... دوباره اوباما
عکس: AFP

شب تاریخ‌ساز اوباما
احسان ابطحی
جامعه دو قطبی آمریکا چهار سال دیگر به نخستین رییس‌جمهوری سیاه‌پوست این کشور فرصت داد و او را دوباره به کاخ سفید فرستاد
در سطح دولت فدرال، رییس‌جمهوری از طریق یک سیستم دو مرحله‌ای انتخابات از یک سو توسط مردم و از سوی دیگر توسط هیات‌های انتخابی موسوم به الکترال کالج برای ۴ سال برگزیده می‌شود.مردم هر ایالت در نظام انتخاباتی آمریکا به صورت جداگانه و مستقل از ایالت‌های دیگر همزمان در روز انتخابات نمایندگان کنگره سنا (هر ایالت دو سناتور دارد) و افرادی موسوم به الکترال کالج (کالج انتخاباتی) را انتخاب می‌کنند. تعداد الکترال کالج هر ایالت برابر با تعداد نمایندگان آن ایالت در کنگره فدرال به اضافه ۲ (که همان تعداد نماینده سنای هر ایالت در سنای فدرال است) است. باید گفت تعداد الکترال کالج‌ها ۵۳۸ عدد در کل کشور هستند که برای کسب ریاست‌جمهوری باید ۲۷۰ الکترال کالج کسب شود. طبق یک سنت دیرینه در هر ایالت به صورت جداگانه بر اساس اینکه کدام نامزد آرای بیشتری به دست آورده (صرف نظر از میزان اختلاف در تعداد آرای مردمی مربوط به هر ایالت) همه الکترال کالج‌های هر ایالت به نفع نامزدی که آرای مردمی‌اش در آن ایالت بیشتر است رای می‌دهند. از امتیازات این سیستم ازدیاد نقش ایالت‌های کوچکتر است، هرچند ممکن است آرای عمومی در کل آمریکا به نفع کاندیدای دیگر باشد. به عنوان مثال جورج بوش در انتخابات سال ۲۰۰۰ در ایالت فلوریدا نزدیک به ۱۰۰۰ رای مردمی بیشتر از ال‌گور را به خود اختصاص داد. در نتیجه همه الکترال کالج مربوط به ایالت فلوریدا به نفع بوش رای دادند وبوش پس از دو بار شمارش دستی آرا و با رای دادگاه به ریاست‌جمهوری رسید.

باراک حسین اوباما، نخستین رییس‌جمهوری رنگین‌پوست ایالات‌متحده با وجود مشکلات اقتصادی، مقاومت شدید جمهوری‌خواهان کنگره با برنامه‌هایش و سیل عظیم تبلیغات مخالف، موفق شد جامعه به شدت دو قطبی آمریکا را قانع کند تا چهار سال دیگر به او فرصت دهند.
رییس‌جمهوری دموکرات ایالات‌متحده با پیروزی در ایالت‌های مهم و سر‌نوشت‌ساز کلرادو، آیوا، اوهایو، نیو‌همشایر، ویر‌جینیا و ویسکانسین توانست برنده انتخابات ریاست‌جمهوری شود و میت رامنی، رقیب جمهوری‌خواه خود را شکست دهد. اوباما در ایالت بسیار مهم فلوریدا نیز اندکی از رقیب خود پیش است.
رامنی زمانی متوجه شد دیگر بختی برای پیروزی ندارد که سرنوشت انتخابات در ایالت اوهایو مشخص شد و اوباما توانست پیروز این ایالت سر‌نوشت ساز شود.
در شرایطی که هنوز نتایج انتخابات در ایالت فلوریدا مشخص نشده بود اوباما‌ موفق به کسب ۳۰۳ رای از مجموع ۵۳۸ رای کالج انتخاباتی شد.
پس از آنکه در ساعت 11:20 دقیقه به وقت محلی شبکه‌های تلویزیونی خبر پیروزی اوباما را اعلام کردند، مقر ستاد انتخاباتی او در شهر شیکاگو واقع در ایالت ایلینویز غرق در شادی شد. این در شرایطی بود که هنوز شمارش آرا در بسیاری از ایالت‌ها ادامه داشت. پیروزی اوباما اگرچه با اختلاف کمتری نسبت به چهار سال پیش به دست آمد اما کمتر از آن زمان دراماتیک نبود.
اوباما در سخنرانی پیروزی خود که بامداد چهارشنبه انجام شد خطاب به هوادارانش گفت: «امشب در این انتخابات، شما، مردم آمریکا، به ما یاد‌آوری کردید با وجود آنکه مسیر ما دشوار و سفر ما طولانی بوده‌است، خود را سر‌پا نگه داشتیم و برای بازگشت به مسیرمان جنگیدیم.»
