دفاع برنانکه از برنامه جدید فدرال رزرو

عکس:GETTY IMAGES

شادی آذری

فدرال رزرو آمریکا در جلسه خود که روز چهارشنبه گذشته تشکیل داد، اعلام کرد که قصد دارد ۶۰۰ میلیارد دلار از طریق خرید اوراق قرضه به اقتصاد کشورش تزریق کند. در پی اعلام این تصمیم اما برخی از تحلیلگران اظهار داشتند که این برنامه می‌تواند موجب ایجاد تورم در اقتصاد آمریکا شود. روز شنبه اما رییس فدرال رزرو، بن برنانکه در دفاع از این برنامه گفت که فدرال رزرو قصد دارد با تزریق ۶۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد ضعیف کشور کمک کند و این برنامه موجب افزایش تورم نخواهد شد.

برنانکه گفت: «ما قصد نداریم تورم ایجاد کنیم، هدف ما ارائه محرک‌های بیشتر است تا به احیای اقتصادی کمک شود و از خطر بالقوه کاهش بیشتر تورم که تصور می‌کنم همه ما موافقیم آن هم می‌تواند خطرناک باشد، جلوگیری کنیم.» برنانکه در مراسم صدمین سالگرد اجلاس جکیل آیلند که منجر به ایجاد نظام بانک مرکزی در آمریکا شد سخن می‌گفت. در اقتصادی که نرخ رشد سالانه آن تنها ۲ درصد و نرخ بیکاری آن ۶/۹ درصد است تصمیم جدید فدرال رزرو خواهد توانست جان تازه‌ای به احیای اقتصادی ضعیف آمریکا ببخشد، اگرچه که ممکن است این تصمیم بحث‌برانگیز باشد.

برنانکه با ذکر این مطلب سعی کرد حاشیه‌های رویکرد غیرمتعارف سیاست فدرال‌رزرو را فرونشاند و گفت که خرید دارایی‌ها می‌تواند موجب رونق رشد اقتصادی شود همانطور که کاهش نرخ بهره این‌کار را می‌کند. تصمیم جدید فدرال رزرو در شرایطی اتخاذ شده است که پیش از این نرخ بهره در آمریکا به نزدیک صفر رسیده و دولت ۷/۱ تریلیون دلار اوراق قرضه دولتی و بخش مسکن را در خلال بحران مالی خریده بود. این تصمیم جدید در راستای تسهیل پولی که توسط بازارهای مالی مورد استقبال قرار گرفت، به نظر برخی از اقتصاددانان و تحلیلگران به عنوان اقدامی بحث‌برانگیز تلقی شد.

مخالفان این تصمیم بر این باورند که این تصمیم خطرات زیادی از جمله حباب قیمت دارایی‌ها و تورم در آینده را در بر خواهد داشت و خطرات آن بیش از منافعش است. اما برنانکه می‌گوید فدرال رزرو به دنبال ثبات قیمت‌ها و ثبات در وضعیت اشتغال است و در عین حال موظف است هرگونه حمایتی را برای اقتصاد ارائه دهد تا در زمان مقتضی به هر دو هدفش برسد. وی افزود: «ما به هدف خود در زمینه تثبیت قیمت‌ها، پایبندیم. من با هر نظری مبنی بر اینکه ما تورم را به سطح بالایی می‌رسانیم، مخالفم.» وی افزود: «از ابتدای بحران مالی ما شاهد افت شدید قیمت‌ها بوده‌ایم. ما نباید از چنین شرایطی راضی باشیم که در آن هم با بحران بیکاری مواجهیم و تورم در سطحی پایین‌تر از سطح مورد توافق عموم قرار دارد و به نظر می‌رسد با گذشت زمان تورم رو به کاهش هست. این نشانه‌ای است از اینکه ما باید اقدامات بیشتری انجام دهیم و این انگیزه ما برای اتخاذ تصمیم جدید در فدرال رزرو بود.»