آزادی زندانیان سیاسی و محاکمه عاملان کشتار مردم تونس

عکس: GETTY IMAGES

ناآرامی‌ها در تونس دیروز و به دلیل حضور چهره‌های قدیمی در کابینه انتقالی ادامه یافت

احسان ابطحی

پلیس تونس دیروز برای متفرق‌کردن تظاهرکنندگانی که در اعتراض به دولت وحدت ملی جدید این کشور دست به تظاهرات زده ‌بودند، به گاز اشک‌آور متوسل شد. به گزارش رویترز، تظاهر‌کنندگان دیروز به‌دنبال اعلام دولت وحدت ملی از سوی محمد غنوشی، نخست‌وزیر تونس و حضور شماری از چهره‌های نزدیک به زین‌العابدین‌بن‌علی، رییس‌جمهوری پیشین که روز جمعه به عربستان گریخت، دست به تظاهرات زدند. تعدادی از چهره‌های سرشناس مخالف دولت پیشین در دولت وحدت ملی غنوشی حضور دارند اما حضور افرادی که در زمان بن‌علی هم وزیر بودند و در کابینه حضور داشتند، بسیاری از مردم تونس را خشمگین کرده‌است.

این در حالی است که صد‌ها نفر از هواداران احزاب مخالف دولت و اتحادیه‌های تجاری پیش از آنکه پلیس برای متفرق کردن آنان اقدام کند در مرکز شهر تونس، پایتخت کشور تونس، در فضایی آرام، مسالمت‌آمیز و به‌دور از خشونت دست به اعتراض زده‌بودند.

احمد الحاجی، یکی از دانشجویان تونسی در این‌باره گفت: «‌دولت جدید یک دولت ریاکار است. این یک توهین آشکار به انقلابی است که برای پیروزی آن جان بسیاری از مردم گرفته و خون‌های زیادی ریخته شده‌است.»

سامی بن حسن، یکی دیگر از تظاهر‌کنندگان هم در این‌باره گفت: «‌مشکلی که کابینه انتقالی دارد این است که شماری از چهره‌های قدیمی همچنان در کابینه جدید عضویت دارند.»

غنوشی اما در دفاع از کابینه خود تاکید می‌کند که بسیاری از وزرا به این دلیل در سمت‌های خود ابقا شده‌اند که به وجود آنان برای انتخابات آینده که قرار است طی دو ماه آینده برگزار شود، نیاز است.»نخست‌وزیر تونس که با رادیو ۱ اروپا گفت‌و‌گو می‌کرد در این‌باره اظهار داشت: «‌ما تلاش کردیم تا ترکیبی از نیروها و چهره‌های مخالف را در کابینه جدید انتخاب کنیم تا شرایط برای آغاز اصلاحات فراهم شود.»

غنوشی همچنین اظهار نظر‌ها درباره این موضوع را که دولت انتقالی جدید ادامه دیکتاتوری زین‌العابدین بن‌علی اما در لباسی جدید است را رد کرد.او در‌این‌باره گفت: «‌این موضوع کاملا غیر‌منصفانه است. امروز ما شاهد دورانی از آزادی هستیم که می‌توان آن را در خیابان‌ها و برنامه‌های تلویزیون مشاهده‌کرد.»

از سوی دیگر کمال مرجان، وزیر‌خارجه تونس در جریان سفر به مصر گفت که دولت انتقالی برای از میان برداشتن موضوعاتی مانند فساد که مردم را خشمگین کرده‌بود، تلاش خواهد کرد و برای برگزاری انتخابات جدید آماده می‌شود.مرجان در این‌باره گفت: «این احتمال وجود دارد که هیچکدام از اعضای دولت کنونی در دولت آینده عضویت نداشته باشند.»

این در شرایطی است که هفته‌ها تظاهرات علیه فقر و بیکاری در تونس که منجر به فرار بن‌علی از این کشور شد، نگرانی‌های جدی در میان سران حکومت‌های جهان عرب که ساختاری مشابه حکومت تونس دارند ایجاد کرده است. آنها از این نگرانند که سرنوشتی مشابه دیکتاتور پیشین این کشور پیدا کنند و به دنبال نا‌‌آرامی‌های مردمی حکومت‌هایشان ساقط شود.در همین حال در شامگاه سه‌شنبه، گزارش‌های مردمی متعددی درباره شنیده‌شدن پراکنده صدای گلوله به گوش می‌رسید اما با این حال به طرزی آشکار صدای گلوله از روز‌های قبل کمتر شنیده می‌شد.

در تحولی دیگر در بلوار مشهور حبیب بورقیبه که خیابانی عریض با درخت‌های بلند است و در کنار آن کافه و رستوران‌های فراوانی وجود دارد، برای اولین بار از هفته گذشته این کافه و رستوران‌ها، صندلی‌های خود را در کنار خیابان چیدند و فعالیت خود را از سر گرفتند.

در جریان نا‌آرامی‌های تونس خیابان حبیب بورقیبه شاهد شدید‌ترین درگیری‌‌های میان پلیس و مردم بود و همواره نیروهای امنیتی پرشماری در این خیابان حضور داشتند.

در همین حال عکاس خبرگزاری رویترز گزارش داد که گروه‌های محلی در آریانا، یکی از مناطق حومه شهر تونس به طور خود جوش به پاکسازی این منطقه پرداختند و تلاش می‌کردند تا آسیب‌های ناشی از چندین روز بی‌‌قانونی را به حالت پیشین در بیاورند.از سوی دیگر احمد فریعه، وزیر کشور تونس روز دوشنبه در گفت‌و‌گو با تلویزیون دولتی این کشور گفت که در جریان نا‌‌آرامی‌های چند هفته اخیر دست‌کم ۷۸ نفر کشته شده‌اند و خسارت‌های مالی ناشی از این نا‌‌آرامی‌ها حدود ۳ میلیارد دینار - ۶/۱ میلیارد دلار- بر‌آورد می‌شود. همزمان غنوشی وعده داد تا همه زندانیان سیاسی را آزاد کند و کسانی را که مظنون به فساد و اختلاس هستند مورد بازجویی قرار دهد.

نخست‌وزیر دولت انتقالی تونس همچنین قول داد تا کسانی را که در پشت صحنه کشتار مردم قرار داشتند به دادگاه بکشاند.