مسوولیت وفای به عهد

به قلم‌ بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد

گروه بین الملل- دبیرکل سازمان ملل به مناسبت سال جدید میلادی مقاله‌ای نوشته است و در آن با مروری بر وقایع دشوار سال ۲۰۰۸ میلادی آن را سال «بحران‌های گوناگون» نامیده و هشدار داده است، سال جدید نیز سالی دشوار خواهد بود.وی با تاکید بر تبدیل چالش‌ها به فرصت‌ها در سال ۲۰۰۹ اعلام داشت که جهان وارد عصر نوین چندجانبه‌گرایی می‌شود. ترجمه خلاصه‌ای از مقاله وی را در زیر می‌خوانید: سال گذشته برای همگی ما دشوار بود. من آن را «سال بحران‌های چندجانبه» نام نهادم. انتظار می‌رود امسال حتی دشوارتر نیز باشد.

چالش‌های پیش رو در ۲۰۰۹ - از تغییرات آب‌و‌هوایی گرفته تا بحران اقتصادی - تعهدات و نیات خوب ما را بیش از هر زمان دیگر به بوته آزمایش می‌گذارد.

از شیوه‌ای که جهان در رویارویی با بحران اقتصادی متحد شده خرسندم. در عین حال از این بیم دارم که تنها در پایان یک آغاز باشیم. این بحران، حس همبستگی جهانی را که کلید هر راه‌حلی است، به چالش خواهد کشید.

از شیوه‌ای که ما در واکنش نسبت به بلایای طبیعی از میانمار گرفته تا هائیتی نشان دادیم، خرسندم. در عین حال از عدم‌تمایل دولت میانمار در وفای به عهدش درباره گفتمان دموکراتیک و آزادی زندانیان سیاسی مایوسم.پرونده ما در مورد حقوق بشر در مکان‌های بسیار و با شیوه‌های بسیار در حال آزمایش است. اما باید براساس اصول گرامی داشته شده اعلامیه جهانی حقوق بشر با قدرت به ایستادگی ادامه دهیم.

معتقدم از عهده یکی از مسائل جدی سال به خوبی برآمدیم. بحران غذا دیگر خبر اصلی رسانه‌ها نیست، اما از بین نیز نرفته است. نظام ملل متحد مشترکا قصد دارد با تمامی پیچیدگی این دشواری از جمله تغذیه، تولیدات کشاورزی، حمایت تجاری و اجتماعی آن را حل نماید. ما به خوبی در حال متحول کردن دهه‌ها سیاست کهنه کشاورزی و سلامت عمومی هستیم.

از تمامی چالش‌های پیش‌رویمان، هیچ کدام مهم‌تر از تغییرات آب‌و‌هوایی نیست.رهبران جهان در پوزنان به اتفاق‌نظر رسیدند که وقتی برای هدر دادن باقی نمانده است. تنها ۱۲ ماه تا قبل از کپنهاگ وقت داریم. باید به توافق جهانی تغییرات آب‌و‌هوایی تا پایان ۲۰۰۹ دست یابیم. توافقی که متعادل، فراگیر و قابل‌قبول برای تمامی ملت‌ها باشد.ما باید چالش‌های ۲۰۰۹ را به عنوان فرصت‌هایی برای اقدام مشترک بین‌المللی ببینیم. ما وارد عصر نوین چندجانبه‌گرایی می‌شویم.ما با خاتمه فوری و حتمی خشونت در غزه رویارو هستیم. تشدید رنج غیرنظامیان به شدت هشداردهنده است. آتش‌بس باید بدون هیچ درنگی برقرار شود.

در عراق امنیت به گونه‌ای گسترده بهبود یافته است. انتخابات استانی برای ژانویه برنامه‌ریزی شده است.اوضاع انسانی در زیمبابوه هر روز هشداردهنده‌تر می‌شود. ملت زیمبابوه در آستانه سقوط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار گرفته است. من این را به رییس‌جمهور، رابرت موگابه در اجلاس اخیر دوحه ابراز داشتم.در سومالی خطر هرج‌و‌مرج روشن و حاضر است، بنابراین نیاز به اقدام است.

هفته گذشته به شورای امنیت پیشنهاد دادم که یک سری اقدامات برای پیشبرد فرآیند صلح جیبوتی، برخورد با دزدی دریایی و مسائل دسترسی به اقدامات انسان‌دوستانه، تقویت ماموریت فعلی اتحادیه آفریقا در سومالی و مهیا ساختن زمینه برای امکان عملیات حفظ صلح سازمان ملل صورت پذیرد.

اینجانب عمیقا نسبت به وخیم شدن اوضاع انسانی و امنیتی در افغانستان نگرانم. خیزشی سیاسی و تحولی روشن در مسیر، موردنیاز است. ما قول‌های بزرگ و مهمی به مردم این کشور ویران‌شده داده‌ایم. این مسوولیت ما است که به آنها وفادار بمانیم.طی سال گذشته من بیش از ۷۰۰ ملاقات دوجانبه شامل ۳۵۰ ملاقات با روسای جمهور، نخست‌وزیران و وزرای امور خارجه داشتم. برای دیدار از ۳۵ کشور، ۱۰۳ روز را در جاده‌ها سپری کرده و بیش از چهارصد هزار کیلومتر پرواز داشتم.اعداد همواره با نتایج برابری نمی‌کنند، اما میزانی برای محک زدن تلاش‌های ما هستند، جهان کمتر از این انتظار ندارد. این مسوولیت وفای به عهد ما است.