گروه بین‌الملل- با انتشار گزارش ضعیف‌تر از انتظار وضعیت اشتغال در آمریکا که از تداوم مشکلات در بزرگترین اقتصاد جهان حکایت داشت، اغلب بازارهای آسیایی روز جمعه را با سقوط شاخص‌هایشان سپری کردند. البته افت ارزش سهام آسیا در مقایسه با افت شدیدی که وال‌استریت تجربه کرد، ناچیز است. خوش‌بینی‌ها در مورد اقتصاد آمریکا که بازاری حیاتی برای کالاهای آسیایی محسوب می‌شود پس از آن رنگ باخت که دولت آمریکا اعلام کرد کارفرمایان این کشور تنها در ماه ژوئن ۴۶۷,۰۰۰نفر را بیکار کردند.

این رقم بسیار بیشتر از رقم ۳۶۳,۰۰۰ نفر بود که اقتصاددانان پیش‌بینی کرده بودند و اولین کاهش مشاغل را در یک ماه از ماه ژانویه تاکنون رقم زد. همزمان با آن نرخ بیکاری در ایالات متحده نیز به رقم ۵/۹‌درصد رسید که بالاترین رکورد بیکاری از سال ۱۹۸۳ تاکنون است.

طی ماه‌های اخیر با بازگشت اقتصاد جهانی به زندگی و تلاش شرکت‌ها برای افزایش موجودی کالاهای‌شان تجارت بین‌المللی نیز کمی‌ جان گرفت و سرمایه‌گذاران موجب افزایش شاخص‌های بورس‌های جهانی شدند. اما اخبار ترسناک از بازار کار آمریکا موجب بازگرداندن نگرانی‌ها شد. نگرانی از این‌که حتی اگر رکود به طور رسمی‌در اواخر سال جاری میلادی پایان پذیرد، احیای اقتصاد آمریکا به این زودی امکان‌پذیر نخواهد بود.

آرجونا ماهندران، سرپرست بخش استراتژی سرمایه‌گذاری آسیایی از بانک خصوصی اچ اس بی سی سنگاپور می‌گوید: «هنوز بنیان‌های اقتصادی مناسب به‌نظر نمی‌رسند و هرچه می‌گذرد امیدها کمتر می‌شود.» بنا به پیش‌بینی او بازارهای سرمایه طی ماه‌های آینده شاهد سقوطی ۱۵ تا ۲۰‌درصدی خواهند بود.

روز جمعه میانگین نیکی ۲۲۵ ژاپن ۰۸/۶۰ واحد یا ۶/۰‌درصد سقوط کرد و به ۰۷/۹،۸۱۶ واحد رسید. شاخص هنگ‌سنگ هنگ‌کنگ نیز با ۵۷/۸ واحد یا ۱/۰‌درصد سقوط به ۴۴/۱۸،۱۶۸ واحد رسید.

شاخص اصلی استرالیا ۴/۱‌درصد و شاخص اصلی سنگاپور هم ۹/۰‌درصد سقوط کرد. در کره شاخص کاسپی نزدیک به ۶/۰‌درصد افزایش یافت. شاخص سنسکس هندوستان نیز شاهد افزایشی ۴/۰‌درصدی بود. شاخص شانگهای کامپوزیت چین تغییری نکرد.

به‌رغم کاهش‌های اخیر بازارهای جهانی یکی از قدرتمندترین فصل‌های خود را طی چند سال گذشته تجربه کردند. با بازگشت اشتهای سرمایه‌گذاران برای رشد و دارایی‌های پرخطرتر، هندوستان، چین و سایر بازارهای نوظهور به قدرتمندترین بازیکنان این عرصه بدل شدند.

روز جمعه بازارهای آمریکا به مناسبت روز استقلال تعطیل بودند.