افزایش پیش‌بینی رشد اقتصادهای نوظهور

درشرایطی که اقتصادهای درحال توسعه آسیا با افزایش رشد اقتصادی روبه‌رو می‌شوند ژاپن در رکود به سر می‌برد

رفیعه هراتی

بانک جهانی پیش‌بینی رشد اقتصادی چین و اقتصادهای نوظهور شرق آسیا را برای سال ۲۰۱۳ افزایش داد و اعلام کرد به رغم عملکرد ضعیف اقتصاد جهانی، اقتصاد این منطقه قوی باقی خواهد ماند. به گزارش رویترز، دیروز، چهارشنبه، بانک جهانی در جدیدترین گزارش چشم‌انداز اقتصادی شرق آسیا و منطقه اقیانوس آرام آورده است:«پیش‌بینی می‌کنیم در سال ۲۰۱۳ این منطقه همچنان از تقاضای داخلی منتفع خواهد شد و بهبود اندک رشد اقتصادی جهان موجب می‌شود سهم رشد اقتصادی از صادرات به محدوده مثبت باز گردد. این روند در سال ۲۰۱۴ نیز ادامه خواهد یافت.» بانک جهانی همچنین اعلام کرد: «اکثر کشورهای این منطقه بنیادهای قوی اقتصاد کلان خود را حفظ کرده‌اند و می‌توانند در برابر شوک‌های خارجی مقاومت کنند.» با این وجود این وام‌دهنده جهانی هشدار داد کاهش شدید رشد سرمایه‌گذاری در چین ممکن است به اعتماد جهانی آسیب وارد کند و ناتوانی دولت آمریکا برای رسیدن به توافق درباره افزایش مالیات‌ها و کاهش هزینه‌ها خطری برای رشد اقتصادی جهان به شمار می‌رود. بانک جهانی پیش‌بینی کرد درپی ارائه محرک‌های مالی و اجرای سریع‌تر پروژه‌های بزرگ سرمایه‌گذاری، اقتصاد چین در سال آینده ۴/۸ درصد رشد خواهد کرد. این درشرایطی است که این بانک در گزارشی که در ماه اکتبر منتشر کرد رشد ۱/۸ درصدی را برای اقتصاد چین پیش‌بینی کرده بود. بانک جهانی درباره اقتصاد چین گزارش داد: «به نظر می‌رسد کندی رشد اقتصادی چین بهبود یافته است. درشرایطی که نرخ رشد اقتصادی سالانه ۴/۷ درصدی این کشور در فصل سوم نسبت به همین دوره در سال گذشته با کاهش رو به رو شده است، اما رشد فصلی به طور چشمگیری افزایش داشته و در فصل سوم به نرخ ۱/۹ درصد فصلی رسیده است.»

اما در سال ۲۰۱۴ رشد اقتصادی در پرجمعیت‌ترین کشور جهان به حدود ۸ درصد خواهد رسید، زیرا با افت رشد نیروی کار و بهره‌وری، آهنگ رشد اقتصادی به تدریج کاهش خواهد یافت.

براساس پیش‌بینی بانک جهانی سال آینده رشد اقتصادی برای کل کشورهای درحال توسعه شرق آسیا ۹/۷ درصد خواهد بود و کشورهای فیلیپین و مالزی به ترتیب رشد ۲/۶ درصدی و ۰/۵ درصدی را تجربه خواهند کرد. بانک جهانی پیشتر رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه شرق آسیا را ۶/۷ درصد پیش‌بینی کرده بود. این بانک همچنین پیش‌بینی کرد این کشورها در سال جاری رشد ۵/۷ درصدی را ثبت خواهند کرد که بیشتر از پیش‌بینی قبلی رشد ۲/۷ درصدی است.

به گزارش بلومبرگ، برت هافمن، اقتصاددان ارشد بانک جهانی در حوزه شرق آسیا و اقیانوس آرام، در یک کنفرانس خبری گفت:«بانک جهانی پیش‌بینی رشد اقتصادهای نوظهور شرق آسیا را پس از آن افزایش داد که آمار فصل سوم نشان داد اقدامات دولت چین برای حمایت از رشد اقتصادی موجب تقویت اقتصاد این کشور شده است و این روند در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت.» او اضافه کرد:«تجارت جهانی نیز از ماه اوت تاکنون بهبود یافته است و خطرات ناشی از بحران اروپا کمتر از شش ماه قبل است.»

هافمن همچنین در مصاحبه با بلومبرگ گفت:«پیش‌بینی می‌کنیم فصل چهارم نیز فصل خوبی برای اقتصاد چین خواهد بود و این مساله به رشد اقتصادی کل منطقه کمک خواهد کرد. حتی خارج از چین، رشد اقتصادی به شدت قوی خواهد بود زیرا تقاضای داخلی موجب رشد اقتصادی اندونزی، مالزی و فیلیپین خواهد شد.»

در بخش دیگری از گزارش بانک جهانی آمده است:«سیاست‌های پولی اتخاذ شده توسط اقتصادهای شرق آسیا در شرایط کنونی بسیار مناسب است، اما شوک‌های منفی همچنان نگرانی اصلی این اقتصادها به شمار می‌رود. کاهش تورم در اکثر این کشورها نشان می‌دهد درصورت نبود شوک‌های عمده، این منطقه به سیاست‌های سختگیرانه مالی نیازی ندارد.»

اما درشرایطی که اقتصادهای درحال توسعه آسیا با افزایش رشد اقتصادی رو به رو می‌شوند، ژاپن در رکود به سر می‌برد. آماری که دیروز، چهارشنبه، درباره اقتصاد این کشور منتشر شد، نشان داد صادرات در ماه نوامبر برای ششمین ماه دچار کاهش شده و کسری تجاری جهش کرده است.

وزارت دارایی ژاپن گزارش داد صادرات نسبت به سال گذشته ۱/۴ درصد کاهش یافته و واردات با رشد ۸/۰ درصدی رو به رو شده است. براساس این گزارش کسری تجاری به ۴/۹۵۳ میلیارد ین(۳/۱۱ میلیارد دلار) رسیده است.