تا ۱۰۰دلار فاصلهای بیش نیست
پیش به سوی نفت سه رقمی
انتظار در بازار جهانی طلا
دنیای اقتصاد- قیمت نفتخام وست تگزاس اینترمدیت برای نخستین بار در تاریخ فعالیت ۲۴ساله بورس نفت نیویورک از مرز ۹۲دلار در هر بشکه عبور کرد. با ثبت این رکورد جدید میتوان ادعا کرد نفت اکنون به بالاترین قیمت خود در طول تاریخ استخراج این کالای استراتژیک رسیده است.
قیمتهای جهانی مرز ۹۲ را هم درنوردید
انتظار در بازار جهانی طلا
دنیای اقتصاد- قیمت نفتخام وست تگزاس اینترمدیت برای نخستین بار در تاریخ فعالیت ۲۴ساله بورس نفت نیویورک از مرز ۹۲دلار در هر بشکه عبور کرد. با ثبت این رکورد جدید میتوان ادعا کرد نفت اکنون به بالاترین قیمت خود در طول تاریخ استخراج این کالای استراتژیک رسیده است. بهای هر بشکه نفت وستتگزاس به ۲۲/۹۲دلار رسید
نفت بر قله تاریخی قیمتها
گروه بینالملل- قیمت نفتخام وست تگزاس اینترمدیت برای نخستین بار در تاریخ فعالیت ۲۴ساله بورس نفت نیویورک از مرز ۹۲دلار در هر بشکه عبور کرد. خبرگزاریهای بلومبرگ و رویترز طی اخباری جداگانه بهای نفت را در روز جمعه ۲۲/۹۲دلار در هر بشکه گزارش کردند. به این ترتیب قیمت نفت ۳۶/۳دلار در یک روز افزایش پیدا کرد. این بزرگترین جهش یک روزه قیمت نفتخام از ۲۳ آوریل گذشته تاکنون است. در بازار نفت سنگاپور نیز بهای هر بشکه نفتخام از ۹۲دلار عبور کرد. دیروز در این بورس نفت هر بشکه نفت به بهای ۱۸/۹۲دلار قیمتگذاری شد.
با ثبت این رکورد جدید میتوان ادعا کرد نفت اکنون به بالاترین قیمت خود در طول استخراج این کالای استراتژیک رسیده است. در سالهای ابتدایی دهه ۱۹۸۰میلادی و به دنبال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران که ریسک حملونقل نفت را در خلیجفارس افزایش داد بهای نفتخام به یکباره افزایش یافت. بر مبنای نرخ دلار سال ۲۰۰۷ قیمت نفت در آن زمان ۳۶/۹۰دلار در هر بشکه خواهد بود. به این ترتیب با عبور از این مرز نفتخام به بالاترین قیمت خود در طول تاریخ رسیده است. با این حال برخی گزارشها بالاترین قیمت نفت را ۳۶/۱۰۰دلار در هر بشکه گزارش کردهاند که در طول تاریخ البته تعداد آنها چندان زیاد نیست.
در پی افزایش قیمت نفت خام در نیویورک، قیمتها در بورس نفت لندن نیز رو به افزایش گذاشت. به گزارش بلومبرگ نفت برنت دریای شمال نیز حرکت خود به سمت ۹۰دلار را آغاز کرده است. براساس این گزارش هر بشکه نفت برنت دریای شمال نیز دیروز با ۱۱/۳دلار افزایش معادل ۷/۳درصد به قیمت ۳۰/۸۹دلار دادوستد شد. نفت برنت در بورسهای آسیایی نیز با قیمت ۲۵/۸۹دلار خرید و فروش شد.
در مورد علل افزایش قیمت نفت در دیروز دو فاکتور عوامل درونی بازار و عوامل سیاسی قابل بررسی است. سخنان کاندولیزا رایس وزیر خارجه و هنری پائولسون وزیر خزانهداری ایالاتمتحده را میتوان اصلیترین عامل سیاسی دخیل در افزایش قیمت نفت دانست. وزرای دولت بوش روز پنجشنبه بار دیگر با طرح ادعای تکراری گذشته خود علیه فعالیت صلحآمیز هستهای ایران، کشورها را به تلاش برای ساخت موشکهای بالستیک متهم کردند. به گفته کاندولیزا رایس، ایالاتمتحده قصد دارد محدودیتهایی را علیه چند بانک ایرانی و شرکتهای آمریکایی که با ایران دادوستد میکنند وضع کند.
از آنجا که ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت جهان است هر گونه تهدیدی که متوجه ایران شود، وضعیت بازارهای نفت را بحرانی میکند.
به گزارش بلومبرگ تهدید ترکیه علیه شمال عراق همچنان بر بازار نفت خام اثر میگذارد. عبدا... گل رییسجمهوری ترکیه در تازهترین موضعگیری خود عنوان کرد که صبر ترکیه در حال به سر رسیدن است. تحلیلگران عقیده دارند که این جمله به معنی آن است که با وجود توافقاتی که بین عراق و ترکیه برای برخورد با شورشیان حزب کارگران کردستان به عمل آمد، گامهای عینی از سوی عراق برای حل و فصل این بحران برداشته نشده است. عراق سومین دارنده ذخایر بزرگ نفت خام جهان است و بخش اصلی ذخایر آن در منطقه شمال عراق و کردستان این کشور قرار دارد.
در بخش عوامل درونی بازار و علل اقتصادی، کاهش دوباره ارزش دلار در برابر یورو و موثرترین عامل افزایش قیمت نفت بود. هر یورو در برابر دلار به ۴۳۵۳/۱ خرید و فروش شد که یک کاهش رکوردی دلار در برابر یورو از تاریخ عرضه پول واحد اروپا تاکنون به حساب میآید. عدم تمایل اوپک برای افزایش تولید دیگر عاملی بود که در افزایش ارزش نفتخام نقش داشت. رافائل رامیرز، وزیر نفت ونزوئلا در گفتوگو با بلومبرگ گفت: نفت کافی در بازار وجود دارد و اوپک طرحی برای افزایش تولید ندارد. در همین حال، دبیرکل اوپک، عبدا... سالم البدری به رویترز گفت که اوپک افزایش ۵۰۰هزار بشکهای خود را از ابتدای نوامبر اجرا خواهد کرد.
در همین حال، جواد یارجانی، رییس امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت ایران در گفتوگو با ایسنا، وجود هرگونه کمبود نفت خام در بازارهای جهانی را رد کرد و افزایش قیمت نفت را به نگرانی از وضعیت بازارهای سهام مرتبط دانست.
افزایش قیمت نفت و عبور از مرز ۹۲دلار یک بار دیگر نگرانی کشورهای صنعتی را از کاهش رشد اقتصادی و افزایش بهای تمام شده محصولات صنعتی در پی خواهد داشت. همچنین در کشورهای صنعتی افزایش قیمت نفت خام سبب افزایش تورم به دلیل بالا رفتن قیمت سوخت خواهد شد.
ارسال نظر