عدم توافق اعضای ناتو

گروه بین‌الملل- رهبران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نتوانستند در مورد تعیین دبیرکل جدید این سازمان به توافق دست پیدا کنند. مراسم شصتمین سالگرد تاسیس پیمان ناتو به طور مشترک در آلمان و فرانسه برگزار شد.

کشورهای قدرتمند اروپایی از جمله آلمان از «آندرس فو راسموسن» نخست‌وزیر دانمارک، برای سمت دبیرکل ناتو حمایت ‌کردند. اما ترکیه با این انتصاب مخالفت کرده است.

ترکیه به ویژه از واکنش دولت دانمارک به واقعه جنجالی چاپ کاریکاتورهای پیامبر اسلام در برخی رسانه‌های دانمارک در سال ۲۰۰۵ میلادی ناراضی است.

دولت ترکیه انتصاب نخست‌وزیر دانمارک به پست دبیرکلی ناتو را در شرایطی که ناتو برای برقراری ثبات در کشور مسلمان افغانستان تلاش می‌کند را اقدام نادرستی می‌داند.

عدم توافق رهبران کشورهای عضو ناتو درباره دبیرکل آینده این سازمان موجب شرمندگی آنها است؛ اما آنها نمی‌خواهند این ناکامی برنامه‌های مورد نظرشان را تحت‌الشعاع قرار دهد.

مبارزه با القاعده

همزمان، رییس‌جمهوری آمریکا بر استفاده از توانایی‌های ناتو برای مبارزه با شبکه القاعده تاکید کرد.

باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا، جمعه (۳ آوریل) گفت خطر القاعده برای اروپا از خطر این شبکه برای آمریکا بیشتر است.

او خواهان استفاده بهتر از منابع پیمان ناتو در افغانستان شد.

باراک اوباما گفت که او با نیکولا سارکوزی، رییس‌جمهوری فرانسه در باره افغانستان گفت‌وگو کرده است و گفت آنچه مهم است، صرفا وجود منابع و امکانات نیست، بلکه نحوه استفاده از این امکانات نیز مهم است.

در حال حاضر ۶۰‌هزار نفر از نیروهای پیمان ناتو در افغانستان مستقرند.

در مورد موضوع گسترده‌تر دفاعی، اوباما گفت که آمریکا می‌خواهد شاهد افزایش توانایی و قدرت اروپا باشد.

باراک اوباما در یک گردهمایی دیگر در شهر استراسبورگ فرانسه گفت: آمریکا و اروپا در سال‌های اخیر اجازه داده بودند پیمان ناتو به حال خود رها شود.

رییس‌جمهوری آمریکا همچنین هدف درازمدت «یک جهان بدون تسلیحات هسته‌ای» را اعلام کرد. او گفت که وی جزئیات پیشنهاد خود را در این زمینه در جریان سخنرانی در یکشنبه هفته آینده اعلام خواهد کرد.

اوباما همچنین برای مذاکره با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، به بادن بادن در آلمان رفت.

دولت فرانسه تدابیر امنیتی شدیدی در شهر استراسبورگ برای جلوگیری از تظاهرات خشونت آمیز به اجرا درآورده است.

حدود ۲۵ هزار مامور پلیس فرانسوی در استراسبورگ مستقر شده اند.

پلیس فرانسه وارد عمل شد و با استفاده از گلوله‌های لاستیکی و گاز اشک‌آور در صدد برآمد تا مسیر تظاهرکنندگان را مسدود کند.

افغانستان مرکز توجه اجلاس ناتو

باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا که برای اولین بار در اجلاس این سازمان شرکت می‌کند و کشور او یکی از کشورهای عضو ناتو است که نیروهایش در افغانستان مدعی مبارزه با القاعده و طالبان هستند، در آستانه اجلاس گفت: احتمال بروز یک حمله تروریستی دیگر در اروپا بیشتر از آمریکا است و خواستار اختصاص دادن منابع مالی و سربازان بیشتری از سوی کشورهای عضو شد؛ اما تا کنون استقبال چشمگیری از خواسته او به عمل نیامده است.

از معدود کشورهایی که از درخواست اوباما استقبال کرده‌اند می‌توان به بریتانیا اشاره کرد که قول داد به طور موقت و تا هنگام برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان در ماه اوت شمار سربازانش را در افغانستان افزایش دهد.

گردهمایی ناتو با وجود اعتراض مخالفانی که قول داده‌اند این گردهمایی را مختل کنند، برگزار می‌شود و از جمله به دلیل وجود این معترضان تدابیر امنیتی شدیدی در استراسبورگ برقرار شده و طی دو روز گذشته ده‌ها نفر دستگیر شده‌اند.