او ادامه داد: «ما در قلبمان می‌دانیم که این همه، برای ایالات‌متحده آمریکاست و بهترین‌ها هنوز در راه هستند.»
پیروزی دوباره اوباما در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده جایگاه او در تاریخ این کشور را برجسته‌تر از گذشته کرد. او علاوه بر اینکه نخستین رییس‌جمهوری سیاه‌پوست تاریخ این کشور است اولین رنگین‌پوستی است که برای دو دوره متمادی به سمت ریاست‌جمهوری انتخاب می‌شود.
90 دقیقه پس از اعلام پیروزی اوباما در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، میت رامنی، رقیب جمهوری‌خواه او شکست را پذیرفت. زمانی که اوباما منتظر بود تا پس از اعلام شکست از طرف رامنی، سخنرانی پیروزی خود را در شیکاگو برگزار کند، بسیاری از نزدیکان رامنی چمدان‌های خود را بستند تا به سمت فرودگاه‌ بروند و به ایالت‌هایی سفر کنند که رقابت در آنجا به طور بالقوه بسیار نزدیک به هم بود.
اما آنها به سرعت دریافتند که دیگر بختی برای پیروزی باقی نمانده‌است. رامنی نزدیک ساعت ۱ بامداد چهارشنبه به وقت محلی به اوباما تلفن زد تا ضمن پذیرفتن شکست، پیروزی رییس‌جمهوری آمریکا را به او تبریک بگوید.
رامنی در جمع هوادارانش و سخنرانی پذیرش شکست در شهر بوستون خطاب به آنها گفت: «من برای همه آنان آرزوی بهترین‌ها را دارم، به خصوص برای رییس‌جمهوری، بانوی اول و دخترانشان.»
فرماندار پیشین ایالت ماساچوست اضافه کرد: «اکنون زمان چالش‌های بزرگ برای آمریکاست، و من دعا می‌کنم که رییس‌جمهوری در رهبری کشورمان موفق باشد.»
نتایج اولیه نشان می‌دهد که آرای هیسپنیک‌ها - آمریکایی‌های اسپانیایی‌تبار- سهم بسیار بزرگی در انتخاب دوباره اوباما داشته‌است. هنوز شب تمام نشده‌بود که انتقاد‌هایی جدی از سوی جمهوری‌خواهان میانه‌رو علیه رامنی مطرح شد. آنان این اعتراض را به نامزد حزبشان داشتند که چرا در انتخابات درون حزبی جمهوری‌خواهان مواضعی به شدت افراطی علیه مهاجران غیر‌قانونی اتخاذ کرد و گفت سیاست‌هایی را در پیش خواهد گرفت که منجر به بازگشت خودخواسته این مهاجران به کشورهایشان خواهد شد.
اوبامای ۵۱ ساله اکنون باید کشوری را اداره کند که عمیقا دو قطبی شده‌است. او همچنین با کنگره‌ای مواجه است که باز هم بین دو حزب تقسیم شده‌است. اکنون مجلس نمایندگان آمریکا مانند دو سال گذشته در اختیار جمهوری‌خواهان و سنا همچنان در کنترل دموکرات‌ها است.
پیروزی دوباره رییس‌جمهوری ایالات‌‌متحده برای او به این معناست که اکثریت آمریکایی‌ها برنامه خدمات درمانی او را پذیرفته‌اند، برنامه‌ای که رامنی وعده داده‌بود اگر پیروز شود آن را لغو خواهد کرد. این برنامه که مهمترین برنامه سیاست داخلی اوباما به شمار می‌رود تا سال 2014 میلادی به طور کامل اجرایی خواهد شد. او وعده داده‌است تا تغییراتی بسیار جدی در نحوه مدیریت خدمات پزشکی و درمانی در سراسر آمریکا ایجاد کند.
اوباما و نزدیکانش که اکنون از قرار گرفتن اقتصاد در مسیر ثبات اطمینان یافته‌اند، تاکید کرده‌اند که برخی از برنامه‌ها را کنار خواهند گذاشت، اما شماری از وعده‌های ناتمام چهار‌سال اول از جمله ترمیم قوانین مهاجرتی که همه روسای جمهوری آمریکا از هر دو حزب طی دهه‌های گذشته از انجام آن خود‌داری کرده‌اند را تکمیل خواهد کرد.
رییس‌جمهوری ایالات‌متحده اکنون بار دیگر با کنگره‌ای مواجه است که مجلس نمایندگان آن در اختیار جمهوری‌خواهان و سنای آن در کنترل دموکرات‌هاست. رهبران حزب جمهوری‌خواه تاکید کرده‌اند که مانند چهار سال نخست ریاست‌جمهوری اوباما همچنان او را به چالش خواهند گرفت.
