گروه بین‌الملل - روسای جمهوری چین و آفریقای جنوبی در پایان مذاکرات خود در پرتوریا، همکاری‌های دو کشور را در عرصه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی مثبت ارزیابی کردند. هوجینتائو رییس‌جمهور چین و تابو امبکی همتای آفریقای جنوبی وی در یک کنفرانس خبری مشترک گفتند، دو کشور قصد دارند این همکاری‌ها را در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و کمک به حل چالش‌های مهم آفریقا و جهان توسعه دهند.

رییس‌جمهوری چین مذاکرات پرتوریا را «صمیمی» و «سودمند» توصیف کرد و گفت: دو کشور در زمینه تعمیق روابط اقتصادی و حفظ تماس‌های سیاسی در سطوح عالی، اشتراک‌نظر دارند.

جینتائو همکاری‌های دو کشور را در جهت حل مشکلات جهانی مهم خواند و با اشاره به عضویت آفریقای جنوبی در شورای امنیت سازمان ملل گفت: دو کشور به تلاش‌های خود برای ارتقای این همکاری‌ها، در چارچوب منافع مشترک ادامه می‌دهند.

تابو امبکی رییس‌جمهوری آفریقای جنوبی نیز با اشاره به اهمیت جایگاه چین در شورای امنیت گفت، پرتوریا به همکاری‌ها و مشورت‌های پکن برای ایفای نقش موثر در این شورا امیدوار است.

امبکی افزود: آفریقای جنوبی از مشارکت چین در زمینه حل بحران‌های جاری در آفریقا، به ویژه سهم این کشور در نوسازی قاره آفریقا، استقبال می‌کند.

رییس‌جمهوری چین نیز در بخش دیگری از این کنفرانس خبری در خصوص همکاری‌های این کشور با سودان و تاثیرات آن بر تحولات دارفور گفت: پکن قصد ندارد در امور داخلی دیگر کشورها دخالت کند.

جینتائو تاکید کرد: چین از تصمیمات رهبران آفریقا در جهت برقراری دموکراسی و بهبود شرایط اجتماعی در این قاره، حمایت می‌کند.

وی اظهار امیدواری کرد، بحران دارفور به شکل مسالمت‌آمیز و در جهت بهبود وضعیت مردم این منطقه، حل و فصل شود.

رییس‌جمهوری آفریقای جنوبی نیز گفت، از نظر پرتوریا، فوری‌ترین موضوع، اجرای توافقات به دست آمده بین سودان با سازمان ملل و اتحادیه آفریقا است.پیش از برگزاری این کنفرانس خبری، چین و آفریقای جنوبی چندین توافقنامه در زمینه‌های اقتصادی، تجارت و تکنولوژی به امضا رساندند.

دیدار دو روزه رییس‌جمهوری چین از آفریقای جنوبی در ادامه سفر زنجیره‌ای وی به هشت کشور آفریقایی، انجام می‌گیرد.

هو جینتائو پیش از این به کشورهای کامرون، لیبریا، سودان، زامبیا و نامیبیا سفر کرده است و قرار است بعد از آفریقای جنوبی از کشورهای موزامبیک و مجمع الجزایر سیشل دیدن کند.

تحلیلگران سیاسی، سفر رییس‌جمهوری چین به کشورهای آفریقایی را در ادامه تلاش‌های پکن برای تعمیق همکاری‌های اقتصادی با آفریقا که سرشار از منابع مورد نیاز غول صنعتی چین می‌باشد، ارزیابی کرده‌اند.

همکاری‌های چین و آفریقای جنوبی از زمان برقراری روابط دیپلماتیک دو کشور در سال ۱۹۹۸میلادی تا کنون، رشد قابل‌ملاحظه‌ای کرده است. چین در سال ۲۰۰۵ میلادی به دومین شریک جهانی آفریقای جنوبی در بخش واردات این کشور تبدیل شد.

در این سال، آفریقای جنوبی یک میلیارد و ۲۰۰میلیون دلار کالا به چین صادر کرد و در مقابل ۴میلیارد و ۳۵۰میلیون دلار کالا از این کشور وارد کرد.این دومین سفر رییس‌جمهور چین به کشورهای آفریقایی در کمتر از یک سال است. چین هم تاکنون به آفریقا به چشم یک بازار گسترده و بکر نگاه کرده است و همین مساله باعث شده تا اروپا و ایالات‌متحده نیست به این تعمیق روابط چین و آفریقا با دیده تردید نگاه کنند.

همچنین چین گام‌های بلندی را برای دستیابی به منابع طبیعی ارزشمند آفریقا برداشته است که سرمایه‌گذاری در صنایع نفتی این قاره از مهم‌ترین این برنامه‌ها است. سال‌های سال است که میدان‌های نفتی آفریقا در اختیار شرکت‌های نفتی آمریکایی‌ و اروپایی قرار دارند و اکنون این شرکت‌ها از آمدن شرکای تازه وارد چینی خرسند نیستند.