برگزاری انتخابات تونس تا 60 روز آینده

ناآرامی‌ها ادامه دارد- عکس:AP

احسان ابطحی

دولت انتقالی تونس که روز جمعه معرفی شد ابراز امیدواری کرد که سرنگونی زین‌العابدین‌بن‌علی، رییس‌جمهوری خلع شده تونس که از این کشور به عربستان گریخته است، تظاهر‌کنندگان را راضی کرده باشد اما ادامه اعتراض‌ها که دیروز و شنبه ادامه داشت نشان داد که مردم تونس به این مقدار قانع نیستند و می‌خواهند همه متحدان و نزدیکان بن‌علی از قدرت خارج شوند. در آخرین تحول روز گذشته، خبرگزاری آسوشیتد‌پرس به نقل از خبرگزاری TAP - خبرگزاری رسمی تونس- گزارش داد که رییس گارد ریاست‌جمهوری بن‌علی توسط پلیس دستگیر شده‌است.

به گزارش بی.‌بی.‌سی روز شنبه فواد المبزع، رییس مجلس تونس به عنوان رییس‌جمهوری موقت سوگند یاد کرد و از محمد غنوشی، نخست‌وزیر کنونی خواست تا بار دیگر تشکیل کابینه دهد. المبزع هم از رهبران گروه‌های مختلف سیاسی خواست تا برای تشکیل دولت وحدت ملی با احزاب مختلف وارد مذاکره شوند.

در همین حال نجیب چپی، از رهبران مخالف دولت سابق هم تایید کرده‌است که در کشور باید اصلاحات اساسی انجام شود.

این در شرایطی است که به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز دیروز صدای ناشی از تیر‌اندازی و شلیک گلوله در سرتاسر خیابان‌های شهر تونس، پایتخت کشور تونس همچنان به گوش می‌رسید و بیمارستان‌ها به دلیل آنکه ظرفیت پذیرش زخمی‌های ناشی از تصادفات را نداشتند، از پذیرفتن بیمار جدید خود‌داری می‌کردند.

پس از شلیک‌های رگبار‌گونه مسلسل‌ها در جنوب شهر تونس که بعد‌از‌ظهر روز شنبه رخ داد، تک‌تیر‌اندازان بر‌فراز ساختمان وزارت کشور مستقر شده و به سوی بلوار «الحبیب بورقیبه» نشانه رفته بودند. این در حالی است که گروه‌های حقوق بشری اعلام کردند که شماری جسد را بر دوش نیروهای امنیتی حتی پیش از آغاز بزرگ‌ترین درگیری میان آنان و مردم در روز جمعه مشاهده کرده‌اند. این گروه‌ها همچنین اعلام کردند که روز شنبه شهروندانی را مشاهده کرده‌اند که از ترس نیروهای پلیس به منازل مسکونی پناه می‌بردند.

روند خلا و سپس انتقال قدرت در تونس روز جمعه و زمانی آغاز شد که محمد غنوشی، نخست‌وزیر این کشور اعلام کرد که زین‌العابدین بن‌علی، رییس‌جمهوری تونس، کشور را ترک و اختیاراتش را به او واگذار کرده ‌است. پس از آن بود که صبح روز شنبه، غنوشی که یکی از متحدان بن‌علی به شمار می‌رود به طور ناگهانی پذیرفت که بر‌اساس قانون اساسی رییس‌مجلس در نبود رییس‌جمهوری قدرت را در دست خواهد گرفت و رییس‌جمهوری موقت خواهد بود. اکنون فواد المبزع، رییس‌مجلس قدرت را در دست گرفته‌است و مطابق قانون اساسی باید ظرف مدت ۶۰ روز برای تشکیل دولت جدید انتخابات برگزار کند.

خلا قدرت اخیر در تونس پس از آن ایجاد شد که زین العابدین بن علی پس از حدود یک‌ماه نا‌آرامی در این کشور که به دلایل اقتصادی شروع شده بود، از کشورش گریخت و به عربستان رفت.