رتبه‌بندی تولید ناخالص داخلی کشورهای دنیا
مونا مشهدی رجبی- صندوق بین‌المللی پول در گزارشی به طبقه بندی تولید ناخالص داخلی کشورهای مختلف دنیا بر مبنای ارزش تولید ناخالص داخلی در سال 2008 میلادی پرداخته است.

بر مبنای این گزارش ارزش تولید ناخالص داخلی دنیا در سال ۲۰۰۸ میلادی برابر با ۸۱۲/۶۰۶۸۹‌میلیارد دلار آمریکا بوده است و ارزش تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا معادل ۱۱۵/۱۸۳۹۴‌میلیارد دلار اعلام شده است. مطالعات نشان می‌دهد در سال ۲۰۰۸ میلادی اتحادیه اروپا تقریبا ۳۰‌درصد از تولید ناخالص داخلی دنیا را تشکیل می‌دهد و تاثیرگذارترین منطقه در دنیا محسوب می‌شود. بر طبق این گزارش ارزش تولید ناخالص داخلی ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۰۸ میلادی برابر با ۶/۱۴۲۶۴‌میلیارد دلار بوده است و این کشور سازنده کمتر از ۲۴‌درصد تولید ناخالص داخلی دنیا بوده است.
صندوق بین ‌المللی پول در ادامه این گزارش طبقه بندی کشورهای جهان پرداخته است. بر طبق این گزارش در سال 2008 میلادی دومین اقتصاد دنیا از نظر ارزش تولید ناخالص داخلی کشور ژاپن بود . در این سال ارزش تولید ناخالص داخلی این کشور آسیایی که دومین اقتصاد بزرگ دنیا است برابر با 4923/761‌میلیارد دلار بود. ارزش تولید ناخالص داخلی کشور چین در سال 2008 میلادی برابر با 614/4401‌میلیارد دلار آمریکا اعلام شد که جایگاه سومین اقتصاد بزرگ دنیا را از آن خود کرده است. سهم اقتصاد ژاپن و چین در تولید ناخالص داخلی دنیا در سال 2008 میلادی به ترتیب 8‌درصد و 7‌درصد اعلام شده است . این دو کشور در کنار هم سهمی کمتر از آمریکا در اقتصاد دنیا دارند و به همین دلیل نمی‌توان تصور کرد در آینده‌ای نزدیک بتوانند جای آمریکا را در اقتصاد دنیا بگیرند و رهبری اقتصاد جهان را از آن خود کنند.
طبق این گزارش کشورهای آلمان، فرانسه انگلیس و ایتالیا به ترتیب در جایگاه چهارم تا هفتم این جدول قرار دارند. بنابراین از هفت کشوری که بزرگترین بازیگران در تولید ناخالص داخلی دنیا هستند، شش کشور عضو سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی هستند و در زمره کشورهای صنعتی قرار دارند و تنها چین به عنوان یک کشور در حال توسعه نقشی قابل توجه در جهان دارد. دومین کشور در حال توسعه در این جدول کشور روسیه است که جایگاه هشتم را به خود اختصاص داده است. سهم این کشور در تولید ناخالص داخلی دنیا کمتراز ۲‌درصد است. در سال ۲۰۰۸ میلادی ارزش تولید ناخالص داخلی روسیه برابر با ۵۸۶/۱۶۷۶‌میلیارد دلار آمریکا بوده است. برزیل سومین کشور در حال توسعه در این جدول بود که جایگاه دهم را از آن خود کرده بود و هند با کسب جایگاه دوازدهم در جدول سومین کشور در حال توسعه بزرگ محسوب می‌شود. در این جدول ایران جایگاه بیست و هشتم را در جهان از آن خود کرده است . ارزش تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۰۸ میلادی برابر با ۸۲۰/۳۴۴‌میلیارد دلار آمریکا اعلام شده است .این کشور دهمین کشور در میان کشورهای در حال توسعه است. ایران در این رده بندی بالاتر از کشورهایی مثل آرژانتین، آفریقای جنوبی،‌تایلند،امارات، مالزی، رومانی،‌ اوکراین و مجارستان قرار گرفته است. رتبه این کشورها از نظر قدرت اقتصادی به ترتیب ۱۱، ۱۳، ۱۴، ۱۷، ۱۵، ۱۹، ۲۰ و ۲۷ اعلام شده است.
تولید ناخالص داخلی آرژانتین که بعد از ایران در رتبه یازدهم قرار گرفته است 326میلیارد دلار اعلام شده است. جزیره کوچک کاریباتی نیز با تولید ناخالص داخلی 137میلیون دلاری به عنوان کوچک‌ترین قدرت اقتصادی جهان شناخته شده است. در این بخش جدول ارائه شده توسط صندوق بین‌المللی پول در مورد ارزش تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان در سال 2008 میلادی را می‌بینید: