انفجار در مرکز امنیت ملی سوریه
تلویزیون دولتی سوریه اعلام کردهاست که یک بمبگذار انتحاری، مرکز امنیت ملی در دمشق، پایتخت را هدف حمله قرار داده، حملهای که منجر به کشته شدن وزیر دفاع این کشور شدهاست. در واکنش به این حمله، نیروهای مسلح سوریه در بیانیهای اعلام کردند که این کشور مصممتر از پیش با تروریستها مقابله خواهد کرد. وزیر اطلاع رسانی سوریه هم در تلویزیون دولتی گفت: «ما به دلیل این حمله تروریستی که محکومش میکنیم، احساس غم، درد و خشم میکنیم»
عکس: AFP
تلویزیون دولتی سوریه اعلام کردهاست که یک بمبگذار انتحاری، مرکز امنیت ملی در دمشق، پایتخت را هدف حمله قرار داده، حملهای که منجر به کشته شدن وزیر دفاع این کشور شدهاست. در واکنش به این حمله، نیروهای مسلح سوریه در بیانیهای اعلام کردند که این کشور مصممتر از پیش با تروریستها مقابله خواهد کرد. وزیر اطلاع رسانی سوریه هم در تلویزیون دولتی گفت: «ما به دلیل این حمله تروریستی که محکومش میکنیم، احساس غم، درد و خشم میکنیم» تلویزیون دولتی سوریه:
وزیر دفاع و شوهر خواهر بشار اسد کشته شدند
وزیر کشور و هشام اختیار، رییس مرکز امنیت ملی و چند مقام دیگر دولتی نیز مجروح شدهاند
گروه بینالملل- تلویزیون دولتی سوریه اعلام کردهاست که یک بمبگذار انتحاری، مرکز امنیت ملی در دمشق، پایتخت را هدف حمله قرار داده، حملهای که منجر به کشته شدن وزیر دفاع این کشور شدهاست.
به گزارش بی.بی.سی، سپهبد داوود راجحه، وزیر دفاع سوریه بلندپایهترین مقام سوریه است که از آغاز درگیریها در سال گذشته کشته شدهاست.
خبرگزاری رویتر نیز گزارش کرده که آصف شوکت، معاون وزیر دفاع و شوهر خواهر بشار اسد، رییسجمهوری سوریه هم در این حمله کشته شده است. این انفجار هنگامی رخ داد که مسوولان بلندپایه امنیتی و چند وزیر در این مرکز حضور داشتند. گزارش شده است که در جریان حمله انتحاری دیروز دمشق، ابراهیم شعار، وزیر کشور و هشام اختیار، رییس مرکز امنیت ملی و چند مقام دیگر دولتی مجروح شدهاند. جزئیات بیشتری در مورد شمار کشتهشدگان و مجروحان دیگر این رخداد منتشر نشدهاست.
در گزارش تلویزیون سوریه اعلام شد: «وزیر دفاع در بمبگذاری تروریستی که مرکز امنیت ملی را هدف قرار داد، به شهادت رسید.»
در واکنش به این حمله، نیروهای مسلح سوریه در بیانیهای اعلام کردند که این کشور مصممتر از پیش با تروریستها مقابله خواهد کرد. وزیر اطلاع رسانی سوریه هم در تلویزیون دولتی گفت: «ما به دلیل این حمله تروریستی که محکومش میکنیم، احساس غم، درد و خشم میکنیم.» تدابیر امنیتی اطراف ساختمانهای دولتی در پایتخت سوریه تشدید شده و این ظن را تقویت میکند که عامل بمبگذاری دیروز فردی از درون دستگاههای امنیتی بوده است.
مرکز امنیت ملی سوریه در محله روضه در مرکز شهر دمشق و در مجاورت سفارت ترکیه قرار دارد.
