باهره دامغانی- کاهش خلاف انتظار سود کمپانی گوگل و کاترپیلار باعث عقب‌نشینی سرمایه‌گذاران و در نتیجه تنزل شاخص‌های وال‌استریت در آخرین روز هفته شد.

به گزارش رویتر از نیویورک، روز جمعه گزارش درآمد کمپانی‌های تکنولوژی منتشر شد، گزارش درآمد کمپانی گوگل توقعات سرمایه‌گذاران بازار سهام را برآورده نکرده و درآمد کمپانی مایکروسافت در همین دوره به حدی بود که جبران کاهش سود گوگل را کند. البته کمپانی گوگل ۵۸درصد یا حدود ۸۷/۳میلیارد دلار درآمد سه ماه دوم سال داشته اما هزینه‌ای که گوگل برای استخدام کارمند و نیز تغییرات جدید لازم دارد، این اضافه درآمد را به مبلغ ناچیزی تبدیل می‌کند. خبر کاهش درآمد گوگل و کاترپیلار با نگرانی درباره وضعیت وام‌های Sub prime که به افرادی که اعتبار زیادی ندارند با نرخ بهره بالا اعطا می‌شود، در هم آمریخت و فضای سنگینی برای فعالیت سرمایه‌گذاران در روز جمعه فراهم آورد. نگرانی درباره وام‌های Sub-Prime باعث شد تا سرمایه‌گذاران جدید به خرید اوراق قرضه دولتی روی آورند. تحلیلگران برای نوسانات بازار تحلیل خاصی ندارند، بسیاری از آنها از سود روزهای اخیر بازار شگفت‌زده بودند، زیرا معتقدند با توجه به کسری بودجه بالا، وضعیت نامشخص بخش مسکن و کسادی طولانی آن بازار قاعدتا نبایستی دلیل و انگیزه محکمی برای سود داشته باشد. اما در عین حال خود سرمایه‌‌گذاران معتقدند، آنها بازیگران این وضعیت نامشخص و مبهم هستند و باید فعالیت کنند تا از هر عامل متزلزل و ناپایدار دلیلی برای رونق بیابند تا هم سود گذشته را حفظ کنند و هم ابهام آینده را اندکی برطرف کنند.

در روز جمعه شاخص سهام داوجونز ۱۴۹واحد یا ۰۷/۱درصد از دست داد و به عدد ۱۳۸۵۱ سقوط کرد. تنزل ارزش سهام کمپانی کاترپیلار و گوگل که زیر مجموعه داوجونز هستند، از دلایل اصلی تنزل شاخص داوجونز بود. شاخص سهام استاندارد اندپورز ۱۹واحد یا ۲۲/۱درصد تنزل یافت و به واحد ۱۵۳۴رسید و شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۳۲واحد یا ۱۹/۱درصد از دست داد و به واحد ۲۶۸۷ رسید.

تنزل سنگین روز جمعه وال استریت موجب شد تا شاخص سهام مهم وال استریت، سودی را که در طول هفته به دست آورده بودند، را از دست بدهند و مجموع هفته را با تنزل سپری کنند. شاخص داوجونز دفاتر خود را برای هفته با ۴۰/۰درصد کاهش نسبت به شاخص سهام استاندارد اندبورز ۱۹/۱درصد برای کل هفته از دست داد و شاخص سهام تکنولوژی نزدک ۷۲/۰درصد کاهش پیدا کرد.

اما بازارهای آسیایی، سومین هفته پیاپی را با رونق سپری کردند، دلیل این رونق، افزایش رشد اقتصادی چین است که سریع‌ترین نرخ رشد را در طی ۱۲سال اخیر تجربه کرده است، هر چند این نرخ رشد سریع نگرانی مقامات چینی را درباره تورم و افزایش مازاد تجاری برانگیخته است و باعث شد که در اولین گام برای مهار تورم بانک مرکزی چین نرخ بهره را افزایش دهد. با این همه شاخص اصلی شانگهای در روز جمعه ۴درصد ترقی کرد. نیکی در ژاپن ۴/۰درصد از دست داد.