باهره دامغانی- در ایالات‌متحده آمار و ارقام اقتصادی همچنان ناامیدکننده است. براساس گزارش اخیر وزارت بازرگانی آمریکا، تعداد شغل‌های از دست رفته در ماه مارس ‌۸۰۰۰۰ شغل است که خود نشانه‌ای غم‌انگیز از ناتوانی بزرگ‌ترین اقتصاد جهان به شمار می‌رود. با این همه در بازارها اتفاق متفاوتی رخ داد و فعالان بازار بی‌اعتنا به افزایش تعداد بیکاران در سراسر هفته سود نسبتا متعادلی را تجربه کردند. در واقع به نظر می‌رسید با آغاز سه ماه دوم سال وال‌استریت آن چیزی را که به شدت نیاز داشت؛ یعنی «اعتماد» پیدا کرد. تحلیل‌گران معتقدند در واقع هیچ‌ چیزی درباره اقتصاد تغییر نکرده است. در عوض آنچه تغییر کرده است، نگاهی است که سرمایه‌گذاران به بازار داشتند. در‌حال‌حاضر سرمایه‌گذاران با بازگشت برخی از موسسات بزرگ مانند صندوق‌های بزرگ مالی (Hedge Funds) به بازار و سر و سامان گرفتن وضعیت بانک‌ها و موسسات مالی تصمیم گرفته‌اند که برای افزایش سود تلاش کنند به جای اینکه اجازه دهند جریان منفی بازار و ضرر آنها ادامه یابد.

البته عامل مهمی به تقویت نگاه مثبت در بازار کمک کرد و آن افزایش در شاخص اعتماد بود. شاخص نوسانات ارزی که اغلب از آن به شاخص‌ترس یاد می‌شود، در ۲۳ مارس تنزل یافت که به معنای کاهش نگرانی و تنش در خیابان‌ها و زندگی عادی مردم است. با این همه عده‌ای از تحلیل‌گران معتقدند اقتصاد در‌حال‌حاضر در شرایط شکننده و متزلزلی قرار دارد، مخصوصا اینکه مردم گمان می‌کنند که خبرهای بدی در پشت پرده نهان است که در روزها و ماه‌های آتی آشکار خواهد شد.

هنری پائولسون، وزیر خزانه‌داری ایالات‌متحده از طرحی به نام «سیستم تنظیم‌کننده مالی» سخن گفت. این طرح به بانک مرکزی ایالات‌متحده اختیارات و قدرت بیشتری برای رسمی کردن تلاش‌هایش برای بازگرداندن ثبات به بازار اعطا می‌کند. کار بر روی این طرح از بهار گذشته آغاز شده است، درست قبل از آنکه بحران وام‌های Sub-prime ظاهر شود؛ اما پائولسون دریافته بود تا زمانی که بحران کمبود اعتبارات رفع نشود، این طرح قابل‌اجرا نخواهد بود. با اینکه این طرح، مناسب و ضروری به نظر می‌رسد؛ اما با توجه به مخالفان قدرتمندی که این طرح دارد، بعید است این طرح تصویب شود.

سرانجام برای اولین بار بن برنانکی، رییس بانک مرکزی ایالات‌متحده پذیرفت که اقتصاد آمریکا می‌تواند در نیمه اول سال جاری دچار کسادی شود؛ اما در عین حال برنانکی درباره اقدامات اضطراری اخیر دولت خوش‌بین است و معتقد است که این اقدامات می‌تواند تاثیرات کسادی را محدود و به رشد اقتصادی کمک کند. برخی آمار و ارقام خوش‌بینی بن برنانکی را توجیه می‌کند. شاخص میزان عرضه محصولات صنعتی افزایش محدودی یافته است و از ۳/۴۸ به ۶/۴۸ در ماه مارس ترقی کرده است.

این میزان افزایش برای بازار هنوز خبر خوبی نیست. خبر خوب افزایش شاخص به بالاتر از واحد ۵۰ است.

در منطقه یورو، تورم همچنان شتابان است و بانک مرکزی را به چاره‌جویی برای این چالش مهم فرا می‌خواند. تورم منطقه یورو از ۳/۳درصد در ماه فوریه به ۵/۳درصد در ماه مارس ترقی یافته است. بانک مرکزی اروپا تاکنون از افزایش نرخ بهره جلوگیری کرده است؛ زیرا از سویی دیگر با کاهش نرخ رشد اقتصادی مواجه است و آن راه‌حل دیگر و متناقضی می‌طلبد.

تولیدات کارخانه‌ها در ژاپن نسبت به سال قبل افسرده‌تر به نظر می‌رسند. براساس تازه‌ترین گزارش بانک تنکن درصد موازنه کمپانی‌های بزرگ در ژاپن از واحد ۱۹ در ماه دسامبر به ۱۱ در ماه مارس تنزل یافته است. در مجارستان هم بانک مرکزی این کشور برای مهار تورم، نرخ بهره کشور را از ۵/۷درصد به ۸درصد افزایش داد. حدنصاب تورم در مجارستان ۳درصد است و با افزایش تورم، دولت مجارستان برای بازگرداندن آن به سطح حدنصاب بانک مرکزی، نرخ بهره را افزایش داد.