دلار قربانی رشد اقتصادی شد

گروه بین‌الملل - هنری پاولسون وزیر خزانه‌داری ایالات‌متحده با اعلام اینکه رشد اقتصادی ایالات متحده در ربع دوم سال جهش چشمگیری داشته است از سرمایه‌گذاران درخواست کرد تا فعالیت خود را از سر بگیرند. پاولسون با اشاره به اینکه رشد اقتصادی ایالات‌متحده بخشی از فراخوان بیداری اقتصادی جهانی است گفت: رشد اقتصادی در سه ماه دوم سال به ۴/۳درصد رسیده است که بیشتر از پیش‌بینی‌های قبلی بوده است. وزیر خزانه‌داری ایالات متحده با بیان این مساله که رشد اقتصادی ربع دوم سال به دلیل افزایش صادرات محقق شده است گفت: البته در این میان نقش رشد اقتصادی کشورهای دیگر به خصوص شرکای تجاری آمریکا نیز موثر بوده است. هنری پاولسون در گفت‌و‌گو با تلویزیون CNBC گفت: ریسک اقتصادی در فضای ایالات متحده کاهش یافته است و این مساله می‌تواند فرصتی برای سرمایه‌گذاران باشد.

وزیر خزانه‌داری ایالات متحده از سرمایه‌گذاران به عنوان موتورهای اقتصادی ایالات متحده یاد گرد و گفت: ما اگر چه جایگاه ویژه‌ای برای صادرات در افزایش رشد اقتصادی در نظر می‌گیریم اما اقتصاد رو به جلو همواره نیازمند سرمایه‌گذارانی است که با اطمینان بتوانند در مسیرهای مربوط به خود سرمایه‌گذاری کنند.

چندی قبل پایگاه اینترنتی سی‌ان‌ان گزارشی در مورد عدم‌اطمینان سرمایه‌گذاران به فضای اقتصادی ایالات متحده منتشر کرد.

هنری پاولسون در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به روند تضعیف ارزش دلار آن را پدیده‌ای متاثر از بازارهای جهانی دانست و گفت: من همواره از دلار قوی و رو به جلو حمایت می‌کنم و این مساله برای من بسیار اهمیت دارد.

با این حال وزیر خزانه‌داری ایالات متحده نقش کاهش ارزش دلار در افزایش صادرات ایالات متحده را چندان پررنگ ندانست.

ادوین هریس، تحلیلگر اقتصادی موسسه گلوبال اینسایت عقیده دارد که هنری پاولسون نمی‌خواهد شیرینی رشد اقتصادی ۴/۳درصدی را با اعتراف به نقش کاهش ارزش دلار در افزایش صادرات تلخ کند.

این تحلیلگر عقیده دارد این روند نمی‌تواند زیاد تداوم داشته باشد و با افزایش رشد اقتصادی ایالات متحده دلار در بازارهای ارز تقویت خواهد شد. آن زمان باید دید آیا ایالات متحده همچنان می‌تواند به صادرات خود با روند کنونی ادامه دهد یا خیر.

با این وجود همچنان کابوس رکود برفراز بخش مسکن ایالات متحده سنگینی می‌کند. میزان ساخت و ساز مسکن در سه ماه دوم امسال در ایالات متحده ۳/۹درصد نسبت به ربع نخست سال ۲۰۰۷ کاهش داشته است. این کاهش ساخت وساز در حالی به وجود آمده که بخش عمران در سه ماه اول سال هم ۸/۱۵درصد کاهش پیدا کرد. سرمایه‌گذاری در بخش مسکن یکی از نقاط اصلی سرمایه‌گذاری ایالات متحده است.

با مسدود شدن این کانون سرمایه‌گذاری اکنون نگرانی اصلی سرمایه‌گذاران از سرگردانی سرمایه‌های بخش مسکن است. رکود بخش مسکن ایالات متحده از یک سال و نیم قبل آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

با این وجود جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا نیز از رشد اقتصادی ۴/۳درصدی سه ماه دوم امسال استقبال کرد و گفت: اقتصاد جهانی قویتر می‌شود و این باعث خوشحالی است چرا که اعتقاد داریم هر گاه اقتصاد جهانی تقویت شود اجزای آن نیز تقویت خواهد شد.

با این حال همچنان تحلیلگران زیادی هستند که طی دو روز گذشته ارزش دلار را سبب افزایش رشد اقتصادی ایالات متحده در سه ماه دوم سال دانسته‌اند.

یک تحلیلگر اقتصادی در این مورد به فاکس نیوز گفت: آمارها نشان می‌دهند که شکاف تجاری با چین افزایش یافته است.

اما در برابر صادرات به ژاپن و اتحادیه اروپا رشد کرده‌اند، تنها عاملی که طی ماه‌های آوریل تا ژوئن در این میان دخیل بوده است کاهش ارزش دلار در برابر ین و یورو است. با این وصف به دنبال کاهش ارزش دلار در برابر یورو و ین سبب راحتی صادرات به این کشورها شده است. اما این روش نمی‌تواند تداوم داشته باشد.

قربانی کردن دلار در برابر صادرات در بلند مدت زیان‌هایی را برای اقتصاد ایالات متحده به همراه خواهد داشت. حرکت سرمایه‌ها به سمت بازارهای مالی ژاپن و اروپا یکی از این زیان‌ها خواهد بود.