روندها
اقتصاد جهان در هفتهای که گذشت - ۱۴ آبان ۸۶
گروه بینالملل - بازارهای سهام در هفته گذشته، هفتهای پرتنش و اضطراری را پشت سر گذاشتند، هر چند روزهایی را تحتتاثیر گزارش درآمد کمپانیها با ترقی سپری کردند اما به طور کلی هفتهای متشنج برای بازارهای سهام بود. بخشی از این تنش به جلسه بانک مرکزی آمریکا باز میگذاشت که قرار بود درباره نرخ بهره تصمیمگیری کند. بانک سرانجام پس از دو روز گفتوگو و مذاکره نرخ بهره را ۲۵/۰درصد تنزل داد و آن را به ۵/۴درصد رساند. تنها یک نفر از روسای بانکهای مرکزی ایالتی که عضو کمیته تصمیمگیری هستند به عدمتغییر رای داد. بازار امیدوار و منتظر بود که بانک نرخ بهره را کاهش دهد اما بیانیه بانک مرکزی که احتمال کاهش نرخ بهره را در جلسه آتی بانک تقریبا بعید میدانست، باعث تشدید اضطراب بازار در روز پنجشنبه شد. سیاستگذاران بانک مرکزی تنها با مشکل کسادی مسکن مواجه نیستند، بلکه کاهش ارزش دلار که میتواند فشارهای تورمی را تقویت کند. نگرانی مهم آنها است بهویژه آنکه کاهش ارزش دلار سبب افزایش قیمت نفت شده است که میتواند به افزایش هزینهها بینجامد. قیمت نفت در حال حاضر رکورد ۹۶دلار برای هر بشکه را شکسته است.
سایر بانکهای مرکزی راهی متفاوت از بانک مرکزی آمریکا در پیش گرفتند. بانک مرکزی سوئد نرخ بهره را ۲۵/۰درصد افزایش داد و نرخ بهره را در این کشور به ۴درصد رساند. مقامات بانک مرکزی سوئد از احتمال افزایش نرخ بهره در آینده نیز خبر دادند. بانک مرکزی هند نرخ بهره را تغییر نداد اما میزان ذخایر نقدی خود را افزایش داد. بانکهای مرکزی ژاپن، نروژ، مجارستان، لهستان و مالزی هم نرخ بهره خود را تغییر ندادند.
اما براساس برآوردهای اولیه، تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه سوم ۹/۳درصد رشد نشان میدهد. این خبر خوبی برای اقتصاد جهان و شرکای تجاری ایالاتمتحده است که از کسادی اقتصاد آمریکا بیم دارند. به هر حال خبر افزایش تولید ناخالص داخلی ایالاتمتحده فراتر از انتظار و پیشبینی اقتصاددانان بود که به دلیل کسادی بخش مسکن احتمال کاهش رشد اقتصاد آمریکا رای دادند. قیمت مسکن در شهرهای بزرگ آمریکا ۴/۴درصد در سال جاری کاهش داشته است.
هزینه مصرفکنندگان یا تورم در ژاپن ۲/۰درصد در سال تا ۵ سپتامبر تنزل یافت و به بانک مرکزی این کشور بهانهای برای افزایش نرخ بهره نداد. قیمتها به استثنای قیمت غذای تازه ۱/۰درصد در سال تنزل کرده است اما نرخ بیکاری در این کشور از ۸/۳درصد به ۴درصد افزایش یافته است. ژاپنیها این روزها با مساله نگرانکننده تنزل ارزش دلار مواجه هستند. تنزل ارزش دلار در مقابل ین میتواند بر سود صادرکنندگان ژاپنی تاثیر بگذارد، هر چند گزارشهای سه ماه سوم این نگرانیها را تا حدی برطرف کرد.
هزینههای مصرفکنندگان در منطقه یورو ۶/۲درصد در سال تا ماه اکتبر افزایش یافت، این در حالی است که در سال گشته همین زمان تورم مصرفکنندگان ۱/۲درصد افزایش یافته بود. نرخ بیکاری در منطقه یورو به ۳/۷درصد رسید که نشان از تنزل دارد.
و اما در ایالات متحده مدیر سیتیگروپ در حال کنارهگیری است به نظر میرسد روسای کمپانیهای بزرگ مالی آمریکا پس از این بحران، نتوانستند موفقیت خود را حفظ کند. هفته گذشته استن اونیل، مدیر کمپانی مریل لینچ استعفا داد و سرنوشت مدیر سیتیگروپ در همین روزها روشن میشود.دیروز هیاتمدیره سیتیگروپ جلسه اضطراری درباره وضعیت چارلز پرینس دارد که به گفته مجله والاستریت ژورنال به احتمال زیاد استعفا خواهد کرد.
ارسال نظر