اعلام نتایج انتخابات و رسیدن به ۲۷۰ رای از مجموع ۵۳۸ رای کالج انتخاباتی یا الکترال کالج که برای پیروزی در انتخابات لازم بود از سوی هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه با هیجان دنبال می‌شد.
رامنی در شرایطی برنده ایالت‌های کارولینای شمالی و ایندیانا شد که اوباما چهار سال پیش این ایالت‌ها را به دست آورده‌بود، اما اوباما با پیروزی در ایالت‌ میشیگان، زاد‌گاه رامنی و همچنین ایالت مینه‌سوتا موفق شد گامی بزرگ برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری بردارد.
مردم آمریکا در شرایطی به پای صندوق‌های رای رفتند تا تکلیف یکی از گزنده‌ترین و پرهزینه‌‌ترین انتخابات تاریخ ایالات‌متحده را تعیین کنند که مهلت رای‌گیری در بسیاری از ایالت‌های کلیدی تمدید شد. در ویرجینیا و فلوریدا صف‌های طولانی در حوزه‌های رای‌گیری شکل گرفته‌بود. همزمان ستاد انتخاباتی اوباما با ارسال پیامک به هوادارانش اعلام کرد که «هنوز می‌توانند رای بدهند.»
سنا برای دموکرات‌ها، مجلس نمایندگان برای جمهوری‌خواهان
روز سه‌شنبه علاوه بر انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا انتخابات سنا و مجلس نمایندگان این کشور نیز برگزار شد و دموکرات‌ها موفق شدند کرسی جمهوری‌خواهان در ایالت‌های ایندیانا و ماساچوست را متعلق به خود کنند.
با این همه جمهوری‌خواهان توانستند اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا را همچنان در اختیار خود نگه دارند.
در شرایطی که هنوز تکلیف سه‌کرسی از ۱۰۰ کرسی مجلس سنا مشخص نیست، دموکرات‌ها ۵۲ کرسی را در اختیار گرفتند، اما سهم جمهوری‌خواهان تنها ۴۴ کرسی است. یک نماینده سنا هم مستقل است.
به نظر می‌رسد دموکرات‌ها توانستند که چالش‌‌های ایجاد شده از سوی جمهوری‌خواهان را دفع کنند. به این ترتیب حزب باراک اوباما دو کرسی در مجلس سنا به دست آورد اما یک کرسی را از دست داد. اظهارات جنجالی دو نامزد‌ جمهوری‌خواه درباره موضوع تجاوز موضع آنان را به شدت تضعیف کرد.
ریچارد مورداک، نامزد نزدیک به محافظه‌کاران افراطی و حزب چای هم در ایالت ایندیانا به جو دانلی، نامزد دموکرات‌ها باخت. مورداک در یک مناظره در اظهاراتی جنجالی گفته‌بود که بارداری ناشی از تجاوز «چیزی است که خدا آن را خواسته ‌است.» همین اظهار نظر عجیب باعث شکست او شد.
در میسوری هم اظهارات جنجالی «تد اکین» جمهوری‌خواه درباره موضوع «تجاوز قانونی» باعث شد تا او از خانم کلاری مک‌کاسکیل دموکرات شکست بخورد. با این همه، تد کروز جمهوری‌خواه و از نزدیکان جنبش راست افراطی جنبش چای موفق شد رقیب دموکرات خود را در ایالت تگزاس شکست دهد.
در ماساچوست هم الیزابت وارن دموکرات، موفق شد به سنا راه یابد. این کرسی برای دهه‌های متمادی در اختیار ادوارد کندی بود. کندی، برادر جان اف کندی، رییس‌جمهوری دموکرات و پیشین آمریکا در سال ۲۰۰۹ میلادی از دنیا رفت. ویسکانسین هم نخستین نامزد آشکارا همجنسگرای خود را به سنا فرستاد. تامی بالدوین دموکرات موفق شد تامی تامپسون، نامزد حزب جمهوری‌خواه را شکست دهد.
همزمان جمهوری‌خواهان موفق شدند در انتخابات روز سه‌شنبه 232 کرسی از مجموع 435 کرسی مجلس نمایندگان را در اختیار بگیرند. 191 کرسی هم در اختیار دموکرات‌ها است. تکلیف 12 کرسی هم هنوز مشخص نشده‌است.
این در شرایطی است که برای اولین بار یک ایرانی الاصل به نام سیروس حبیب به مجلس نمایندگان آمریکا راه یافت. او دارای مدرک دکترای حقوق از دانشگاه معروف ییل است و از ایالت واشنگتن به مجلس نمایندگان آمریکا راه یافته‌است. حبیب در سن ۸ سالگی بینایی‌اش را به دلیل نوع خاصی از سرطان کودکان از دست داد.

عکس: نیویورک تایمز


منبع: هافینگتن پست