گروه بین‌الملل- انتخابات پارلمانی سراسری پاکستان که قرار بود روز هشتم ژانویه برگزار شود، دست کم برای مدت یک ماه به تعویق افتاد. این تصمیم پس از آن گرفته شد که سه روز احزاب و نمایندگان دولت به بحث و مذاکره در خصوص برگزاری انتخابات در زمان مقرر پرداختند. به گزارش آسوشیتدپرس، کمیسیون سراسری انتخابات پاکستان دیروز در جلسه خود که دو بار در روزهای گذشته به تاخیر افتاده بود با تعویق زمان انتخابات و برگزاری آن در ماه فوریه موافقت کرد. رییس کمیسیون انتخاباتی پاکستان این خبر را تایید کرده است.

موضوع تعویق زمان انتخابات و چگونگی برگزاری آن از اولین موضوعاتی بود که پس از ترور بی‌نظیر بوتو، نخست‌وزیر اسبق و رهبر حزب مردم پاکستان در روز ۲۷دسامبر ۲۰۰۷ مطرح شد. با این وجود حزب مردم که بلافاصله بلاوال بوتو فرزند ۱۹ساله خانم بوتو را به این پست برگزید اعلام داشت که با تعویق انتخابات به زمان دیگر مخالف است و برقراری دموکراسی و برگزاری انتخابات آزاد را بهترین راه انتقام گرفتن از تروریست‌ها می‌داند.

از سوی دیگر حزب مسلم لیگ شاخه‌نواز که با مرگ خانم بوتو اصلی‌ترین حزب مخالف دولت به حساب می‌آید نیز با برگزاری انتخابات در زمانی به غیر از هشتم ژانویه مخالفت کرد و گفت: که این تعویق موجب خدشه‌دار شدن دموکراسی در پاکستان خواهد شد. همچنین نوازشریف رهبر این حزب نیز اعلام کرد که حزبش انتخابات را تحریم نخواهد کرد. هر چند به او و برادرش اجازه شرکت در انتخابات داده نشده است.

با این حال سران شاخه قائد حزب مسلم لیگ که از دولت پرویز مشرف حمایت می‌کنند، بلافاصله پس از ترور بی‌نظیر بوتو، خواستار به تعویق افتادن انتخابات به منظور جلوگیری از بر هم خوردن نظم آن شدند. درگیری‌هایی که پس از مرگ بی‌نظیر بوتو در پاکستان به راه افتاده تاکنون ده‌ها میلیون دلار خسارت به بار آورده است و مقامات رسمی مرگ ۵۸نفر را در این درگیری‌ها تایید کرده‌اند. خبرگزاری‌ها تعداد کشته‌شدگان را چند برابر این رقم ذکر کرده‌اند.

خبر تاخیر در انتخابات در حالی منتشر شده است که احزاب مخالف دولت آن را قبول نکرده‌اند. احسان اقبال سخنگوی حزب مسلم لیگ با انتقاد از دولت پرویز مشرف در تعویق انتخابات گفت: برگزار نشدن این انتخابات به ناآرامی‌های پس از مرگ خانم بوتو اجازه می‌دهد تا تداوم پیدا کنند. برگزار کردن انتخابات تنها راه پایان دادن به تظاهرات و خشونت است.

در همین حال نواز شریف که دولتش در سال ۱۹۹۹ به وسیله کودتای پرویز مشرف سرنگون شد، در اظهارنظر جنجال‌برانگیز بار دیگر از پرویز مشرف درخواست کرد تا از پست ریاست‌جمهوری پاکستان کناره‌گیری کند. به گفته نواز شریف تنها راه پایان دادن به درگیری‌های پاکستان کناره‌گیری پرویز مشرف است.

تحلیلگران عقیده دارند اکنون اوضاع به سود حزب مردم است هرچند این حزب اسما از سوی یک پسر نوزده ساله که تجربه‌ای در سیاست‌ورزی ندارد، اداره می‌شود و نفر دوم حزب یعنی آصف علی زرداری همسر خانم بوتو نیز که قرار است نقش ویژه‌ای ایفا کند با پرونده‌های مسکوت‌مانده فساد مالی روبه‌رو است که هر زمان که دولت بخواهد قادر به فعال کردن دوباره آنها است.

در این شرایط است که حزب مردم از داشتن یک رهبر مقتدر و مسلط به امور، محروم شده است. به همین دلیل بزرگان حزب مردم عقیده دارند که انتخابات هرچه زودتر برگزار شود، شانس بیشتری برای آنها دارد، چراکه هنوز تاثیر مرگ بی‌نظیر بوتو اثر قوی دارد و می‌تواند نیروهای مردمی را به سود این حزب بسیج کند.

این دقیقا همان حسی است که دیگر احزاب را نیز تشویق می‌کند تا انتخابات را در هشتم ژانویه برگزار کنند.