اقتصاد کم‌رونق جهان در سال 2010

گروه بین‌الملل- اگرچه همه پیش‌بینی‌های اقتصادی حکایت از احیای اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۰ دارد، اما همه شواهد براین واقعیت صحه می‌گذارند که این احیای اقتصادی چندان پر‌قدرت نخواهد بود. سال ۲۰۰۹ برای اغلب کشورهای جهان بخصوص کشورهای توسعه یافته سال سختی بود. رکود اقتصادی در همه بخش‌ها به‌وضوح مشاهده شد. آمار بیکاری در بسیاری نقاط جهان به رکورد تاریخی رسید و بزرگترین دغدغه سرمایه‌گذاران محتاط بیش از آنکه کسب سود زیاد باشد، حفظ سرمایه بود.

اگرچه گفته می‌شود سال ۲۰۱۰ سال پایان این بحران است، اما بنا به برآوردهای صندوق بین‌المللی پول محو همه تبعات این بحران مالی و مشاهده رونق در همه بخش‌های اقتصاد دست‌کم هفت سال طول می‌کشد و این تنها در صورتی است که بحران جدیدی پدید نیاید.

بر اثر بحران مالی جهان ماشین‌آلات بسیاری از کارخانجات خاموش شده است و بسیاری از کارکنان شرکت‌ها و مراکز تولیدی-صنعتی شغل خود را از دست داده‌اند. کارشناسان بر این باورند که نیمه‌ دوم سال ۲۰۱۰ زمان حرکت دوباره موتور اقتصاد جهان است. اکثر کارشناسان چنین برآوردی از دوره‌ رونق دارند و آینده‌ای به مراتب بهتر از تجربه سال ۲۰۰۹ برای صنایع جهان پیش‌بینی می‌کنند. اما همه چیز به مصرف‌کنندگان بستگی دارد. مصرف‌کنندگانی که هنوز ترسشان از بحران مالی نریخته است و با وسواس پول خرج می‌کنند. آنچه می‌توان از خرید شب کریسمس امسال آمریکایی‌ها نتیجه گرفت این است که آنها نسبت به قبل بیشتر خرید کرده‌اند اما باید دید آیا این وضع در همه ماه‌های سال پیشرو تداوم خواهد یافت یا نه.

بر اساس آمار انتشار یافته از فروش خرده‌فروشی، میزان فروش خرده‌فروشان آمریکایی از یکم نوامبر تا ۲۴ دسامبر ۶/۳ درصد رشد نشان داده است. این رقم در سال پیش ۳/۲ درصد بوده است.

مایکل مک نامارا، معاون یک شرکت مشاوره‌ای کارت‌های اعتباری مستر کارد به‌نام اسپندینگ پلاس، در این مورد می‌گوید: سال گذشته اقتصاد جهان در «وضعیت بحرانی» قرار داشت اما امسال در «شرایط ثبات» قرار خواهد گرفت. اما یک مشاور خرده‌فروشی به‌نام فلیکینگر می‌گوید: «خرده‌فروشان که دسامبری مایوس‌کننده را پشت‌سر گذاشتند، به ژانویه‌ای پررونق برای ادامه حیات خود نیاز دارند. حتی برای خرده‌فروشان هم درآمد کم دردسر ساز شده است.»

آنچه مسلم است رونقی که برای سال آینده پیش‌بینی می‌شود، خود را در خرده‌فروشی کالاهای مصرفی نشان نمی‌دهد. سازمانی واقع در نورنبرگ به نام «سازمان مصرف‌پژوهی»، بر این باور است که روحیه خریداران در آخر سال ۲۰۰۹ نسبت به ابتدای سال بدتر شده است. ترس از بیکار شدن موجب شده است که مصرف‌کنندگان محتاط عمل کنند.

هر چند امید به ۲۰۱۰ معقول به‌نظر می‌رسد، اما آنچه در این سال شاهد خواهیم بود، رونقی بی‌رمق خواهد بود. بحران به سر می‌رسد، اما مسلما رشد اقتصادی از سطحی به مراتب پایین‌تر از سطح پیش از بحران پا می‌گیرد.