با هدف برطرف کردن اختلاف میان گروههای فلسطینی
کنفرانس مکه آغاز به کار کرد
گروه بینالملل- در حالی که نیروهای دور تازه تعرض و تخریب مسجدالاقصی را آغاز کردهاند، سران گروههای مختلف فلسطینی عازم عربستان سعودی شدهاند تا اختلافات داخلی بین خود را از طریق گفتوگوی مستقیم و با میانجیگری عربستان حل و فصل کنند. پیش از این نشست که بعدازظهر دیروز در شهر مقدس مکه برگزار شد، رهبران فلسطینی با ملک عبدا... بن عبدالعزیز پادشاه عربستان دیدار و گفتوگو کردند. پادشاه عربستان در دیدار با خالد مشعل رییس دفتر سیاسی حماس و اسماعیل هنیه نخستوزیر فلسطین با تاکید به لزوم رسیدن هر چه سریعتر به یک راهحل کارآمد برای پایان بحران بین گروههای مختلف فلسطینی گفت: در صورتی که اهداف هر دو طرف صادقانه باشد صلح و آشتی میان رهبران فلسطینی محقق خواهد شد. پادشاه عربستان ضمن اینکه وحدت میان فلسطینیها را خواستار شد ابراز امیدواری کرد نشست رهبران فلسطینی در مکه بتواند آمال و اهداف ملت فلسطین و تمامی کشورهای اسلامی و عربی را برآورده سازد.
ملک عبدا... بن عبدالعزیز با اشاره به اینکه صلح پایدار در فلسطین هدف نهایی کشورهای اسلامی است گفت: ادامه اختلافها بین گروههای فلسطینی موجب نابودی تمامی دستاوردهای مقاومت فلسطین در طول سالهای گذشته خواهد شد.
در جریان نشست مکه خالدمشعل، اسماعیل هنیه و محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین با یکدیگر دیدار کردند. در همین حال محمود عباس قبل از ترک اردن به مقصد جده برای شرکت در کنفرانس مکه نسبت به شکست این مذاکرات هشدار داد و گفت ما باید در این مذاکرات به توافق برسیم.
از سوی دیگر اسماعیل هنیه با اشاره به ارزشمند بودن نتایج نشست مکه گفت: ملت ما تمامی تلاش خود را برای دست یافتن به توافق نهایی برای تشکیل دولت متحد ملی انجام خواهد داد و جنش حماس تمامی تلاش خود را برای به ثمر نشستن مذاکرات نشست مکه به خرج خواهد داد. نخستوزیر فلسطین در جمع خبرنگاران افزود: مسائل زیادی در پیش رو وجود دارد که باید در خصوص آن گفتوگو کنیم و به نتایج لازم برسیم در صورتی که اهداف ما خالصانه باشد حتما به نتایج مورد نظر خواهیم رسید.
«محمود عباس»، رییس حکومت خودگردان فلسطین و «احمد قریع» عضو کمیته مرکزی جنبش فتح که پشتیبانی آمریکا، غرب و اسراییل را دارند به همراه «اسماعیل هنیه» نخستوزیر و «خالد مشعل» رییس دفتر سیاسی جنبش حماس به عنوان مطرحترین چهرههای این جنبش و نمایندگان منتخب مردم فلسطین سهشنبه وارد شهر مکه شدند تا با میزبانی سعودیها نشست مشترکی را داشته باشند.
آنان قرار است برای پایان دادن به درگیریهای داخلی یک سال گذشته، شکستن محاصره اقتصادی بی رحمانه مردم بی دفاع و بی پناه فلسطین از سوی اسراییل، آمریکا و غرب، تشکیل دولت وفاق ملی و مشخص کردن راهبرد آینده فلسطینیها در قضیه به اصطلاح صلح خاورمیانه به چارهاندیشی بپردازند.