این حمله زمانی رخ دادهاست که گزارشها حاکی از شدت گرفتن درگیریها در شهر دمشق، پایتخت سوریه است. همچنین گزارش شدهاست که یکی از پادگانهای ارتش، مشرف به قصر ریاست جمهوری به آتش کشیده شدهاست.
این در شرایطی است که پیشتر مقامات سوری، هرگونه ادعا مبنی بر حمله شورشیان به اهداف نزدیک به دمشق را رد میکردند.
مخالفان مسلح بشار اسد شامگاه دوشنبه عملیاتی گسترده را با نام «آتشفشان دمشق، زلزله سوریه، حمایت از حمص و المیدان» آغاز کردند. اعلام آغاز این عملیات با شدت گرفتن درگیریها در دمشق و حومه آن همزمان شده است.
ادامه تلاشهای دیپلماتیک
در همین شرایط، مقامهای سازمان ملل متحد در تلاشند چین و روسیه را متقاعد کنند که تدابیر سختگیرانه علیه سوریه اتخاذ کنند. قرار بود دیروز در جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد، اعمال تحریمها علیه سوریه به رایگیری گذاشته شود.
پیش از این و در روز سهشنبه، کوفی عنان، نماینده سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه، در مسکو با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، گفت وگو کرده و بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در پکن با هو جینتائو، رییسجمهوری چین دیدار کردهاست. پوتین در این دیدار گفتهاست که روسیه هر اقدامی را که برای حمایت از تلاشهای عنان برای برقراری صلح لازم باشد، انجام خواهد داد.
او در پایان ملاقاتش با عنان در جمع خبرنگاران گفت که روسیه همچنان از طرح شش مادهای عنان که در آن بر برقراری آتشبس و مذاکره بین دولت و مخالفان تاکید شده است، حمایت میکند. با این همه بعید به نظر میرسد که روسیه با اعمال تحریم علیه سوریه موافقت کند.
از گفتوگوی عنان با مقامات روسی، که پشت درهای بسته انجام شد، گزارش دقیقی منتشر نشدهاست. از سویی گفته میشود که این دیدار نتیجه ملموسی نداشته و در رفتار حکومت روسیه در حمایت از رژیم اسد تغییری ندادهاست، اما از طرف دیگر روسیه گفتهاست که برای توافق با جامعه بینالمللی بر سر بحران سوریه آمادگی دارد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم پس از دیدار با عنان گفت که روسیه با تمام نیرو از طرح نماینده ویژه سازمان ملل درباره بحران سوریه حمایت میکند. او افزود: «دلیلی وجود ندارد که ما نتوانیم در شورای امنیت به توافق برسیم.» منظور دقیق سیاست خارجی روسیه از این موضع روشن نیست.
در برابر روسیه خواهان صدور قطعنامه دیگری است که بر ادامه ماموریت ناظران بینالمللی تاکید میورزد. شورای امنیت باید تا روز جمعه آینده (۲۰ ژوئیه) درباره خاتمه یا تمدید ماموریت ۳۰۰ نفر از ناظران بینالمللی در سوریه تصمیم بگیرد.
روسیه در عین حمایت لفظی از اجرای برنامه صلح کوفی عنان و حتی موافقت با انتقال مسالمتآمیز قدرت در سوریه، با هرگونه مداخله خارجی در این کشور مخالفت کردهاست. سازمان ملل تا جمعه فرصت دارد تا مدت ماموریت ناظران سازمان ملل متحد در سوریه را تمدید کند، هر چند که انتظار میرفت که برای تایید قطعنامه روز چهارشنبه (دیروز)، رایگیری شود. کشورهای غربی میخواهند که قطعنامهای برای فشار بیشتر بر دولت سوریه صادر شود. دیروز قرار بود قطعنامهای به رایگیری گذاشته شود که در آن ضرب الاجلی برای دولت تعیین خواهد شد که اگر ظرف ۱۰ روز نیروهای نظامی و سلاحهای سنگین خود را از مناطق مسکونی خارج نکند، تحریم خواهد شد.
