مونا مشهدی رجبی
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد - آنکتاد- در گزارش اخیر خود اعلام کرد در سه ماه اول سال ۲۰۰۹ میلادی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی و ادغام شرکت‌های کشورهای مختلف و مشارکت انها با یکدیگر بیشتر از ۵۰ درصد تنزل پیدا کرده است.

بر طبق گزارش‌های موجود در سه ماه ابتدایی سال جاری میلادی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی 54 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر بود و نرخ ادغام و مشارکت نیز 77 درصد کمتر از سال قبل بوده است. آنکتاد در بخشی از گزارش خود ضمن هشدار در مورد کاهش سرمایه‌گذاری و تاثیر منفی آن روی اقتصاد کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه دنیا نوشت: «در صورتی‌که وضعیت اقتصادی دنیا در سال 2009 میلادی مشابه سه ماه اول باشد و سرمایه‌گذاری نیز همان روند را طی کند تا انتهای سال جاری میلادی شاهد کاهش بیشتر از 57 درصدی سرمایه‌گذاری در دنیا خواهیم بود و این به معنای فراهم شدن زمینه برای تنزل بیشتر نرخ رشد اقتصادی دنیا و افزایش بحران در بخش‌های مختلف جهان است. بر طبق اطلاعات جمع‌آوری شده در سه ماه اول سال 2009 میلادی 57 کشور دنیا که سالانه در مجموع 60 درصد سرمایه‌های خارجی را جذب می‌کنند تنها 136‌میلیارد‌دلار سرمایه خارجی را در خود جای داده‌اند در حالی‌که در سه ماه اول سال قبل درون‌ریز سرمایه‌های خارجی در این کشورها برابربا 294میلیارددلار آمریکا بوده است.
از طرف دیگر ارزش ادغام‌ها و مشارکت‌های بین کشوری در سه ماه اول سال برابر با ۷/۵۶ میلیارد دلار اعلام شد در حالی‌که در سه ماه اول سال قبل مجموع ارزش این بخش برابر با ۹/۲۴۶ میلیارد دلار آمریکا بوده است.
ارزش مشارکت‌ها و ادغام‌های بین مرزی در سال 2008 میلادی معادل 2/673 میلیارد دلار آمریکا اعلام شد.
آنکتاد در بخش دیگری از گزارش مفصل خود آورده است : «از آنجا که کشورهای توسعه یافته و صنعتی به دلیل ایجاد بحران اقتصادی مسول اصلی کاهش سرمایه‌گذاری خارجی در دنیا هستند در سه ماه اول سال ۲۰۰۹ میلادی ۶۰ درصد کمتر از سال قبل سرمایه خارجی جذب کردند. در این سال سرمایه‌گذاری خارجی در کشورهای در حال توسعه دنیا نیز تقلیل یافته است ولی نرخ کاهش سرمایه‌گذاری خارجی در کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای در حال گذار در سال جاری میلادی برابر با ۲۵ درصد اعلام شده است.
در سال قبل ارزش سرمایه‌گذاری در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعه یافته کاهش یافت و انتظار می‌رود با ادامه این روند اقتصاد این کشورها آسیب‌های بزرگی متحمل شوند.
آنکتاد یکی از بزرگترین معضلات کنونی اقتصاد دنیا را حمایت بیش از حد برخی از کشورها از اقتصاد داخلی و ایجاد محدودیت در تجارت بین‌المللی ذکر کرد و افزود: «این حمایت‌های نابه‌جا سبب می‌شود تا سرمایه‌گذاران خارجی تمایلی برای ورود به کشورهای مختلف نداشته باشند زیرا نمی‌توانند از حقی برابر با تولیدکنندگان داخلی بر خوردار باشند و حتی در صادرات تولیداتشان به کشورهای دیگر نیز با مشکل مواجه خواهند بود. این مشکل برای کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعه یافته است زیرا وابستگی کشورهای در حال توسعه به سرمایه های خارجی بسیار بیشتر از کشورهای توسعه یافته است.»
آنکتاد سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در دنیا درسه ماه اول سال 2008 میلادی را برابر با 294 میلیارد دلار آمریکا اعلام کرد که در ماه‌های بعد از آن و با تشدید بحران اقتصادی به تدریج تنزل پیدا کرده است. ولی بیشترین نرخ کاهش سرمایه‌گذاری در سال جاری اتفاق افتاد.
این مرکز ارزش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در جهان در سه ماه اخر سال قبل را برابر با ۲۰۶ میلیارد دلار و در سه ماه اول سال جاری میلادی را برابر با ۱۳۶ میلیارد دلار آمریکا اعلام کرده است.
در این بخش جداول ارائه شده توسط آنکتاد در مورد سرمایه‌گذاری در کشورهای مختلف دنیا را می بینید: