اوباما مخالفان سوریه را به رسمیت شناخت

لاوروف به شدت از اقدام آمریکا انتقاد کرد

نشست موسوم به دوستان سوریه در مراکش آغاز شده‌است

گروه بین‌الملل- رییس‌جمهوری ایالات‌متحده دیروز در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که دولت واشنگتن ائتلاف مخالفان سوری را به رسمیت می‌شناسد. در واکنش به این تصمیم، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به شدت از این اقدام انتقاد کرد. همزمان نشست موسوم به دوستان سوریه دیروز در مراکش آغاز به کار کرد.

به گزارش ایسنا، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده در گفت‌وگویی اختصاصی با شبکه خبری ای.بی.سی اعلام کرد که دولتش ائتلاف متشکل از مخالفان دولت دمشق را که به تازگی تشکیل شده است، به رسمیت می‌شناسد.

اوباما گفت: «به دلیل آن که ائتلاف مخالفان سوریه به اندازه کافی فراگیر است و نمایندگی تعداد قابل توجهی از جمعیت سوری‌ها را عهده‌دار است، تصمیم‌ گرفته‌ایم این ائتلاف را به عنوان نماینده مشروع ملت سوریه در رویارویی با حکومت بشار اسد به رسمیت بشناسیم.»

رییس‌جمهوری ایالات‌متحده در ادامه این تصمیم را «گامی بزرگ» توصیف کرد و گفت: «این به رسمیت شناختن، مسوولیت‌هایی را در پی دارد که از آن جمله حصول اطمینان از این مسائل است که آنها (ائتلاف مخالفان) خود را به خوبی سامان‌دهی کرده‌‌اند، نماینده همه جناح‌ها و احزاب بوده‌اند و خود را به نوعی فرآیند انتقال سیاسی متعهد بدانند که در آن به حقوق زنان و اقلیت‌ها احترام گذاشته شود.»

انتقاد لاوروف از اقدام اوباما

در واکنش به این اقدام، وزیر امور خارجه روسیه با انتقاد از به رسمیت شناختن ائتلاف مخالفان سوریه از سوی ایالات‌متحده این اقدام را بر خلاف توافقنامه ژنو دانست.

به گزارش ایسنا به نقل از سایت شبکه روسیه الیوم، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در واکنش به اظهارات اخیر باراک اوباما، مبنی بر به رسمیت شناختن ائتلاف ملی مخالفان سوریه تاکید کرد: «این اقدام آمریکا با تلاش‌ها برای تحقق روند سیاسی در سوریه متناقض است.»

او افزود: «به رسمیت شناختن ائتلاف ملی مخالفان سوریه از سوی آمریکا در واقع شرط‌بندی برای پیروزی ائتلاف مخالفان علیه دولت بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه است.»

لاوروف گفت: «ما با شنیدن خبر به رسمیت شناخته‌شدن ائتلاف مخالفان سوریه از سوی ایالات‌متحده از زبان رییس‌جمهوری این کشور به عنوان تنها نماینده قانونی ملت سوریه متعجب شدیم زیرا این مساله کاملا با متن توافقنامه ژنو که بر آغاز مذاکرات گسترده میان نمایندگان دولت و مخالفان سوریه تاکید دارد تناقض آشکار دارد.

او تاکید کرد: «مسکو به زودی از واشنگتن می‌خواهد که توضیحات خود را در خصوص دیدگاه‌هایش در قبال این وضعیت و طرح‌های بعدی آمریکا ارائه دهد.»

آغاز نشست دوستان سوریه در مراکش

همزمان با این تحولات، کشورهای عضو گروه به اصطلاح «دوستان سوریه» دیروز، چهارشنبه، چهارمین نشست خود را با هدف رایزنی در خصوص اوضاع سوریه در مراکش آغاز کردند.

به گزارش ایسنا در این نشست که با حضور نبیل العربی، دبیرکل اتحادیه عرب آغاز شد، سعدالدین عثمانی، وزیر خارجه مراکش در اظهاراتی در افتتاحیه این مراسم اعلام کرد، مراکش از همان ابتدای آغاز درگیری‌ها در سوریه همواره برای کمک به ملت برادر سوریه تلاش کرده‌است چنانکه ناظران مراکشی در گروه ناظران بین‌المللی در سوریه فعالیت داشتند و مراکش در کنار کشورهای ترکیه و اردن به کمک‌رسانی به آوارگان سوریه در داخل و خارج از این کشور پرداختند.

عثمانی همچنین ابراز امیدواری کرد که کنفرانس دوستان سوریه در مراکش بتواند در متوقف کردن موج خشونت‌ها در سوریه موثر بیفتد.

او گفت: «ما از شورای امنیت می‌خواهیم که ضمن عمل به مسوولیت‌های خود در قبال سوریه موضعی واحد را نسبت به حوادث این کشور اتخاذ کند.»

او همچنین اعلام کرد: «تلاش برای آغاز روند دموکراسی که بتواند وحدت و تمامیت ارضی سوریه را حفظ کند و پاسخگوی خواسته‌های ملت سوریه باشد از جمله اهداف اساسی حاضران در نشست دوستان سوریه است.»

