غربی‌ها اخاذی می‌کنند

عکس: AP

در دو روز اخیر شدید‌ترین درگیری‌ها در دمشق میان مخالفان و نیروهای دولتی از زمان بحران سوریه رخ داده‌است

گروه بین‌الملل- همزمان با سفر کوفی عنان، فرستاده مشترک سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امور سوریه، به مسکو، وزیر امور خارجه روسیه اقدامات کشورهای غربی برای ترغیب مسکو به موافقت با بررسی تحریم‌های احتمالی علیه سوریه در سازمان ملل متحد را نوعی «اخاذی» توصیف کرده است. به گزارش بی.‌بی.‌سی، سرگئی لاوروف دیروز، دوشنبه ۱۶ ژوئیه، پیش از دیدار با کوفی عنان، در کنفرانسی مطبوعاتی گفت که موضع روسیه در قبال درگیری‌های سوریه تغییری نکرده‌است.

او اضافه کرد که روسیه از هیچ‌یک از طرف‌ها جانبداری نمی‌کند و به دنبال حفظ صلح در منطقه است.

لاوروف گفت که واقع‌بینانه نیست از روسیه انتظار داشت که بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه، را به کناره‌گیری از قدرت ترغیب کند.

وزیر امور خارجه روسیه همچنین یکبار دیگر مخالفت روسیه را با قطعنامه‌ای که به تازگی مورد بحث اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد بوده است، اعلام کرد. براساس این قطعنامه، مدت ماموریت ناظران سازمان ملل متحد در سوریه افزایش می‌یابد، ولی موضوع تحریم دولت این کشور نیز مورد توجه بوده است.

روسیه یکی از کشورهای متحد سوریه به شمار می‌رود و گفته می‌شود که حمایت‌های مسکو از بشار اسد یکی از مهم‌ترین دلایل ادامه حکومت او در سوریه است.

روسیه بارها مانع از تصویب قطعنامه‌های سازمان ملل متحد برای مداخله نظامی خارجی در سوریه شده‌است.

کوفی عنان در فروردین ماه سال جاری نیز در سفری به مسکو با رییس‌جمهوری روسیه دیدار و درباره بحران سوریه گفت‌وگو کرده‌بود.

گفته شد‌ه‌است که رایزنی‌های عنان با مقامات روسیه و چین در آن زمان، زمینه‌ساز پذیرش طرح صلح پیشنهادیش از سوی دولت سوریه شده است. در تحولی دیگر مرتبط با سوریه، ‌بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه چین خواستار آن شد تا پکن از نفوذ خود بر دولت سوریه به منظور اجرای طرح کوفی عنان، استفاده کند.

روسیه و چین تاکنون دو‌بار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای محکومیت خشونت‌های دولتی در سوریه را وتو کرده‌اند. از سوی دیگر و همزمان با تلاش‌های دیپلماتیک برای پایان دادن به خشونت‌ها در سوریه، ساکنان دمشق و نیز مخالفان دولت، از بروز درگیری‌هایی شدید و کم‌سابقه در پایتخت سوریه خبر داده‌اند.

بر اساس گزارش‌ها، ستون‌های دود از برخی مناطق حومه‌ای دمشق در حال بلند شدن بوده‌است. گفته می‌شود که ارتش سوریه برای بیرون راندن نیروهای ارتش آزاد سوریه از این مناطق، با آنها درگیر شده‌است. به گزارش خبرگزاری رویترز، مخالفان سوری شب دوشنبه درگیری‌ها و ناآرامی‌ها را از مناطق جنوبی دمشق آغاز کردند و به نواحی دیگر کشاندند. در جریان این درگیری‌ها دست‌کم پنج نفر کشته و چندین نفر مجروح شده‌اند. دولت برای کنترل مخالفان و محاصره آنها، راه‌های منتهی به فرودگاه دمشق را مسدود کرده است. به گفته شاهدان عینی، صدای شلیک و انفجار در بسیاری از نقاط دمشق به گوش می‌رسد.

رامی عبد الرحمن مدیر دیده‌بان حقوق بشر سوریه یکشنبه در تماس با خبرگزاری فرانسه گفته است: «نیروهای دولتی با خمپاره برخی از محله‌های دمشق را هدف قرار می‌دهند.»

او با اعلام این‌که در عمده این محله‌ها، نیروهای ارتش آزاد سوریه - مخالفان مسلح بشار اسد- حضور دارند، تاکید کرد که هیچ‌گاه پایتخت سوریه شاهد درگیری‌هایی به این شدت و گستردگی نبوده است. عبد الرحمن افزود: «شدید‌ترین درگیری‌ها در محله‌های تضامن، کفرسوسه، نهر عیشه، سیدی قداد و قداد روی داده است و نیروهای دولتی برای باز پس گرفتن کنترل این محله‌ها در تلاش‌اند اما تا کنون موفق نشده‌اند.» در پی این حوادث، شورای ملی سوریه که در آن طیف‌های گسترده‌ای از معترضان این کشور حضور دارند، در بیانیه‌ای نسبت به «نتایج مصیبت بار درگیری‌های سرنوشت ساز» که در دمشق و حمص روی می‌دهد به جامعه جهانی هشدار داد.

در این بیانیه آمده است که نظام بشار اسد، پایتخت سوریه را به «میدان جنگی علیه محله‌های انقلابی» تبدیل کرده است.

این درگیری‌ها در شرایطی رخ داده است که مقامات

صلیب‌سرخ جهانی اعلام کرده‌اند که آنچه در سوریه در جریان است «یک جنگ داخلی» است. کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تا پیش از این تنها مناطقی چون حمص، ادلب و حماه را به عنوان مناطق جنگی اعلام کرده بود.

به نظر می‌رسد درگیری بین نیروهای دولتی و نیروهای ارتش آزاد سوریه در حال نزدیک شدن به مناطق مرکزی شهر دمشق است. گزارش شده‌است که در حاشیه جنوبی شهر، از تانک و خمپاره استفاده شده‌است. گفته شده‌است که ساکنان برخی مناطق دمشق، محل زندگی خود را ترک کرده‌اند و در بخش‌های دیگری از شهر نیز تظاهرات‌کنندگان خیابان‌ها و بزرگراه‌ها را مسدود کرده‌اند.