جمعه سیاه در وال‌استریت

دنیای اقتصاد- بسیاری از تحلیلگران بازارهای مالی جهان وقایع رخ داده در بورس نیویورک را به «جمعه سیاه» تعبیر کردند. در روزی که مردم پس از تعطیلات تنکس گیوینگ یکبار دیگر به دنبال کسب و کار خود آمده بودند، بازارهای مالی خود را عقب کشیدند تا بسیاری از سهامداران، جمعه را با زیان پشت سر بگذارند. سقوط بازارهای مالی در روز جمعه بیش از هر چیز دیگری به‌دلیل کاهش ارزش دلار در برابر دیگر ارزهای قدرتمند جهان به خصوص یورو بود. اخبار منتشر شده نشان می‌داد که دلار در صبح جمعه تقریبا به اندازه پنج ماه گذشته کاهش ارزش داشته است. اما این پایان اخبار ناخوشایند درباره دلار نبود. روند کاهش ارزش دلار در روز جمعه باز هم ادامه پیدا کرد تا آنکه این کاهش ارزش به پایین‌ترین حد در ۱۹ماه گذشته رسید. اصلی‌ترین دلیل این اتفاق نیز اخبار ضد و نقیض در مورد واکنش‌های آتی بانک‌مرکزی آمریکا در مورد نرخ بهره بود. به دنبال سقوط ارزش دلار، شاخص‌های بورس نیویورک فرو ریخت

«جمعه سیاه» وال‌استریت چگونه رقم خورد؟

گروه بین‌الملل- دیروز بسیاری از تحلیلگران بازارهای مالی جهان وقایع رخ داده در بورس نیویورک را به «جمعه سیاه» تعبیر کردند. در روزی که مردم پس از تعطیلات تنکس گیویزگ یکبار دیگر به دنبال کسب و کار خود آمده بودند بازارهای مالی، خود را عقب کشیدند تا بسیاری از سهامداران، جمعه را با زیان پشت سر بگذارند.

سقوط بازارهای مالی در روز جمعه بیش از هر چیز دیگری به‌دلیل کاهش ارزش دلار در برابر دیگر ارزهای قدرتمند جهان به خصوص یورو بود. اخبار منتشر شده نشان می‌داد که دلار در صبح جمعه تقریبا به اندازه پنج ماه گذشته کاهش ارزش داشته است. اما این پایان اخبار ناخوشایند درباره دلار نبود. روند کاهش ارزش دلار در روز جمعه باز هم ادامه پیدا کرد تا آنکه این کاهش ارزش به پایین‌ترین حد در ۱۹ماه گذشته رسید. اصلی‌ترین دلیل این اتفاق نیز اخبار ضد و نقیض در مورد واکنش‌های آتی بانک‌مرکزی آمریکا در مورد نرخ بهره بود. به هر روی سقوط ارزش دلار، سقوط بازارهای مالی را در نیویورک و شیکاگو به همراه داشت.

روزنامه فایننشال‌تایمز در تحلیل وضعیت جمعه سیاه بورس نیویورک نوشت: هرچند بازارهای مالی تحت‌تاثیر اخبار منتشرشده قرار گرفته‌اند اما این نکته را نباید فراموش کرد که عدم حضور معامله‌گران نیز در کاهش شاخص‌ها تاثیر فراوانی داشت. بسیاری از بروکرهای سهام روز جمعه را نیز به تعطیلی شکرگذاری متصل کردند و همین مساله باعث شد حجم معاملات به‌طور چشمگیری کاهش پیدا کند. آمار‌های منتشر شده نشان می‌دهد که حجم معاملات اینترنتی و الکترونیک نیز کاهش داشته است.

ریچارد اسپارک، تحلیلگر بازار سرمایه نیویورک نیز در این مورد گفت: اگرچه کاهش ارزش چشمگیر دلار در برابر یورو باعث شد تا بسیاری از معامله‌گران از بیم کاهش بیشتر ارزش دلار، پول‌های نقد خود را به یورو تبدیل کنند و به این ترتیب بخشی از پول‌ها از بازار مالی خارج شد، اما نباید این نکته را فراموش کرد که اکنون در فصل کاهش معاملات قرار داریم. هرساله در این فصل به دلیل نزدیک شدن به سال نو میلادی، بازار‌های مالی اندکی خود را عقب می‌کشند و سرمایه‌ها اندکی به سمت خرده‌فروشی، بازار مسکن و اتومبیل حرکت می‌کنند.

اما اگر کاهش ارزش شاخص بازار‌های مالی در این فصل طبیعی است، چرا روزنامه‌های آمریکایی عنوان «جمعه‌سیاه» را به این جمعه دادند؟ پایگاه خبری تحلیلی سی‌ان‌ان مالی سعی می‌کند به این سوال پاسخ دهد. اگرچه در فصل کاهش ارزش بازار‌های مالی ایالات‌متحده به سر می‌بریم، اما امسال سقوط شاخص‌ها در حالی اتفاق افتاد که بازار اوراق بهادار نیویورک یکی از بهترین فصل‌های خود را پشت‌سر می‌گذاشت. در حالی که جریان رشد شاخص‌ها به خصوص شاخص‌های اصلی همچون داوجونز و اس‌اندپی، روندی مثبت بود، ناگهان در روز جمعه تمامی شاخص‌ها با سقوط روبه‌‌رو شدند و همین مساله ذوق تحلیلگران را تحریک کرد تا نام جمعه سیاه را به این روز بدهند.

در این روز شاخص صنعتی داوجونز با ۷۸/۴۶ واحد سقوط، بیشترین میزان کاهش را در میان شاخص‌های بورس نیویورک داشت.

داوجونز صنعتی در یک ماه گذشته بیش از ۲۰۰ واحد رشد داشته است و توانسته جایگاه خود را بالای ۱۲هزار واحد تثبیت کند.

تحولات بازار طلا را نیز نباید در کاهش ارزش شاخص‌های بورس نیویورک بی‌تاثیر دانست.

در حالی که بازارهای مالی در هفته قبل روند افزایش را در پیش گرفته بودند بازار طلا نیز تحرک خود را پس از چند هفته آغاز کرد.

اکنون پیش‌بینی‌های معتبر حاکی از افزایش قیمت طلا در هفته‌های آینده است. به همین دلیل بورس نیویورک شاهد حرکت بخشی از سرمایه‌ها به طرف بازار طلا خواهد بود.

روندی که هفته آینده نیز ادامه خواهد داشت.

از طرف دیگر تحلیلگران هشدار داده‌اند که سقوط بازارهای مالی در روزهای آینده نیز اتفاق خواهد افتاد.

یکی از دلایل اصلی این پیش‌بینی نامشخص بودن وضعیت سهام شرکت‌های بزرگ نفتی در روزهای آینده است.

در حالی که به فصل زمستان نزدیک می‌شویم و اوپک هم همچنان قصد کاهش تولید خود را دارد، اما بازار نفت به شدت در مقابل افزایش قیمت‌ها مقاومت می‌کند.

این مقاومت می‌تواند به زیان شرکت‌های نفتی و سهامدارانشان منجر شود. این بیم وجود دارد که سهامداران نفتی به خصوص سهامداران بزرگ این سهم‌ها را رها کنند و به سراغ دیگر سهم‌ها بروند.

سهام شرکت‌های معدنی و آلیاژسازها اکنون اصلی‌ترین رقیب غول‌های نفتی در بازار سهام به شمار می‌آیند.