رکورد بدهی 14 تریلیون دلاری آمریکا

گیتنر، وزیر خزانه‌داری آمریکا-عکس: AFP

شادی آذری

ایالات متحده به تازگی با مشکلی تردیدبرانگیز مواجه شده است. بدهی‌های دولت آمریکا به رکوردی تاریخی رسید و از ۱۴ تریلیون دلار تجاوز کرد؛ یعنی ۴۵۳۰۰ دلار به‌ازای هر آمریکایی. به گزارش آسوشیتد‌پرس این بدان معناست که کنگره آمریکا به‌زودی مجبور خواهد شد محدودیت قانونی برای بدهی‌ها را از میان بردارد تا به دولت محدوده اعتبارات بیشتری بدهد یا هزینه‌ها به شدت کاهش یابد تا میزان بدهی‌ها در محدوده تعیین شده فعلی باقی بماند. در هر دو صورت کپیتال‌هیل با احساسات فعالان جنبش حزب چای و مشکلات کسری بودجه مواجه است و مبارزه‌ای سخت را پیش‌رو دارد.

هم‌اکنون هر دو طرف یکدیگر را مورد سرزنش قرار می‌دهند چون واشنگتن سردرگم مانده است که چگونه دولت را در امور مالی دخالت دهد و در عین حال از پس تعهدات مالی جهانی برآید.لوایحی که به موجب آن‌ها محدوده بدهی‌ها افزایش می‌آید، جزو نامحبوب‌ترین لوایحی هستند که به کنگره ارائه می‌شوند.

وزیر خزانه‌داری آمریکا، تیموتی گیتنر می‌گوید شکست در افزایش نظارت بر وام‌گیری دولت می‌تواند به «یک فاجعه» تبدیل شود که شاید قابل مقایسه با فروپاشی مالی سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ باشد. جمهوری‌خواهان کنگره که در پیروزی ماه نوامبر، قدرت خود را به رخ کشیدند، می‌گویند نتایج انتخابات نشان می‌دهد که مردم از دولت بزرگ و هزینه‌های آن که منجر به کسری بودجه می‌شود، ناراضی‌اند و اکنون زمان آن است که علیه وام‌گیری‌های بیشتر دولت ایستادگی شود.

مقابله با افزایش محدوده بدهی‌ها از اولویت‌های جنبش حزب چای و سایر محافظه‌کاران طرفدار دولت کوچک در آمریکا شده است. تاکنون اکثریت جدید جمهوری‌خواه کنگره، پرتلاش ظاهر شده‌اند. جمهوری‌خواهان در صدد هستند تا در سال جاری میلادی ۱۰۰ میلیارد دلار از هزینه‌های داخلی کشور بکاهند. آن‌ها یک تغییر در قوانین را در دستور کار دارند که مسوولیت آن را سخنگوی مجلس نمایندگان، جان بوهنر بر عهده گرفته است. بر اساس این تغییر، افزایش محدوده بدهی‌های دولت متوقف خواهد شد.

بدهی‌های دولت آمریکا انباشتی است که حاصل سال‌ها هزینه دولت، به‌رغم وجود کسری بودجه بوده است. سابقه آن حتی به دوران جورج واشنگتن برمی‌گردد. معمولا میزان بدهی‌ها در دوران جنگ افزایش می‌یابد و در دوران صلح کاهش. جالب آنکه نزدیک به نیمی از بدهی‌های ملی آمریکا ظرف شش سال گذشته ایجاد شده است. این بدهی از ۶/۷ تریلیون دلار در ژانویه ۲۰۰۵ یعنی هنگامی که جورج دبلیو بوش دومین دوره ریاست‌جمهوری خود را آغاز کرد، به ۶/۱۰ تریلیون دلار در روز نخست ریاست‌جمهوری اوباما رسید و اکنون این رقم به ۰۲/۱۴ تریلیون دلار رسیده است. این دوره زمانی، دو جنگ و عمیق‌ترین رکود اقتصادی از دهه ۱۹۳۰ را برای آمریکا در بر داشته است.

با توجه به آنکه تنها سال مالی ۲۰۱۰ برای آمریکا ۷/۱ تریلیون دلار کسری بودجه در پی داشته است و در سال جاری دولت آمریکا ۳/۱ تریلیون دلار بیشتر از درآمدهایش هزینه می‌کند، کسری بودجه سالانه، هر روز بر بدهی‌های ملی آمریکا ۴ میلیارد دلار می‌افزاید و فشارها نیز بر دولت آمریکا تشدید می‌شود.