تحلیلگران سیاسی بر این باورند که با توجه به تمایل نداشتن روسیه برای اعمال فشار بر سوریه، بعید به نظر میرسد که امیدی برای به ثمر رسیدن تلاشهای بینالمللی برای تغییر وضعیت فعلی سوریه وجود داشته باشد.
روسیه یکی از کشورهای متحد سوریه به شمار میرود و گفته میشود که حمایتهای مسکو از بشار اسد یکی از مهمترین دلایل ادامه حکومت او در سوریه است. روسیه بارها مانع تصویب قطعنامههای سازمان ملل متحد برای مداخله نظامی خارجی در سوریه شدهاست. بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل در جمهوری خلق چین از ضرورت اقدام سریع برای حل بحران سوریه سخن گفت. او گفت که اعضای شورای امنیت باید به صورت یکپارچه دست به عمل بزنند. همزمان قرار بود که گفتوگوی دبیر کل سازمان ملل با هو جین تائو، رییسجمهوری چین، دیروز آغاز شود. در آستانه این دیدار اما، محافل سیاسی چین هرگونه مداخله خارجی در سوریه را رد کرده و خواستار حل مسالمتآمیز بحران سوریه شدهاند.
همزمان خبرها در طول شب چهارشنبه حاکی از بروز درگیریهای بیشتر در جنوب غربی دمشق بود. درگیریهایی که منجر به کشته شدن چندین نفر شدهاست. مخالفان ادعا میکنند که دولت نیروهای بیشتری به بعضی از مناطق اعزام کردهاست. آنها همچنین فیلمی روی اینترنت منتشر کردهاند که در آن پادگانی روی بلندیهای مشرف به شهر در میان شعلههای آتشنشان داده میشود.
به گفته آنها این پادگان که مسوول تامین امنیت کاخ ریاست جمهوری سوریه است، توسط شورشیان ارتش آزاد سوریه به آتش کشیده شده است. با توجه به محدودیت شدید فعالیت خبرنگاران خارجی در سوریه، تایید ادعاهای طرفین دشوار است.
داود راجحه، وزیر دفاع ۶۵ ساله سوریه، از ژنرالهای پیشین ارتش این کشور بود که بشار اسد او را سال پیش به سمت وزیر دفاع منصوب کرد؛ داود راجحه از اقلیت مسیحی سوریه بود.
فعالان سیاسی سوری به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که هماینک نیروهای گارد جمهوری در اطراف بیمارستان الشامی، محلی که مقامات مجروح در آن بستری شدهاند، مستقر هستند. درگیریهای ۱۶ ماهه در سوریه تاکنون عمدتا در مناطق بیرون از دمشق جریان داشت، اما پایتخت سوریه از چهار روز گذشته شاهد درگیری مسلحانه میان مخالفان رژیم بشار اسد و نیروهای دولتی بوده است.
سیل فرار شهروندان سوریه که از آغاز اعتراضات در ۱۷ ماه پیش شروع شده بود، در ماههای گذشته شدت گرفته است. دفتر «شورای عالی پناهندگان» وابسته به سازمان ملل متحد، در ژنو اعلام کرد که بیش از ۱۱۲ هزار شهروند سوری به کشورهای همسایه پناه بردهاند که بیشتر آنها زن و کودک هستند. به نظر این نهاد بینالمللی شمار فراریان بسیار بالاتر است، زیرا عده بیشماری از راههای غیرقانونی از مرز عبور میکنند و به دوایر رسمی مراجعه نمیکنند.
در همین حال خبرگزاری دولتی ترکیه خبر داد که تنها طی یک روز ۵۲۵ نفر از سوریه وارد این کشور شدند. برخی از این افراد سربازان فراری ارتش سوریه بودند.
شرح عکس: داوود راجحه وزیر دفاع سوریه
ارسال نظر