مردم آمریکا دیروز به پای صندوق‌های رای رفتند

انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا دیروز در شرایطی برگزار شد که به جز اوباما و رامنی چهار نامزد دیگر نیز در این انتخابات شرکت داشتند

احسان ابطحی

ده‌ها میلیون آمریکایی دیروز، سه‌شنبه به پای صندوق‌های رای رفتند تا تصمیم بگیرند آیا باراک اوباما، رییس‌‌جمهوری دموکراتشان چهار سال دیگر در کاخ سفید باقی بماند یا سکان هدایت ایالات‌متحده را به میت رامنی جمهوری‌خواه بسپارند. انتخابات دیروز به دو سال مبارزه انتخاباتی که بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه در برداشت، پایان داد.

انتخابات دیروز ساعت ۳:۳۰ بامداد امروز به وقت تهران به پایان رسید و نتایج بلافاصله مشخص شد.

اگرچه نتایج نظر‌سنجی‌ها حاکی از آن بود که رقابت بسیار تنگاتنگ است اما باراک اوباما در بیشتر ایالت‌های کلیدی از رقیب جمهوری‌خواه خود پیش بود.

میانگین نظر‌سنجی‌های عمومی که تا دیروز منتشر شده حاکی از پیشتازی اوباما با اختلاف ۷/۰ درصد آرا بود. اگرچه برخی از نظر‌سنجی‌های دیگر از جمله نظر‌سنجی مشترک واشنگتن پست و ای.بی.سی نیوز و مرکز تحقیقاتی پیو نشان می‌داد که اوباما با ۳ درصد آرا از رامنی پیش است.

دیروز نخستین مکانی که آرای خود را به صندوق انداخت دهکده‌ای کوچک به نام دیکسویل ناچ واقع در ایالت نیوهمشایر بود. پس از شمارش آرای این دهکده مشخص شد که هر کدام از نامزد‌ها موفق به کسب ۵ رای شده‌اند.

اوباما پیش‌تر در انتخابات زود‌هنگام شرکت کرد و در شیکاگو واقع در ایالت ایلینویز - همان ایالتی که پیش از ریاست‌جمهوری سناتور آن بود- شرکت کرد. رامنی اما قرار بود دیروز در شهر بلمونت واقع در ایالت ماساچوست رای خود را به صندوق بیندازد. ماساچوست هم ایالتی است که میت رامنی بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ به مدت چهار سال فرماندار آنجا بود.

نتایج انتخابات بر اساس آرای کالج انتخاباتی تعیین می‌شود. هر ایالتی متناسب با جمعیتش تعدادی رای الکترال یا همان آرای کالج انتخاباتی در اختیار دارد. هر نامزدی که موفق به کسب ۲۷۰ رای از مجموع ۵۳۸ رای کالج انتخاباتی شود برنده انتخابات ریاست‌جمهوری خواهد بود. در اکثر ایالت‌های آمریکا تمام این سهمیه به نامزدی اختصاص می‌یابد که اکثریت آرای ایالت را به دست آورد. (تنها در نبراسکا و مین این سهمیه بر اساس نتیجه رای‌گیری در حوزه‌های انتخابیه کنگره و آرا در سطح کلی ایالت تقسیم می‌شود).

دیروز همچنین انتخابات برخی فرمانداری‌ها، یک سوم مجلس سنا و همه ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان آمریکا هم برگزار خواهد شد.

نامزد‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا روز دوشنبه را به مبارزات انتخاباتی در ایالت‌های آونگی - سر‌نوشت‌ساز- اوهایو، فلوریدا، آیوا و ویرجینیا پرداختند. هدف اصلی آنها در این مبارزات انتخاباتی این بود که هوادارانشان را وادار به شرکت در انتخابات کنند و همزمان رای‌دهندگانی را که هنوز تصمیم نگرفته‌اند به چه کسی رای دهند، قانع کنند تا رای خود را به نام آنان به صندوق بیندازند.

***

این در شرایطی است که به جز اوباما و رامنی چهار نامزد دیگر نیز در انتخابات ریاست‌جمهوری دیروز شرکت داشتند. این نامزد‌ها عبارت بودند از جیل استاین، ۶۲ ساله از حزب سبز آمریکا، گری جانسون فرماندار پیشین ایالت نیومکزیکو از حزب لیبرتارین، ویرجیل گود، از حزب قانون اساسی، و راکی اندرسون از حزب عدالت.

این نامزد‌ها دست‌کم روی کاغذ می‌توانند ۲۷۰ رای کالج انتخاباتی را به دست آورند.