پایان کار مرد مورد اعتماد حسنی مبارک

گروه بین‌الملل- ژنرال عمر سلیمان، رییس سابق سازمان اطلاعات مصر در دوران دیکتاتوری حسنی مبارک در آمریکا درگذشت.

به گزارش یورونیوز، یکی از مشاوران ژنرال سلیمان گفت او به طور غیرمنتظره در حین معالجات درمانی در کلیولند آمریکا در‌گذشته است. ژنرال سلیمان در روزهای پایانی حکومت حسنی مبارک سمت معاونت رییس جمهوری را برعهده داشت. عمر سلیمان در ۲۲ بهمن سال ۱۳۹۰ پایان حکومت رژیمی را اعلام کرد که ۳۰ سال اداره کشور را در اختیار داشت. او گفت: «رییس جمهوری حسنی مبارک تصمیم گرفت از پست ریاست جمهوری کناره‌گیری و از شورای عالی نیروهای مسلح خواست تا کشور را اداره کند. خدا یار و یاور ماست.»

کناره‌گیری مبارک از قدرت نتیجه اعتراضات انقلابیون مصر در میدان تحریر قاهره بود که طی ۱۷ روز تا این رویداد تاریخی صد‌ها کشته برجا گذاشت.

در پایان ژانویه سال ۲۰۱۱ مبارک سلیمان را به جای پسرش به معاونت خود برگزید. ماموریت او بازگرداندن آرامش و انجام اصلاحات خواست مردم بود. اما نزدیکی او به ریاست جمهوری مانعی برای چنین ماموریتی بود.

سلیمان طی سال‌ها پشت پرده مشاور محرمانه نظام سابق بود. او در سال ۱۹۳۶ میلادی به‌دنیا آمد و فعالیتش را در ارتش آغاز کرد و در سال ۱۹۹۳ رییس دستگاه اطلاعات و امنیت شد.

در سال ۱۹۹۵، سلیمان حسنی مبارک را از مرگ نجات داد. او به مبارک توصیه کرد که با خودروی ضدگلوله به اجلاس سران آفریقا در اتیوپی برود. خودروی او هدف حمله یک گروه اسلامگرا قرار گرفت. با وجود کشته شدن برخی از همراهان، به رییس جمهوری آسیبی نرسید. از آن زمان به بعد سلیمان به مردی قابل اعتماد برای مبارک بدل گشت.

او در تابستان سال ۱۹۹۷ خواستار افزایش نظارت‌ها بر مکان‌های گردشگری شد که با مخالفت وزیر کشور روبرو شد. بمبگذاری ماه اکتبر در اُقصُر ۶۲ کشته برجا گذاشت.

باز هم حق با سلیمان بود و او مشاور سیاسی مبارک شد. او پس از انتفاضه دوم سعی در حل مساله فلسطین-رژیم صهیونیستی کرد و در نقش میانجی و مذاکره کننده ظاهر شد و برآن بود تا سازش را بین آن دو جاری سازد. طی سال‌ها، به مذاکره بی‌وقفه بین طرفین پرداخت و در نزدیک ساختن طرف‌های مخالف و حتی برقراری آشتی دوباره بین فلسطینیان فتح و حماس تلاش بسیاری کرد. اما این چهره پشت پرده نقش مهمی در شکنجه‌ها داشته است. او مظنون به همکاری با سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا و دست داشتن در شکنجه افراد مظنون به همدستی با مخالفان بود.

نفرت عمر سلیمان از اسلامگرایان در سال‌های دهه ۹۰ میلادی او را به مقابله بی‌رحمانه علیه اخوان‌المسلین و گروه‌های جهادی برانگیخت و شاید این نفرت، او را واداشت تا خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری ماه آوریل مصر کند. البته او نتوانست ۳۰ هزار امضای مورد نیاز را به دست آورد.