گروه بین‌الملل- نشست کنگره ملی حزب حاکم کمونیست چین با انتخاب اعضای کمیته مرکزی آن دیروز در پکن پایان یافت.

به گزارش بی.‌بی.‌سی، با پایان این نشست، زمینه برای انتخاب رهبر جدید حزب حاکم چین در روزپنج‌شنبه، ۱۵ نوامبر - امروز- فراهم شده ‌است. براساس اعلام خبرگزاری رسمی چین (شینهوا)، کمیته مرکزی جدید حزب کمونیست ۲۰۵ عضو و ۱۷۱ عضو علی‌البدل دارد. فهرست کامل اعضای این کمیته هنوز منتشر نشده، ولی تایید شده است که تمام افراد واجد شرایط لازم برای فعالیت در سمت‌های عالی حزب، از جمله شی جین‌پینگ و لی ککیانگ در کمیته مرکزی حضور دارند.

اولین وظیفه‌ای که اعضای این کمیته جدید به عهده دارند، برگزاری نشست و انتخاب اعضای جدید کمیته دائم دفتر سیاسی (پولیتبورو) است که در نشست امروز - پنج‌شنبه- انجام خواهد شد.

گفته می‌شود که دبیرکل و معاون دبیرکل جدید حزب حاکم چین هم فردا انتخاب می‌شوند.

کارشناسان سیاسی بر این باورند که کمیته دائم دفتر سیاسی حزب حاکم، قدرتمندترین گروه از افراد در میان جمعیت یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفری چین به شمار می‌رود.

به باور این کارشناسان آنچه اکنون «انتخابات» خوانده می‌شود، در عمل، انتخاب افراد نیست، چون همه نامزدهای منتخب، از پیش تعیین شده‌اند و می‌دانند که هر اتفاقی پیش بیاید، انتخاب خواهند شد.

این کارشناسان تاکید می‌کنند از آنجا که فهرست نامزدهای سمت‌های عالی حزب هنوز منتشر نشده است، تنها زمانی می‌توان دریافت آنها چه کسانی هستند که برای ثبت عکس دسته‌جمعی در برابر رسانه‌ها حاضر شوند.

به دلیل آن که گفته می‌شود اغلب رهبران کنونی چین از جمله هو جین‌تائو و ون جیابائو از سمت‌های خود کنار خواهند رفت، انتظار می‌رود در نشست امروز، چهره‌هایی به نسبت جدید، بین رهبران چین دیده شود.

برگزاری اجلاس حزب کمونیست چین با حضور حدود دو هزار نفر از اعضای برجسته حزب، دولت، ارتش و نمایندگان حزبی از سراسر چین، پنج‌شنبه هفته گذشته (۸ نوامبر) در پکن آغاز شد.

در دو دهه اخیر، رهبران ارشد حزب و دولت چین هر ده سال یکبار جای خود را به افرادی جدید داده‌اند.

با آن که دستگاه‌های تبلیغات دولتی چین تغییرات در دو نهاد عمده حکومتی را منعکس‌کننده اراده و حاصل حق انتخاب مردم این کشور قلمداد می‌کنند، مردم چین در عمل، دخالت چندانی در تعیین رهبران خود ندارند و نهادهای سیاسی و اعضای متنفذ آنها نقش تعیین‌کننده را در انتخاب و انتصاب رهبران چین ایفا می‌کنند.

برخی منتقدان ادعا می‌کنند با وجود پیشرفت سریع اقتصادی چین، نظام سیاسی این کشور با برداشت عمومی از یک نظام مردم‌سالار انطباق چندانی ندارد و گفته می‌شود شی جین‌پینگ، رهبر آینده چین هم در این کشور به عنوان «آقازاده» شهرت دارد و از ارتباطات قوی با افراد بانفوذ برخوردار است.