برخی تحلیلگران با توجه به شکستهای پی در پی گفتوگوهای داخلی، تلاشهای بی حاصل برخی کشورهای غربی نظیر سوریه برای رفع اختلافهای فتح و حماس، بروز درگیریهای بیسابقه داخلی میان طرفداران و اعضای این دو جنبش که منجر به وارد آمدن خسارات سنگین جانی و مالی به هر دو طرف و در نهایت ملت فلسطین شده است و مسائل دیگر، نشست «مکه» را بسیار مهم، سرنوشت ساز و حتی برخی به عنوان آخرین فرصت فلسطینیها برای دستیابی به یک توافق میدانند.
البته سران این دو جنبش مطرح نیز به این واقعیت اعتراف کردهاند به گونهای که خالد مشعل، رییس دفتر سیاسی جنبش حماس گفته است نشست مکه شکست نخواهد داشت و حتما باید با توافق دو طرف همراه باشد.
نشست دشوار مکه با موانع زیادی روبهرو است که موفقیت آن را در هالهای از ابهام فرو میبرد.
در این زمینه از مواردی که احتمالا گروه فتح به سرپرستی محمود عباس رییس حکومت خودگردان فلسطین سعی خواهد کرد در این نشست آن را بر حماس تحمیل کند، واگذاری مسوولیت مذاکره طرف فلسطینی با رژیم صهیونیستی و نهادهای بینالمللی برای برقراری صلح خواهد بود و چنین شرطی احتمالا با ضمانتهایی همراه خواهد بود که باز هم بعید به نظر میرسد حماس آن را بپذیرد.
در صورت پذیرش این موضوع از سوی حماس در واقع سیاستگذاری در امور اساسی و حیاتی فلسطین که روزهای بسیار حساس و سرنوشت سازی اکنون ملت مبارز این سرزمین میگذرانند به دست گروه فتح و طرفداران آمریکا و غرب خواهد افتاد.
هر چند محمود عباس تاکنون زیر بار برخی شرایطی که صهیونیستها برای آغاز مذاکرات و برقراری صلح اعلام کردهاند از جمله صرف نظر کردن از بازگشت پناهندگان فلسطینی به سرزمین خود و چشم پوشی از قدس شریف نرفته اما در نهایت ابتکار عمل و قدرت تصمیمگیری در این زمینه از دست حماس خارج خواهد شد.
در این صورت شاید حماس تنها عامل اجرایی (دولت) در فلسطین باشد آن هم با شرایطی که آمریکا، اروپا و اسرائیل از طریق اعمال تحریمها و محدودیتهای مالی تحمیل خواهند کرد و نقش سیاستگذاری و تعیین سرنوشت نهایی فلسطین که حق تصمیمگیری در خصوص این موضوع را مردم فلسطین در مرحله کنونی به حماس سپردهاند از این گروه سلب خواهد شد.
غرب به رهبری آمریکا نیز دقیقا همین موضوع را طلب میکند که هر دولتی در فلسطین روی کار میآید مهم نیست فقط تن دادن به خواستههای آنان از جمله پذیرفتن توافقهای پیشین دولتهای قبلی فلسطین با رژیم صهیونیستی که از سوی اسرائیل اجرا نشده، قطع حملات شهادت طلبانه حتی در صورت حمله و تجاوز رژیم صهیونیستی و چشم پوشی از بسیاری از حقوق اساسی، اهمیت دارد.
از دیگر موضوعات مهم در نشست مکه تشکیل دولت وفاق ملی است.
تشکیل چنین دولتی براساس سند وفاق ملی که حماس بر آن اصرار دارد، به احتمال زیاد از سوی فتح پذیرفته نخواهد شد زیرا اگر چنین امکانی وجود داشت پیش از این و در جریان گفتوگوهای داخلی محقق میشد.
در صورتی که دو طرف نتوانند در این کنفرانس به نتیجه مشترک برای تشکیل دولت وفاق ملی برسند، آنگاه تنها راه باقیمانده برگزاری انتخابات زود هنگام خواهد بود که در آن شرایط حکایت اختلافها همچنان باقی خواهد ماند.
ارسال نظر