نشست دوستان سوریه که پیش از این در پاریس، توکیو و آنکارا برگزار شده بود دیروز با حضور جمعی از اعضای سران عربی و معاذ الخطیب، رییس ائتلاف مخالفان آغاز به کار کرد.

همچنین در این نشست احمد معاذ الخطیب نظام سوریه را به اعمال خشونت بر ضد ملت سوریه و تلاش برای تخریب تمدن و فرهنگ سوریه متهم کرد.

الخطیب مدعی شد: «نظام سوریه تلاش می‌کند تا همه آمال و آرزوهای ملت سوریه را به شکست بکشاند.»

او گفت: «هدف ائتلاف ملی مخالفان سوریه به شکست کشاندن نظام حاکم در سوریه و تلاش برای پایان دادن به رنج‌های ملت سوریه است.» الخطیب ادعا کرد: «ما هرگز با ادامه حضور نظام سوریه موافقت نخواهیم کرد، وقتش رسیده که جامعه جهانی برای نجات ملت سوریه که به دلیل اقدامات نظام در اردوگاه‌های کشورهای دیگر در سختی به سر می‌برند وارد عمل شود و به مسوولیت‌های اخلاقی و انسانی خود در این خصوص عمل کند.»

رییس ائتلاف مخالفان سوریه تاکید کرد: «ما خواهان تشکیل نظامی بر پایه عدالت و تکثرگرایی در سوریه هستیم.»

الخطیب همچنین در این اظهارات خود خواهان کمک‌های فوری جامعه جهانی برای پایان دادن به رنج‌های روز افزون سوریه و نیز به رسمیت شناختن حق ملت سوریه در دفاع از خود در مقابل حملات نیروهای نظام شد.

رییس ائتلاف ملی مخالفان سوریه همچنین گفت: «ما از جامعه جهانی به ویژه روسیه می‌خواهیم به مسوولیت‌های خود عمل کند و موضعی دقیق در قبال سوریه اتخاذ کند.»

الخطیب همچنین مقام‌های روسیه را به پایان دادن به کمک‌های مالی و نظامی خود به دولت سوریه و خروج کارشناسان روسی از سوریه فراخواند.

رییس ائتلاف ملی مخالفان سوریه با تاکید بر اینکه هدف ائتلاف ملی مخالفان، پایان دادن به اختلافات طایفه‌ای و جنگ داخلی است مخالفت خود را با دخالت‌های کشورهای خارجی اعلام کرد. الخطیب همچنین از علوی‌های سوریه خواست تا به گروه‌های مخالف و ائتلاف ملی مخالفان بپیوندند.

او درباره اقدامات خشونت آمیز در سوریه نیز گفت: «ما با هر گونه خشونت مخالف هستیم و به آن هیچ اعتقادی نداریم.»

الخطیب همچنین تاکید کرد که ائتلاف مخالفان، با هر گونه افکار تکفیری و دیدگاه‌هایی که به کشتار مردم می‌انجامد، مخالف است.

رییس ائتلاف ملی مخالفان سوریه در پایان اظهارات خود خطاب به حاضران گفت: «ای سران جهان زمانش رسیده است که جامعه جهانی به مسوولیت‌های خود عمل کند و به رنج‌ها و اشک‌های کودکان سوری پایان دهند.»

همزمان با این تحولات، سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرد که بیش از نیم میلیون نفر از مردم سوریه از ترس درگیری‌ها در این کشور به کشورهای همسایه گریخته‌اند.

کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل همچنین اعلام کرده که لبنان با ۱۵۴,۳۸۷ نفر میزبان بیشترین تعداد از پناهندگان سوری است.

اختلاف‌نظر میان نخست‌وزیر و ارتش بریتانیا

در تحولی دیگر مرتبط با سوریه، رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح بریتانیا صراحتا مخالفت خود را با دولت این کشور درخصوص مداخله در سوریه به عنوان چهارمین مداخله نظامی طی یک دهه گذشته اعلام کرده‌است.

به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه گاردین، ظاهرا دولت انگلیس و ارتش این کشور درخصوص رویکرد در قبال مساله سوریه چندان توافق ندارند.

این موضوع که ژنرال «دیوید ریچادرز»، رییس ستاد مشترک نیروهای ارتش بریتانیا طرح‌های احتیاطی برای حمایت نظامی از هوا و دریا از مخالفان سوریه تهیه کرده است نباید به عنوان تمایل وزارت دفاع انگلیس به منظور مداخله نظامی در سوریه تلقی شود.

از طرف دیگر ارتش بریتانیا هم ابدا تمایلی به عملیات نظامی علیه سوریه ندارد و چندین ماه است منابع خبری نظامی در دولت انگلیس نسبت به اوضاع اظهار نگرانی می‌کنند.

این نگرانی براین اساس است که دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس به عکس آنها چندان نسبت به مداخله نظامی در سوریه بی‌میل نیست.