفان سوریه نیز گفت: «من می‌خواهم با مخالفان سوریه همکاری داشته باشم و از همان ابتدا نیز اصلاحات را در سوریه آغاز کردم اما حتی اگر اصلاحات را بیشتری هم انجام بدهم و با مخالفان تعامل کنم می‌دانم که این بهانه جنگ سوریه است.»

او افزود: «من تاکید می‌کنم که جنگی که در سوریه در جریان است به نمایندگی از برخی کشورها و از طریق شورشیان پراکنده است.»

این عضو پارلمان اروپا درباره تلاش‌های کمک‌رسانی به سوریه گفت: «اسد تاکید کرده است که همکاری کامل را در این مورد ارائه خواهد کرد و چنانکه او اعلام کرده از نهادهای مسوول خواسته است تا با وزارت امور اجتماعی سوریه همکاری باشد و در صورت وجود هرگونه مشکلی او را در جریان قرار دهند.» بنا به گفته این عضو پارلمان اروپا، اسد درباره سرنوشت عبدالعزیز الخیر، یکی از مسوولان روابط خارجه هیات هماهنگی نیروهای دموکراتیک، از جریان‌های مخالف سوریه نیز گفت: «این گروه‌های مسلح هستند که او را ربوده‌اند.»

پیش از این، هیات هماهنگی نیروهای مخالف دموکراتیک در سوریه مدعی شدند که الخیر به همراه دو تن از دوستانش توسط نیروهای نظامی سوریه در حال بازگشت از چین در فرودگاه بین‌المللی دمشق بازداشت شده است.

ورونیکا دو کایز، که معاون رییس فراکسیون سوسیالیست‌ها در پارلمان اروپاست، تاکید کرد دیدار او با اسد شخصی و به دلایل انسانی بوده است. دیدار این عضو پارلمان اروپا با رییس‌جمهوری سوریه پس از دیدارش از اردوگاه آوارگان سوریه و میشل سلیمان، رییس‌جمهوری لبنان انجام شده است.

آلمان: زمان آتش‌بس است

همزمان وزیر امورخارجه آلمان گفت که از موقعیت نشست مجمع عمومی سازمان ملل استفاده خواهد کرد تا بر مساله آتش‌بس در سوریه پافشاری کند.

به گزارش «ایسنا» به نقل از شبکه خبری دویچه‌وله، «گیدو وستروله»، وزیر امور خارجه آلمان در مصاحبه با یک نشریه‌ای آلمانی که دیروز، یکشنبه، منتشر شد، گفت که به اعتقاد او اکنون زمان مناسبی است تا تاکید جدیدی بر مساله آتش‌بس در جنگ داخلی سوریه مطرح شود.

وستروله به نشریه آلمانی «ولت آم زونتاگ» گفت: « آشکار است که هر چه بیشتر همه طرف‌های درگیر در حال پی بردن به این مساله هستند که با راهکارهای نظامی نمی‌توان در این جنگ داخلی پیروز شد.»

او افزود: «این به معنای آن است که برای نخستین بار در این مدت طولانی پس از بحران سوریه، شانس برقراری آتش‌بس وجود دارد. این می‌تواند باعث آرامش موقت مردم سوریه شود و اجازه دسترسی کمک‌های انسانی به مردم را بدهد و راه را برای حصول یک راه‌حل سیاسی در نشست ژنو هموار کند.»

این در شرایطی است که برگزاری نشست پیشنهادی ژنو که وزیر امور خارجه آلمان به آن اشاره کرد، در گذشته چندین بار به تاخیر افتاده و دلیل آن شرط مخالفان سوری برای کناره‌گیری بشار اسد از قدرت در ازای حضور در میز مذاکره بوده است.

حمله خمپاره‌ای به حومه دمشق

در تحولات میدانی در سوریه، شبکه خبری روسیه الیوم از حمله خمپاره‌ای به سفارت روسیه در دمشق و زخمی شدن دو نفر خبر داد.

به گزارش ایسنا، شبکه خبری روسیه الیوم، دیروز، اعلام کرد که سفارت روسیه در دمشق هدف حمله خمپاره‌ای قرار گرفته است.

بنابر گزارش این شبکه خبری، سفارت روسیه توسط یک خمپاره هدف قرار گرفت و در پی آن دو تن زخمی شدند.

این در شرایطی است که شبکه روسیه الیوم اعلام کرد سقوط خمپاره مذکور یک حادثه بوده است و سفارت روسیه در حال حاضر به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

انگیزه‌های مالی عامل جذب شبه‌نظامیان در جنگ سوریه

همزمان اخضر ابراهیمی، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد درامور سوریه خبر داد که در جنگ داخلی سوریه، شبه‌نظامیان آفریقای شمالی شرکت فعال دارند و کارشناسان بر این باورند که برخی از این نیروها تنها با انگیزه‌ کسب درآمد به گروه‌های شبه‌نظامی و افراطی در سوریه پیوسته‌اند.

به گزارش اخضر ابراهیمی اکنون بیش از ۴۰ هزار افراطی در ‌جنگ داخلی این کشور شرکت دارند. بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر از آنان به نیروهای تندروی آلمانی تعلق دارند. سهم شبه‌نظامیان آفریقای شمالی در این میان بیش از سایر کشورهاست. به گفته‌ ورنر روف، یکی از کارشناسان سیاسی آلمان، هدف این جوانان کسب منافع مالی است. او در مصاحبه‌ای با «آژانس خبری کلیسای پروتستان» در این رابطه گفت: «جوانان تونسی برای شرکت در جنگ سوریه مبلغی میان ۱۵ تا ۲۰ هزار یورو دریافت می‌کنند و علاوه بر این، روزانه بیش از ۳۰۰ دلار آمریکایی دستمزد می‌گیرند.»

به نظر ورنر روف، نفع مادی، بیش از اعتقادات مذهبی در جذب جوانان بیکاری که در آفریقای شمالی در فقر زندگی می‌کنند و مسوول تامین هزینه‌ زندگی خانواده‌های خود هستند، نقش تعیین‌ کننده بازی می‌کند. همین امر، اعزام این شبه‌نظامیان مزدور را به مناطق بحرانی و جنگ‌‌زده در سراسر جهان ممکن می‌سازد.

ورنر روف معتقد است که سرنگونی اسد در سوریه نیز، مانند عراق، لیبی و افغانستان به هرج و مرج منجر خواهد شد.

بنا‌بر گزارش «گروه بین‌المللی نظارت بر مناطق بحرانی»، بیش از ۱۲ گروه تندرو و شبه‌نظامی در جنگ داخلی سوریه فعالند که برخی از آنان از سوی نهادها و تشکیلات افراطی خارجی پشتیبانی می‌شوند.

به گزارش پایگاه خبری دویچه وله،‌ «جبهه‌ النصره» که شعبه‌ سوری تشکیلات تروریستی القاعده است و نیز سلفی‌هایی که از سوی عربستان و قطر حمایت می‌شوند، از جمله‌ این شبه‌نظامیان هستند. نیروهای شبه‌نظامی وابسته به اخوان‌المسلمین نیز در جنگ داخلی سوریه، صاحب نفوذند. به گفته‌ ورنر روف، با این حال گروه‌های تندرو در این کشور یکپارچه نیستند و گاه نیز در جنگ و خصومت با یکدیگر فعالیت می‌کنند.